Hlavní obsah

Djokovič - Nadal 4:6, 6:3, 6:3Djokovič a Serena Williamsová vyhráli potřetí turnaj v Římě

Řím
Aktualizováno

Antukový turnaj v Římě vyhráli shodně potřetí Srb Novak Djokovič a Američanka Serena Williamsová. Djokovič ve finále porazil obhájce titulu a světovou jedničku Rafaela Nadala ze Španělska 4:6, 6:3, 6:3. Vedoucí žena žebříčku WTA Williamsová nedopřála titul z domácího turnaje Saře Erraniové a po vítězství 6:3, 6:0 zopakovala loňský triumf. Titul ve čtyřhře získala Květa Peschkeová spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Serena Williamsová se mohla po finále v Římě rozšoupnout...

Článek

Djokovič v souboji aktuálně nejlepších hráčů světa prodloužil svou úspěšnou sérii. Od loňského prohraného finále US Open porazil Nadala už počtvrté za sebou a získal psychologickou výhodu před blížícím se Roland Garros. V italské metropoli získal brzy sedmadvacetiletý Srb 44. titul v kariéře a v historických tabulkách se dotáhl na Rakušana Thomase Mustera.

Antukový fenomén Nadal po porážkách v Monte Carlu a Barceloně zaznamenal třetí letošní prohru na svém nejoblíbenějším povrchu, což se mu stalo poprvé po deseti letech.

Naopak s maximálním sebevědomím pojede obhajovat titul do Paříže dvaatřicetiletá Williamsová, jež dnes získala jubilejní 60. trofej ve dvouhře.

Jedenáctá hráčka světového žebříčku Erraniová mohla vyhrát Italian Open jako první domácí tenistka po téměř 30 letech, ale šanci premiérově pokořit Williamsovou jí ještě ubraly problémy se stehenním svalem. Ošetřit se nechala za stavu 5:3 v prvním setu a od té doby už neuhrála jediný game.

"Moc mě to mrzí, ale příští rok se vrátím a pokusím se být ještě lepší," slíbila Erraniová fanouškům v slzách. Diváci vytvořili atmosféru, která provází fedcupové či daviscupové zápasy, a smutná byla na konci paradoxně i vítězka. "I mně je to líto, takový konec si Sara nezasloužila. Hrála celý týden výborně," konstatovala Williamsová.

Američanka měla podobné zdravotní potíže před týdnem v Madridu, kde nenastoupila ve čtvrtfinále proti Petře Kvitové. Na italské antuce však po pauze potvrdila svoji sílu a na cestě za třetí trofejí v Římě po letech 2002 a 2013 zdolala Erraniovou i posedmé.

Erraniová nedosáhla na titul ani ve čtyřhře. Ve finále s tradiční partnerkou Robertou Vinciovou vzdaly za stavu 0:4 česko-slovinskému páru Peschkeová, Srebotniková.

Osmatřicetiletá Peschkeová získala 27. deblový titul v kariéře, jubilejní desátý se Srebotnikovou. Letos už vyhrála halový turnaj v Paříži, kde byla její partnerkou Němka Anna-Lena Grönefeldová.

Koukalová vypadla v prvním kole i v Norimberku

Čtyři dny po vyřazení v prvním kole turnaje ITF v Praze vypadla Klára Koukalová i v úvodu turnaje WTA v Norimberku. Dvaatřicetiletá česká tenistka, jež byla nasazena jako číslo tři, podlehla Slovince Poloně Hercogové 6:1, 2:6, 1:6.

Koukalová se po úspěšném úvodu sezóny, který korunovala na přelomu února a března ve Florianópolisu ziskem svého premiérového titulu, na okruhu WTA trápí. Na pěti z následujících šesti turnajů prohrála hned svůj první zápas, pouze v Katovicích došla do čtvrtfinále.

Po vyřazení Koukalové zbyly v pavouku dvouhry v Norimberku ještě tři Češky Iveta Melzerová, Barbora Záhlavová-Strýcová a Karolína Plíšková.

Tenisový turnaj v Římě (antuka):
Muži (dotace 3 452 415 eur):
Dvouhra - finále:
Djokovič (2-Srb.) - Nadal (1-Šp.) 4:6, 6:3, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (6-Kan./Srb.) - Haase, F. López (Niz./Šp.) 6:4, 7:6 (7:2).
Ženy (dotace 2 120 000 eur):
Dvouhra - finále:
S. Williamsová (1-USA) - Erraniová (10-It.) 6:3, 6:0.
Čtyřhra - finále:
Peschkeová, Srebotniková (4-ČR/Slovin.) - Erraniová, Vinciová (2-It.) 4:0 skreč.
Turnaj žen v Norimberku (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Hercogová (Slovin.) - Koukalová (3-ČR) 1:6, 6:2, 6:1,
Naraová (6-Jap.) - Niculescuová (Rum.) 6:3, 6:4,
Barthelová (Něm.) - Bencicová (Švýc.) 7:6 (7:4), 6:3,
Friedsamová (Něm.) - Moserová (Rak.) 3:6, 6:0, 6:1.
Čtyřhra - 1. kolo:
Krajiceková, Karolína Plíšková (Niz./ČR) - Meusburgerová, Von Deichmannová (Rak./Licht.) 6:3, 6:4.
Turnaj mužů v Nice (antuka, dotace 426 605 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Delbonis (7-Arg.) - Kukuškin (Kaz.) 7:5, 6:3,
Roger-Vasselin (8-Fr.) - Gonzalez (Kol.) 6:3, 6:1.
Turnaj mužů v Düsseldorfu (antuka, dotace 426 605 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
Karlovič (7-Chorv.) - Kamke (Něm.) 3:6, 7:5, 7:6 (7:5),
Mannarino (Fr.) - Matosevic (Austr.) 3:6, 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata: