Hlavní obsah

Prostějovský triumf Nieminena a Šafářové

PRAHA

Fin Jarkko Nieminen triumfoval ve finále mužské části tenisového challengeru Czech Open v Prostějově, když za pětapadesát minut hladce ve dvou setech zdolal Iva Mináře. Mezi ženami se radovala devatenáctiletá Lucie Šafářová, která po velké bitvě porazila turnajovou jedničku Italku Tatianu Garbinovou.

Článek

"Mináře jsem poprvé viděl na turnaji v Sydney, kde hrál skvěle a prošel až do finále. Nečekal jsem, že to s ním bude tak snadné. Zřejmě byl až příliš nervózní. Dělal obrovské množství nevynucených chyb a tak jsem v klidu mohl hrát svoje," tvrdil Nieminen, který si v Prostějově na konto připsal 17 875 eur a do žebříčku ATP 90 bodů.

"Když jsem při slavnostním ceremoniálu slyšel hrát finskou hymnu, moc mě to mrzelo. Přece jen, bylo to už čtvrté finále v řadě, které jsem prohrál. Navíc kdybych uspěl, pronikl bych do první světové stovky. Takhle musím doufat, že se mi to povede příští týden ve Švýcarsku," uvedl Minář s tím, že od začátku se snažil diktovat tempo. "Jenže zatímco já kazil míče, které normálně nekazím, on prakticky vůbec nechyboval," dodal zklamaný Minář.

Ženské finále naopak nabídlo mimořádné drama. Šafářová svou soupeřku udolala až po dvou hodinách a 37 minutách. "Pořád jsem věřila, že vyhraji, i když ve druhém setu mi ujel začátek a pak bylo nesmírně těžké znovu se chytnout. Kousla jsem se, a byť to chvílemi z mé strany nebylo ono, byla jsem si jistá, že to zvládnu," tvrdila vítězka Šafářová a pochvalovala si, jak skvělá byla atmosféra v hledišti, v němž se o víkendu objevil také hokejista Jaromír Jágr, jenž relaxuje po operaci malíčku levé ruky.

Muži - semifinále:
Nieminen (Fin.)-Luczak (Austr.) 6:4, 6:4, I. Minář-Zíb (oba ČR) 6:4, 4:6, 6:3.
Finále: Nieminen-Minář 6:1, 6:3. Čtyřhra, finále: Dlouhý, Škoch-Hájek, Mašík (všichni ČR) 5:7, 6:3, 7:6.
Ženy - finále:
Šafářová (ČR)-Garbinová (It.) 6:4, 3:6, 6:3.
Čtyřhra, finále: Bejgelzimerová, Santangelová (Ukr./It.)-Bedáňová, Strýcová (obě ČR) 6:2, 4:6, 6:2.

Reklama

Související témata: