Hlavní obsah

Tenistka Bedáňová věří, že se může vrátit mezi elitu

PRAHA

Daniela Bedáňová se snaží krůček po krůčku vrátit na tenisové výslunní. Již půl roku znovu trénuje s otcem Janem a společně se snaží navázat na přetrženou nit. Před třemi lety se o Bedáňové mluvilo jako o nástupkyni Jany Novotné. Byla šestnáctá na světě, ale pak nastal propad a na začátku letošního roku byla čtyřstá.

Foto: Australian Open

Daniela Bedáňová

Článek

"Šla jsem rychle nahoru a spadla hlouběji, než bych si přála. Ale je mi teprve dvaadvacet a mám čas a šanci se vrátit," řekla dnes 354. hráčka žebříčku WTA.

Vzestup Bedáňové byl spojen s otcem Janem, s kterým se na konci roku 2002 rozešla a její výkonnost šla potom rapidně dolů. K tomu měla zdravotní problémy a ztratila sebedůvěru. Neúspěšně ji pak vedli Jaroslav Jandus, Craig Kardon nebo Radovan Světlík.

Před půlrokem se Bedáňová k otci vrátila. "Věříme tomu, jinak bychom to nedělali," shodli se otec a dcera na turnaji ITF v Prostějově, kde tenistka prošla z kvalifikace až do čtvrtfinále. "Zlepšit ale musí úplně všechno," řekl Jan Bedáň. "Mohla bych jmenovat dlouhý seznam toho, na čem musím pracovat," dodala uvědoměle Bedáňová.

Vše chtěla zvládnout sama

Otce prý tehdy opustila v domění, že ví vše, co potřebuje, a může to zvládnout sama. "Mýlila jsem se," připustila rodačka z německého Leonbergu. Překonala prý pubertu a k rodiči našla cestu zpět. "Znovu jsme tým a můžeme se na sebe spolehnout. Taťka ví, kam mě dokopat, co je pro mě nejlepší a snaží se mě tou cestou vést. Já se zase snažím nechat vést," řekla Bedáňová.

S fyzickou kondicí jí pomáhá i atletický kouč Michal Pogány, který v minulosti dovedl trojskokanku Šárku Kašpárkovou k titulu mistryně světa. Loni měla Bedáňová výpadek kvůli problémům se zády. "Začínala jsem od nuly. Vždycky budu mít zdravotní problémy, ale musím se s tím vyrovnat, hodně pracovat a rehabilitovat," řekla Bedáňová.

Na turnajích ITF se musí čtvrtfinalistka US Open 2001 prokousávat kvalifikací. "Je to hodně tvrdé a jde to pomaleji, ale s každým vyhraným zápasem stoupám a víc si věřím," řekla Bedáňová, vítězka turnaje WTA z Bratislavy před pěti lety.

Vítězství na WTA Tour po dvou letech

Letos v únoru vyhrála skoro po dvou letech zápas na turnaji WTA Tour. V Indian Wells dostala divokou kartu a vyřadila Květu Peschkeovou. "Potěšilo mě, že na mě hráčky nezapomněly a mile mě přivítaly," připomněla si Bedáňová. Očekává však, že ji ještě čeká hodně práce, než se znovu zabydlí mezi tenisovou smetánkou.

Momentálně se chce Bedáňová dostat v žebříčku k 250. místu, aby mohla hrát kvalifikaci US Open. "Je důležité hrát Grand Slamy a velké turnaje. Tam jedno kolo přinese hodně bodů," řekla hráčka, jež v současné době může pouze v televizi sledovat průběh antukového Roland Garros.

Nejsmutnější prý ale byla při sledování olympijského turnaje v Aténách. "Olympiáda mě bolela," řekla tenistka a hned zauvažovala o olympijských hrách za tři roky. "Peking je velkou výzvou, to je asi můj největší cíl," řekla Bedáňová.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články