Hlavní obsah

Puerta se po dopingovém trestu vrací v Paříži na vrchol

Argentinský tenista Mariano Puerta prožívá na Roland Garros nejlepší okamžiky své kariéry. Necelý rok poté, co se vrátil na kurty po devítiměsíčním trestu za doping, dnes postoupil na grandslamovém turnaji poprvé do semifinále. Mezi nejlepší čtyři se dostal po pětisetovém vítězství nad svým kamarádem Guillermem Caňasem.

Článek

Před začátkem turnaje měl šestadvacetiletý Argentinec mnohem skromnější cíle. "Když jsem přijel do Paříže, měl jsem představu, že to dotáhnu do druhého týdne. Ani nemůžu uvěřit, že jsem v semifinále. Chci si to pořádně užít," řekl Puerta. Jeho dalším soupeřem bude další překvapivý semifinalista Rus Nikolaj Davyděnko, který porazil Španěla Tommyho Robreda.

Duel s Caňasem, nejdůležitější v jeho dosavadní kariéře, byl podle Puerty o to snadnější, že hrál se soupeřem, kterého zná odmalička. "Bylo to jako přátelský zápas. Po jednom gamu jsme si dokonce u sítě povídali, že musíme přestat běhat, protože už toho máme plné zuby," řekl.

Letošní úspěch je pro Puertu o to sladší, že vloni touto dobou byl na dně. Do vypršení trestu za pozitivní dopingový test na clenbuterol, který měl v roce 2003 po požití léku, jejž mu na akutní astmatický záchvat předepsal doktor, mu zbýval ještě měsíc a ve světovém žebříčku se propadl na 440. místo.

Zpět mezi tenisovou elitu se až do konce loňského roku propracovával na challengerech a postupně se posunul v žebříčku o 300 míst. Letos začal znovu hrát na turnajích ATP a vynahrazovat si ztracený čas. Do své sbírky přidal titul v Casablance a triumfoval i doma v Buenos Aires. Obavy, že ho tenisté nepřijmou, se nepotvrdily. "Cítil jsem jejich podporu a to mi hodně pomohlo. Ulevilo se mi," řekl Puerta.

Dnes si myslí, že mu těžké období kariéry pomohlo stát se lepším hráčem. "Když si něčím takovým projdete, posílí vás to. Už není tak snadné potopit vás," řekl s tím, že minulostí se nezabývá. "Neohlížím se zpět, protože nechci plýtvat energií vzpomínkami na něco, co už je pryč," dodal.

Reklama

Související témata: