Hlavní obsah

Federer titul v Paříži nezíská, prohrál s Nadalem

PAŘÍŽ

Španěl Rafael Nadal zastavil v pátečním semifinále cestu Rogera Federera pavoukem mužské dvouhry na French Open. Talentovaný mladík v den svých devatenáctých narozenin přehrál světovou jedničku po setech 6:3, 4:6, 6:4 a 6:3 a rozhodl tak o tom, že švýcarský tenista zatím svou sbírku grandslamových vítězství nezkompletuje.

Článek

Čtvrtý nasazený Nadal dával od prvních míčů najevo, že hra na antuce je jeho hlavní devizou a získal první set po hladkém průběhu 6:3. Federer se sice ve druhé sadě zvedl a získal ji v poměru 6:4, na hru dlouhovlasého Španěla ale nedokázal najít přesvědčivý recept a další dva sety prohrál.

V nedělním finále se Nadal střetne s Marianem Puertou, jenž v pátek prodloužil své překvapivé tažení turnajem. Argentinský tenista, jemuž před necelým rokem vypršel trest za doping, v semifinále udolal v pětisetové bitvě dvanáctého nasazeného Rusa Nikolaje Davyděnka a poprvé v kariéře si zahraje o grandslamový titul.

Semifinálové utkání, které na pařížské antuce začalo kvůli dešti s více než hodinovým zpožděním, vyhrál Puerta za tři a půl hodiny 6:3, 5:7, 2:6, 6:4 a 6:4.

Navrátilová na 59. grandslamový titul nedosáhla

V ženské čtyřhře se naplno potvrdily papírové předpoklady. V neděli se o titul utkají turnajové jedničky Virginia Ruanová-Pascualová a Paola Suarezová s dvojkami Carou Blackovou a Liezel Huberovou.

Tenistka Martina Navrátilová na Roland Garros nedotáhla do úspěšného konce boj o 59. grandslamový titul v kariéře. Ve finále smíšené čtyřhry osmačtyřicetiletá česká rodačka podlehla spolu s Leanderem Paesem z Indie slovensko-francouzské dvojici Daniela Hantuchová, Fabrice Santoro 6:3, 3:6, 2:6.

Navrátilová s Paesem, kteří tvořili šestý nasazený pár, do zápasu nevstoupili ideálně a hned své první podání neudrželi. Nakonec ale úvodní sadu získali pro sebe. Soupeři ve druhém setu vyrovnali, ve třetím ale měla v úvodu opět navrch zkušenější dvojice, která se ujala vedení 2:0. Hantuchová se Santorem pak ale skóre otočili a vítězství už nepustili.

Navrátilové tak nevyšel útok na další titul do bohaté sbírky, kterou začala skládat před 30 lety právě na zdejších kurtech. V roce 1975 v Paříži triumfovala ve čtyřhře a postupně získala 18 titulů ve dvouhře, 31 ve čtyřhře a devět v mixu. Naposledy se z triumfu na grandslamovém podniku radovala v roce 2003 ve Wimbledonu, kde vyhrála se svým dnešním partnerem.

FRENCH OPEN
Muži
Dvouhra - semifinále:
Puerta (Arg.) - Davyděnko (12-Rus.) 6:3, 5:7, 2:6, 6:4, 6:4, Nadal (4-Šp.) - Federer (1-Švýc.) 6:3, 4:6, 6:4, 6:3.
Ženy
Čtyřhra - semifinále:
Ruanová-Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) - Petrovová, Shaughnessyová (5-Rus./USA) 6:2, 6:4, Blacková, Huberová (2- Zim./JAR) - Morariuová, Schnyderová (8-USA/Švýc.) 6:4, 6:2.
Smíšená čtyřhra - finále
Hantuchová, Santoro (SR/Fr.) - Navrátilová, Paes (6- USA/Indie) 3:6, 6:3, 6:2.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová