Hlavní obsah

Veselý - Štěpánek 7:5, 7:6Štěpánek v Prostějově čtvrtý titul nezíská, v semifinále ho zastavil Veselý

Česká veterán Radek Štěpánek čtvrtý titul na prostějovském antukovém challengeru jako první tenista v historii nezíská. V semifinále, které bylo reprízou loňského boje o titul, mu oplatil porážku jeho parťák z daviscupové reprezentace dvacetiletý mladík Jiří Veselý, když o 15 let staršího zkušeného borce zdolal 7:5, 7:6. Soupeřem Veselého v sobotním boji o titul bude Slovák Norbert Gombos, který ve druhém semifinále vyřadil Veselého tréninkového partnera Adama Pavláska po setech 6:2, 6:2.

Foto: Max Rossi, Reuters

Radek Štěpánek

Článek

Přitom Veselý v každém setu ze začátku tahal za kratší konec, ve druhém dokonce prohrával už 2:5. Nepoložil se však, bojoval a nezvykle chybujícího Štěpánka nakonec udolal.

„Nebyl to tenis ke koukání, v žebříčku krásy by asi stál úplně dole. Čekal jsem ale, že to tak bude. Bylo to nahoru, dolů, taková vyťukávaná, kdo koho přehraje. V závěru prvního setu Radek začal více kazit, já naopak přestal a to rozhodlo. Jenže ve druhém mi úplně odešel servis, vždycky mi to nějak uletělo, nevím proč. Byl jsem bezradný a tak jsem rád, že jsem to nějak do úspěšného konce dohrál. Spokojený jsem proto především s tím, že jsem to ustál psychicky," řekl Veselý s tím, že obhajobu loňského finále by před začátkem turnaje bral.

„Říkal jsem si, že když to dokážu, bude to úspěch. Kdybych však teď celý turnaj vyhrál, bylo by to krásné. Bez šancí určitě nejsem a myslím, že ve finále mohu těžit i ze zkušeností, které jsem tady nabyl," radoval se viditelně šťastný Veselý, jednaosmdesátý hráč žebříčku ATP.

Štěpánek, ač přišel o sen v podobě zisku čtvrtého titulu, bral prohru naprosto v klidu, bez emocí. „Oba sety jsem měl vyhrané, odevzdal jsem je však vlastními chybami. Bohužel, vždy na mě přišly slabší chvíle, provázelo mě to tady prakticky po celou dobu, skoro jsem přestal hrát. I takové dny ale jsou. Třeba to vyjde příští rok. Antukovou sezónu mám tímto za sebou a už vzhlížím k trávě. Přímo z Prostějova odcestuji do Queensu, následovat bude týdenní příprava a pak Wimbledon," přiblížil Štěpánek.

Pavlásek do finále moc chtěl, Gombos mu však nedal žádnou šanci. „Nemohl jsem se opřít o žádný úder, zatímco on byl výborný. Jednoznačně mě přehrál. Celkově byl ale turnaj pro mě úspěšný. Na tom, co jsem tady dokázal, se dá stavět. Uhrál jsem hodně bodů a tak se v žebříčku ATP i hodně posunu nahoru. Snad to tak půjde dál. Uvidíme," prohlásil devatenáctiletý prostějovský tenista.

Tenisový challenger Czech Open v Prostějově  (antuka, dotace 106 500 eur):
Dvouhra - semifinále:
Veselý (6-ČR) - Štěpánek (1-ČR) 7:5, 7:6 (7:1)
Gombos (SR) - Pavlásek (ČR) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Begemann, Rosol (2-Něm./ČR) - Polansky, Shamasdin (Kan.) 6:1, 6:2.

Reklama

Související témata: