Hlavní obsah

Berdych - Isner 6:4, 6:4, 6:4Berdych je ve čtvrtfinále Roland Garros, utká se s katem Štěpánka

Aktualizováno

Nejlepší český tenista současnosti Tomáš Berdych postoupil mezi nejlepších osm na druhém grandslamovém turnaji sezóny French Open. V každém ze tří setů duelu s desátým nasazeným Američanem Johnem Isnerem sebral Berdych soupeři jeden servis a radoval se z vítězství 6:4, 6:4 a 6:4. Osmadvacetiletý Čech se tak raduje z postupu do čtvrtfinále French Open poprvé od roku 2010. Jeho dalším soupeřem bude přemožitel Radka Štěpánka Lotyš Ernests Gulbis, který porazil v pěti setech Švýcara Rogera Federera.

Foto: Michel Spingler, ČTK/AP

Tomáš Berdych se raduje z postupu mezi osmičku nejlepších na Roland Garros.

Článek
Fotogalerie

„Cítím se skvěle, zápas se vyvíjel dobře. Jsem rád, že jsem to zvládl bez výkyvu a postoupil ve třech setech," řekl Berdych v pozápasovém rozhovoru pro Eurosport. „V každém setu jsem získal brzy brejk a sám podával celý zápas dobře," shrnul průběh duelu.

Berdych vlétl do prvního dnešního duelu na kurtu Suzanne Lenglenové perfektně připravený a nabuzený. Dlouhán Isner se ještě ani nestačil pořádně rozkoukat a přišel hned o svůj první servis v utkání. Právě podání je Američanovou chloubou, jenže turnajová šestka Berdych jej získala bez ztráty jediného míčku.

V následném gamu pak český tenista uhájil vlastní servis, i když o něj musel bojovat přes shodu, potvrdil tak úspěšný brejk a udělal nejpodstatnější krok při cestě za vítězstvím v prvním setu. Ten nakonec Berdych získal v poměru 6:4.

Isner vstoupil hned několikrát do stejné řeky

Že dění z prvního setu nebylo dílem náhody ale připravené taktiky dokázal český tenista v sadě druhé. Znovu při první příležitosti sebral soupeři podání a set na konečných 6:4 ve svůj prospěch pak uzavřel stylově čistou hrou při vlastním servisu.

Poučen z předchozích nezdarů si dal na startu třetí sady Isner pozor, aby potřetí nepřišel o svůj úvodní servis. Podání opravdu uhájil, jenže český borec vybojoval důležitý rozdílový bod hned při dalším servisu Američana. Jednalo se zřejmě o nejdelší game zápasu, šťastný konec pro Berdycha pak v konečném zúčtování rozhodl o třetím vítězném setu v poměru 6:4 a o setrvání českého tenisty v pavouku dvouhry letošního French Open. Kufry si totiž po necelých dvou hodinách na kurtu musel zabalit John Isner.

Berdych na postup do čtvrtfinále pařížského grandslamu čekal od roku 2010, kdy se dostal až mezi poslední čtyři. Amerického dlouhána Isnera Berdych porazil již v pátem ze sedmi vzájemných zápasů, v posledních třech měřeních sil s ním neztratil ani set. Na Roland Garros na sebe tito tenisté narazili už ve 3. kole před čtyřmi lety, tehdy Berdych ztratil jen pět gamů. Tentokrát to sice až tak spanilá jízda nebyla, na postup mezi nejlepší osmičku to ale stačilo bohatě.

Ve čtvrtftinále se Berdych utká s vítězem duelu švýcarské legendy Rogera Federera, který je na Roland Garros nasazenou čtyřkou, a osmnáctým nasazeným Lotyšem Gulbisem.

Ve čtyřhře prošla do čtvrtfinále také Lucie Hradecká, když spolu s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou porazily americký pár Madison Keysová, Alison Riskeová 7:6, 3:6 a 6:1. Postupem do semifinále může česká tenistka navázat na předchozí dva ročníky, v roce 2011 turnaj s Andreou Hlaváčkovou vyhrála.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 23 968 900 eur):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
4. kolo:
Berdych (6-ČR) - Isner (10-USA) 6:4, 6:4, 6:4
Ženy:
Čtyřhra - 3. kolo:
Hradecká, Krajiceková (ČR/Niz.) - Keysová, Riskeová (USA) 7:6 (8:6), 3:6, 6:1
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Grönefeldová, Rojer (Něm./Niz.) - Hradecká, Fyrstenberg (ČR/Pol.) 6:7 (8:10), 6:2, 10:5.
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Vondroušová (ČR) - Bondarová (14-Maď.) 6:2, 6:0
Heinová (ČR) - Sun C'-jüe (7-Čína) 7:6 (7:3), 6:4
Ostatní výsledky French Open zde.

Reklama

Související témata: