Hlavní obsah

Do Chuchle se vrací dostihy

PRAHA

Příznivci dostihů mohou zajásat - do Velké Chuchle se naplno vrací veškeré dění spojené s turfem. Na dráze poničené srpnovou povodní a poznamenané mrazivou zimou se v neděli uskuteční první cvalová klání.

Foto: internet

Cvalová sezóna začne v sobotu v Lysé nad Labem.

Článek

"Kdo to po srpnu viděl v reálu, nevěřil, že by se dalo takhle brzy běhat, přece jen to ale od diváků bude chtít trochu shovívavosti, ne vše je hotové," podotýká prezident Jockey blubu ČR Václav Luka. Zádrhele se vyskytovaly ještě dlouho po povodni. Rekonstrukcí prošlo zázemí pro jezdce v tribuně a také stáje.

"Každá vyšla na 300 000 korun a je jich sedm," připomíná značné náklady Petr Drahoš, ředitel společnosti TMM, která pořádá dostihy v Chuchli. Co bylo největším problémem? "Na zaměstnance po pohromě čekalo něco, co výrazně přesahovalo jejich pracovní náplň," reaguje.

Problémy s výplatami za Velkou Pardubickou

Organizátoři slibují celkem osmnáct dostihových dnů s celkovou dotací 15 milionů korun. Vrchol sezóny na hlavním domácím závodišti bude 29. června v podobě Derby. Nejen přírodní pohromy se v posledních měsících valily na dostihy.

Ve skandál se nakonec proměnilo pozdržení výplat za loňskou Velkou pardubickou. "Vše už by mělo být uhrazené," tvrdí Luka a omluvá pořadatele z pardubického Dostihového spolku.

"Výší dotací nastavili v minulosti parametry vysoko, ale vždy platili. Při miliónových sumách budeme uvažovat, že lhůtu výplaty posuneme z 90 dnů na půl roku jako v cizině, protože se organizátoři často dostávají do problémů," pokračuje.

Počet registrovaných koní vzrostl

Při nevalném počasí na vrcholných podnicích minulé sezóny klesal obrat sázkového provozu. "Je zázrak, že se kolem dostihů vůbec všechno povedlo zaplatit a pokračovat," říká Luka a je mile překvapen, že za této situace roste počet registrovaných koní.

"Na nějakých 1500, což je o 250 víc než loni, na druhou stranu to chce dostatek mítinků, aby se mohli uplatnit," uvádí prezident.

Můžou ho těšit nová místa, kde se letos uskuteční dostihy (Mimoň, Radslavice), ale jsou problémy se zavedenými závodišti ve Slušovicích a Benešově. "Jde o majetkoprávní záležitosti, snad se to povede vyřešit."

Cvalová sezóna naostro začne už v sobotu v Lysé nad Labem.

Reklama

Související témata: