Hlavní obsah

Novák skončil v Prostějově v 1. kole

PRAHA

Největší česká hvězda prostějovského challengeru skončila v první kole. Druhý nasazený Jiří Novák ve středu nečekaně podlehl Alejandru Fallovi z Kolumbie po setech 3:6, 6:1 a 2:6. Novák vypadl v Prostějově hned na úvod podruhé v kariéře. Skončila i deblová dvojice Štěpánek - Korda, kteří enstačili na Dlouhého se Škochem.

Článek

Novák, který už třikrát hrál v Prostějově finále, ale nikdy nevyhrál, se před utkáním ochotně fotil s fanoušky a pak rychle ztratil první set. "Se špatnou koncentrací to nemělo nic společného, dělal jsem hodně nevynucených chyb. Nepovedlo se to," řekl Novák, kterého předloni vyřadil v Prostějově v 1. kole Jan Vacek.

Pouze ve druhé sadě předvedl tenis hodný hráče světové třicítky. "To by můj světlý okamžik, ale utekl mi začátek třetího setu a pak se mi prostě nedařilo," řekl Novák. V rozhodující sadě si vylámal zuby na trpělivé hře 227. tenisty světa.

Petr Korda s Radkem Štěpánkem vypadli ve čtyřhře na challengeru Czech Open v Prostějově prvním kole. Současný nejlepší český hráč Štěpánek se svým rádcem a bývalým druhým tenistou světa Kordou, kteří dostali do soutěže divokou kartu, prohráli s Lukášem Dlouhým a Davidem Škochech 3:6 a 4:6.

Lucie Hradecká se postarala o překvapení v turnaji žen. Hráčka, která dostala do soutěže divokou kartu, zdolala chybující druhou nasazenou Barboru Strýcovou 6:4 a 7:6. Roli favoritky potvrdila Lucie Šafářová, vítězka turnaje WTA v Estorilu, která jako turnajová trojka porazila Libuši Průšovou 6:2 a 6:4.

Minář smetl Lapenttiho

Český tenista Ivo Minář se v prvním kole prostějovského challengeru nečekaně hladce vypořádal s Nicolasem Lapenttim a za hodinu hry jej porazil 6:2 a 6:4. Domácí hráč očekával těžký zápas, ale Ekvádorec byl jen matným stínem šestého hráče žebříčku ATP z roku 1999.

Minář byl před utkáním nervózní. "Sice už mu to moc nehraje, ale býval výborným hráčem," řekl, ale na dvorci se vyrovnané klání nekonalo. Lapentti kazil a zbytečně spěchal. "Nehrál jako šestka, ale stovka žebříčku," řekl Minář na účet Lapenttiho, momentálně 120. hráče na světě.

Minář vstoupil do sezony překvapivou finálovou účastí v Sydney, ale od té doby se mu tolik nedaří. Většinou končil v prvním či druhém kole. "Už je na čase, abych vyhrál tři zápasy v kuse," řekl obdivovatel razantní hry Andreho Agassiho.

Postoupil i Zíb

Z českých tenistů postoupil do druhého kola i pátý nasazený Tomáš Zíb. Michal Tabara vypadl po prohře s Francouzem Gillesem Simonem a o překvapení se postaral Ital Massimo Del'Acqua, který ve dvouhodinovém duelu vyřadil Španěla Felixe Mantillu.

Turnajová jednička Tathiana Garbinová se stala první čtvrtfinalistkou turnaje ITF žen. Italka si poradila ve dvou setech s Češkou Kateřinou Böhmovou, která promarnila ve druhé sadě vedení 5:3 a dva setboly. "Nezahrála jsem nic moc špatně, neudělala chybu, ale je to zkušená hráčka," řekla Böhmová.

Mezi osmičkou už jsou dvě domácí tenistky. Alena Vašková porazila Litevku Linu Stančiuteovou a před třemi lety šestnáctá hráčka světa Daniela Bedáňová hladce přešla přes Nikolu Frankovou. "Každý vyhraný zápas člověka nakopne do dalších bojů a doufám, že to bude ještě chvilku pokračovat," řekla Bedáňová po zápase.

Muži: Dvouhra - 1. kolo:
Zíb (5-ČR) - Zelenay (SR) 7:5, 6:0, I. Minář (ČR) - N. Lapentti (Ekv.) 6:2, 6:4, Simon (Fr.) - Tabara (ČR) 6:3, 6:4, Dell'Acqua (It.) - Mantilla (6-Šp.) 4:6, 6:3, 6:2, Falla (Kol.) - Novák (2-ČR) 6:3, 1:6, 6:2, Saretta (Braz.) - J. Minář (ČR) 6:4, 6:2, Luczak (Austr.) - Pospíšil (ČR) 4:6, 6:4, 6:4, Montanes (Šp.) - Ferreiro (Braz.) 7:6 (7:3), 6:2.
Muži: Čtyřhra - 1. kolo
Škoch, Dlouhý - Štěpánek, Korda (všichni ČR) 6:3, 6:4
Ženy: Dvouhra - 2. kolo:
Garbinová (1-It.) - Böhmová (ČR) 6:3, 7:5, Vašková (ČR) - Stančiuteová (Lit.) 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), Bedáňová - Franková (obě ČR) 6:0, 6:3, Šafářová (3-ČR) - Průšová (ČR) 6:2, 6:4, Hradecká (ČR) - Strýcová (2-ČR) 6:4, 7:6 (7:3), Ozegovičová (Chorv.) - Paštiková (ČR) 5:7, 6:1, 6:2, Kleinová (7-ČR) - Šromová (ČR) 3:6, 6:0, 6:2, Pelletierová (Kan.) - Savčuková (Ukr.) 7:5, 6:4.

Reklama

Související témata: