Hlavní obsah

Berdych - Bautista 6:1, 6:2, 6:7, 6:4Berdych překvapení nedopustil a zahraje si v Paříži osmifinále. Štěpánek na Gulbise nestačil

Paříž
Aktualizováno

Tomáš Berdych si na antukovém Roland Garros zahraje počtvrté v kariéře osmifinále. Šestý tenista světa porazil ve 3. kole nepříjemného Španěla Roberta Bautistu 6:1, 6:2, 6:7 a 6:4 a v další fázi pařížského grandslamového turnaje změří síly s americkým ranařem Johnem Isnerem. Ze hry venku je naopak Radek Štěpánek, nad jehož síly byl ve 3. kole výborně podávající Lotyš Ernests Gulbis, který zvítězil za necelé dvě hodiny po setech 6:3, 6:2 a 7:5.

Foto: David Vincent, ČTK/AP

Radost Tomáše Berdycha po postupu do osmifinále grandslamového French Open.

Článek
Fotogalerie

Berdych do duelu s neoblíbeným Španělem, 29. hráčem žebříčku ATP, s nímž měl před zápasem negativní bilanci (1:2), vstoupil špatně. Hned svoje úvodní podání prohrál. Pak už ale na dvorci jasně dominoval. Jeho největší zbraní byl tvrdý return, dařilo se mu navíc i při riskantních úderech od základní čáry a Bautistu několikrát překvapil zkrácením hry. Po ztraceném podání vyhrál šest her v řadě a jednoznačně získal úvodní set.

Pohodu si Berdych přenesl i do úvodu druhé sady a brzy se ujal vedení 2:0. Vzápětí ale rodák z Valašského Meziříčí polevil v koncentraci, zahrál několik nevynucených chyb a jeho sok se ve skóre dotáhl. Český hráč se ale hned vrátil ke hře z prvního setu, znovu zpřesnil údery a nepřestával Bautistu překvapovat  returny a nakonec i druhý set dotáhl pohodlně k vítězství.

Třetí sada, kterou za stavu 2:3 z Berdychova pohledu přerušil zhruba na půl hodiny déšť, již měla zcela vyrovnaný průběh. Oba borci si spolehlivě drželi svůj servis a set dospěl až do tie breaku, v němž český hráč tahal od začátku za kratší konec. Za stavu 1:3 zkazil Berdych poměrně lehký nabíhaný forhend, Španěl získal dostatečný náskok, dotáhl set do vítězného konce a zavětřil šanci.

Nesrazilo ho prohrané podání ve čtvrté hře, naopak, o tři gamy později si vybudoval při Berdychově servisu tři brejkboly a poslední z nich proměnil. V koncovce však papírový favorit prokázal přece jen více klidu a tenisového umu. V desáté hře si Berdych vzal v utkání podeváté Bautistův servis a po dvou hodinách a 43 minutách proměnil hned první mečbol.

Soupeřem osmadvacetiletého Berdycha v boji o čtvrtfinále bude světová jedenáctka John Isner, s nímž má český tenista aktivní bilanci 4:2. Dále než do 4. kola French Open se Berdych dostal pouze v roce 2010, kdy došel až do semifinále.

Gulbis proti Štěpánkovi skvostně servíroval

Gulbis na Štěpánka vlétl sebevědomě a hned od prvních gamů útočil na jeho servis. V úvodní hře český hráč ještě brejkboly odvrátil, při další možnosti už si ale Lotyš brejk vybojoval a v následujícím průběhu úvodních dvou setů byl dominujícím hráčem na kurtu. A to zejména díky vynikajícímu prvnímu servisu, po dvou sadách měl úspěšnost získání bodu po svém prvním podání přes 90 procent. Samotná úspěšnost prvního servisu se pohybovala kolem 70 procent.

V mezihře, která se odehrávala zejména při Štěpánkově podání, na Čecha navíc o deset let mladší Gulbis bez potíží stačil. Výborně reagoval i Štěpánkovy oblíbené stopvoleje, které nejenom že doběhl, ale ještě z nich dokázal vytěžit fiftýn pro sebe.

Není proto divu, že se český hráč dostal k prvnímu brejkbolu až na začátku třetí sady, v níž se mírně snížila úspěšnost Gulbisova prvního podání. Sedmnáctý hráč světa ho ale odvrátil přímým bodem z podání a do dalšího brejkbolu už Štěpánka do konce zápasu nepustil. Český hráč sice držel s Gulbisem krok nejdéle ze všech tří setů, o své podání ale přišel v jedenácté hře a v té následující dovedl Lotyš zápas do vítězného konce. V utkání nasázel Štěpánkovi celkem 19 es a v osmifinále se střetne se švýcarskou legendou Rogerem Federerem.

Tenisový French Open, 3. kolo:
Dvouhra - muži:
Štěpánek (ČR) - Gulbis (18-Lot.) 3:6, 2:6, 5:7
Berdych (6-ČR) - Bautista (27-Šp.) 6:1, 6:2, 6:7 (4:7), 6:4
Ženy:
Čtyřhra - 2. kolo:
Erraniová, Vinciová (2-It.) - Aojamaová, Voráčová (Jap./ČR) 6:4, 6:4
Petkovicová, Rybáriková (Něm./SR) - Koukalová, Niculescuová (14-ČR/Rum.) 1:6, 6:2, 6:4.
Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Srebotniková, Bopanna (2-Slovin./Indie) - Hlaváčková, López (ČR/Šp.) 7:6 (7:3), 7:5
Hradecká, Fyrstenberg (6-ČR/Pol.) - Coinová, Mahut (Fr.) 1:6, 7:6 (12:10), 10:8
Spearsová, Peya (1-USA/Rak.) - Melzerová, Melzer (ČR/Rak.) 6:4, 6:2.
Výsledky ostatních pátečních zápasů French Open.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Kosťuková - Vondroušová 1 : 0 probíhá Živě
20240420T17 : 15:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová