Hlavní obsah

Nadal po triumfu v Paříži poprvé brečel

PRAHA

Poprvé po vyhraném zápase brečel, protože vyhrát Roland Garros bylo jeho snem. Rafael Nadal se na antuce cítí nejlíp a v neděli v Paříži se dočkal i prvního titulu na tenisovém grandslamu. Odborníci mu předpovídají další, podle argentinského finalisty Mariana Puerty se devatenáctiletý Španěl stane legendou.

Článek

"Mluvíme o někom, kdo napíše svou kapitolu v historii tenisu. Dokáže toho ještě spoustu, stane se jednou z legend," předpověděl Puerta španělskému mladíkovi. Podle něj je Nadal nejen tenisově zručný, ale hlavně má mentální sílu zlomit rekordy. Je prý silný, klidný, kreativní, bojovný a na svůj věk i dostatečně zralý.

"Tento okamžik všechno předčil. Je mimořádný. Když si vzpomenu všechny ty roky tvrdé dřiny, všechny oběti..." zpovídal se po triumfu Nadal s Pohárem mušketýrů v náručí. "Poprvé jsem po vyhraném zápase brečel. To se mi nikdy předtím nestalo," dodal tenista z Mallorky, který je letošním králem antukové sezony. Zakončil ji 24. vítězným zápasem za sebou.

Dojmy musí rychle vstřebat

Všechny dojmy však do sebe musí rychle vstřebat, z Paříže ještě v neděli večer odletěl do německého Halle, kde tenisty čeká přechod na trávu. Už za dva týdny totiž začíná slavný Wimbledon. Nadal na rychlém povrchu nebude se svým průměrným podáním patřit k hlavním favoritům, ale určitě jej nikdo nepodcení.

"Trávu nemám v oblibě, je moc rychlá. V Halle se pokusím svou hru vylepšit, abych byl na Wimbledon připravený. Na titul ale nemyslím," přiznal španělský hrdina, který hrál ve Wimbledonu jednou. Před dvěma lety jej vyřadil ve třetím kole americký specialista Andy Roddick.

V Paříži už Nadala odborníci porovnávali s hvězdami nedávné minulosti jako byli Boris Becker či Pete Sampras. Legendární John McEnroe se nechal slyšet, že je nejlepším mladíkem na scéně od dob Borise Beckera a od jeho prvního vítězství vítězství ve Wimbledonu před dvaceti lety. A je o měsíc mladší než Sampras při jeho prvním z rekordních 14 grandslamových triumfů na US Open v roce 1990.

Nadala chválil McEnroe

"Konečně je tady zase někdo, kdo nechá na hřišti celé srdce," glosoval neutuchající Nadalovu bojovnost McEnroe. "To mám prostě v povaze, nikdy se nevzdám," dokumentoval jeho slova samotný Španěl. Má i neskutečně rychlé nohy, byť se ho Puerta snažil prohánět sebevíc. "Ve finále jsem toho naběhal nejvíce za celý turnaj," dodal Nadal po čtyřsetové bitvě trvající tři a půl hodiny.

Jeho báječné dva týdny v Paříži korunovalo vyhlášení, protože trofej mu předal jeden z jeho fotbalových idolů - Zinedine Zidane. "Řekl mi, že jsem byl fenomenální," prozradil španělský tenista, jemuž podle domácího listu El Mundo ležela Paříž u nohou. Deník As napsal, že Španělsko má teď dva krále.

Reklama

Související témata: