Hlavní obsah

Wawrinka vyhořel jako Korda. Všechno je teď jiné, musím si zvykat, smutnil Švýcar

„Zkusil jsi to. Selhal jsi. Na tom nezáleží. Zkus to znovu. Selži znovu. Selži lépe." Známý citát irského dramatika Samuela Becketta má švýcarský tenista Stanislas Wawrinka vytetovaný na předloktí a jedno velké zklamání, alespoň na sportovním poli, si právě teď prožívá.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Zklamaný Švýcar Stanislas Wawrinka oupuští kurt po vyřazení v prvním kole French Open.

Článek

Aktuálně třetí hráč světa a letošní vítěz Australian Open nepřešel na grandslamovém Roland Garros přes první kolo, když nad jeho síly byl Guillermo García-López ze Španělska, s nímž prohrál 4:6, 7:5, 2:6 a 0:6.

Wawrinka byl přitom tipován za jednoho z vážných kandidátů na titul či alespoň finálovou účast, byť jeho aktuální forma byla před turnajem trochu záhadou. Na startu antukové sezóny vyhrál turnaj Masters v Monte Carlu, následně ale prohrál hned svůj první zápas v Madridu a v Římě vyhrál jen jedno utkání.

„Musím si ty puzzle znovu poskládat dohromady, ale jinak než v minulosti, protože teď, když jsem světovou trojkou a grandslamovým šampiónem, všechno je jiné. Všechno se tenhle rok pro mě změnilo a já jsem stále neposkládal vše dohromady," vysvětloval Švýcar fiasko.

Všechno bylo hrozné

Stal se vůbec prvním šampiónem Australian Open, který ve stejném roce vypadl v prvním kole French Open od dob Petra Kordy v roce 1998.  „Teď už se musím dívat do budoucnosti, protože tuhle porážku už nemůžu změnit. Je to o tom, co chci a jakým způsobem toho dosáhnout," pokračoval Wawrinka.

Přitom v prvním setu se dostal do vedení 3:1 a na začátku zápasu jeho pozdějšímu krachu nic moc nenasvědčovalo. Sadu nakonec prohrál 4:6, druhou dokonce vyhrál, následně ale ve dvou setech uhrál jen dva gamy, když v tom posledním dostal dokonce kanára.

„Myslím, že jsem byl docela blízko tomu úplně změnit vývoj zápasu, jenže nakonec jsem poslední dvě sady hladce prohrál. V tom prvním jsem neměl pustit náskok. Byl jsem ale úplně prázdný, nebyl jsem vůbec agresivní, všechno bylo z mé strany hrozné," nehledal výmluvy Wawrinka, jenž nasbíral 62 nevynucených chyb.

První velkou zkoušku v roli superfavorita tak rodák z Lausanne nezvládl. Pokud se bude chtít natrvalo vklínit mezi současné velikány, jakými jsou třeba Novak Djokovič či Rafael Nadal, musí dokázat své výsledky především na turnajích velké čtyřky stabilizovat.

Obhájí Rafael Nadal letos titul na French Open?
Ano
46,8 %
Ne
53,2 %
Celkem hlasovalo 6783 čtenářů.

Reklama

Související témata: