Hlavní obsah

Štěpánek - Murray 7:6, 6:2Borec! Štěpánek šokoval Londýn, favorita Murrayho udolal ve dvou setech

Londýn/Birmingham
Aktualizováno

Přetěžký soupeř stál proti českému tenistovi Radku Štěpánkovi ve 3. kole turnaje v londýnském Queen's Clubu. Domácí favorit Andy Murray, sedmadvacetiletý úřadující wimbledonský vítěz, byl nasazen jako číslo tři a v dosavadních šesti vzájemných zápasech ho o osm let starší český matador dokázal porazit jen jednou v roce 2009. Jenže Štěpánek se na velkého favorita precizně připravil a před zraky svého kamaráda Petra Čecha šokoval publikum výhrou ve dvou setech 7:6 a 6:2. Štěpánkův daviscupový kolega Berdych si také zajistil čtvrtfinále, když zvítězil nad Francouzem Adrianem Mannarinem 7:6 a 6:4.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Radek Štěpánek se na turnaji v Londýně postaral o senzaci. Ve dvou setech zdolal Brita Andyho Murrayho.

Článek
Fotogalerie

Štěpánek v předchozím utkání v Londýně dotáhl do vítězného konce až ve dvou zkrácených hrách vyrovnaný duel s Australanem Bernardem Tomicem a i proti domácímu Murraymu nezačal vůbec dobře. Hned v první hře celého střetnutí totiž ztratil své podání a vše nasvědčovalo předpokládanému jednoznačnému průběhu ve prospěch britského vítěze Wimbledonu.

Zkušený český tenista se ale z prvního nezdaru psychicky nesesypal, což dokázal během úvodní sady hned několikrát. Poprvé v následujícím gamu, kdy se mu podařil rebrejk a připravil tak bleskově soupeře o výhodu. Štěpánek hrál takticky vyspěle a za stavu 6:5 měl při Murrayho podání k dispozici setbol.

Ten ovšem nevyužil a v tie breaku prohrával s domácím borcem dokonce 2:6, což znamenalo výhodu čtyř setbolů pro favorita. Štěpánek ale opět ukázal své zkušenosti a odolnost, utekl tenisovému hrobníkovi několikrát z lopaty a nakonec získal první set po zkrácené hře v poměru 12:10.

Poučen z předchozích nezdarů vstoupil český daviscupový reprezentant do druhého setu soustředěně od prvního míčku a za svou snahu byl ihned odměněn, když získal soupeřovo podání. Murray nenašel v dalším průběhu na Štěpánka recept, ještě jednou ztratil servis a celé druhé dějství v jednoznačném poměru 2:6.

Štěpánek zdolal hráče světové desítky po necelých dvou letech a ve čtvrtfinále se střetne s Jihoafričanem Kevinem Andersonem, s nímž letos prohrál na antuce v Madridu a před čtyřmi lety ho porazil na tvrdém povrchu v Memphisu.

"Omlouvám se, že jsem vyřadil Andyho před domácími fanoušky," řekl BBC Štěpánek. "Jsem ze své hry a výkonu nadšený. Skvěle jsem podával proti jednomu z nejlépe returnujících hráčů na okruhu a to byl klíč k úspěchu. S hráčem, jako je Murray, musíte odehrát maximum," uvedl český tenista.

Berdych ve čtvrtfinále proti Lópezovi

V Queen's Clubu piluje svoji hru na trávě před letošním Wimbledonem i česká jednička a další člen daviscupového týmu Tomáš Berdych, který ve 3. kole vyřadil Francouze Adriana Mannarina 7:6, 6:4 a může se stejně jako loni těšit na čtvrtfinále.

„Byly to dva sety, ale dva dlouhé sety. On hrál dobře a bylo to těžké," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu po dvouhodinovém duelu. I v předchozím kole potřeboval v utkání s australským kvalifikantem Jamesem Duckworthem na postup více než dvě hodiny. „Čelil jsem těžkým situacím, zvládl je a to pomůže do dalších zápasů," řekl Berdych.

O semifinále se osmadvacetiletý Berdych střetne se Španělem Felicianem Lópezem, s kterým má vyrovnanou bilanci 4:4. Na trávě spolu ještě nehráli.

Brown povolil Nadalovi jen pět her

O obrovské překvapení se na turnaji v Halle postaral Němec Dustin Brown, jenž ve druhém kole vyřadil čerstvého vítěze Roland Garros a světovou jedničku Rafaela Nadala ze Španělska 6:4 a 6:1.

Nadal držel s 85. hráčem světa krok jen v první sadě. Za stavu 5:4 pro soupeře ztratil podání a poté mu nepomohly ani tři odvrácené setboly. Ve druhém setu už na Browna nestačil, jediný game uhrál až za stavu 0:5 a promarnil možnost připsat si 700. vítězství na okruhu ATP.

"Prohrál jsem, protože soupeř byl prostě lepší," řekl Nadal na webu ATP. "A jak už jsem říkal před zápasem - přechod z antuky na trávu je náročný. Zejména když dorazíte na poslední chvíli, jste unavení a i když se snažíte, nemůžete hrát na sto procent, dodal.

Brown si připsal druhé vítězství nad hráčem elitní desítky, v dubnu si v Houstonu poradil s Američanem Johnem Isnerem. "Pár velkých vítězství už mám za sebou, ale teď jsem poprvé hrál proti světové jedničce doma v Německu a na trávě, mém nejoblíbenějším povrchu," uvedl.

"Snažil jsem se hrát co nejvíc agresivně a rozebral jsem Nadalovy největší zbraně, které z něj dělají fantastického hráče. Dařilo se mi na servisu a hrál jsem přesně podle plánu," přidal Brown.

Veselý je ve čtvrtfinále

Jiří Veselý postoupil do čtvrtfinále challengeru Prague Open. Druhý nasazený hráč antukového turnaje na kurtech pražské Sparty si ve čtvrtek v rámci 2. kola poradil se Španělem Gerardem Granollersem, kterého porazil 6:3 a 7:6.

Dvacetiletý Veselý měl s antukářem, kterému patří 231. místo v žebříčku ATP, plné ruce práce. Mladšího bratra známějšího Marcela Granollerse, aktuálně 30. hráče světa, porazil po boji až za hodinu a tři čtvrtě. "Překvapil mě, čekal jsem to snazší. Na začátku jsem vůbec nebyl schopný chytit rytmus a vypořádat se s jeho lifty. Spoustu míčů jsem měl daleko od ruky," řekl Veselý pro turnajový web.

V pátečním čtvrtfinále se Veselý střetne s dalším Španělem Rubenem Ramirezem Hidalgem. Druhým domácím zástupcem mezi nejlepší osmičkou je turnajová jednička Lukáš Rosol, toho čeká v boji o semifinále Ital Lorenzo Giustino.

Záhlavová-Strýcová je podruhé v sezóně ve čtvrtfinále

Česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová si na turnaji v Birminghamu zahraje podruhé v této sezóně čtvrtfinále na okruhu WTA. Osmadvacetiletá hráčka zdolala ve třetím kole na travnatém dvorci i přes výpadek ve druhém setu Maďarku Timeu Babosovou 6:2, 0:6, 6:3.

Záhlavová-Strýcová, jíž v žebříčku patří 62. místo, naposledy postoupila mezi osmičku nejlepších na úvodním turnaji sezóny v Šen-čenu. V Číně ovšem šlo o menší podnik, kde k účasti ve čtvrtfinále stačilo uhrát dvě kola. Tři vítězství v hlavní soutěži turnaje WTA za sebou si připsala naposledy v roce 2012, kdy hrála v Palermu finále. O postup do semifinále si v Birminghamu zahraje s turnajovou čtyřkou Kirsten Flipkensovou. S belgickou soupeřkou se dosud utkala pětkrát a uspěla jen v roce 2006 v prvním vzájemném utkání. Naposledy jí podlehla loni v Tokiu ve dvou setech.

V Birminghamu se dařilo i Kláře Koukalové. Turnajová šestka pronikla do čtvrtfinále po výhře 3:6, 7:6 a 6:4 nad Američankou Coco Vandewegheovou. Koukalová si ve čtvrtfinále zahraje popáté v sezóně, ale po dvou měsících, během nichž ani jednou nepřešla přes první kolo. Její soupeřkou bude turnajová jednička Ana Ivanovičová ze Srbska, kterou už letos porazila v Dauhá.

Neuspěla naopak Petra Cetkovská, kterou vyřadila nasazená devítka Čang Šuaj z Číny po setech 6:0 a 7:6.

Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 809 600 eur):
Dvouhra - 3. kolo:
Štěpánek (15-ČR) - A. Murray (3-Brit.) 7:6(10), 6:2
Berdych (2-ČR) - Mannarino (Fr.) 7:6 (2), 6:4
F. López (10-Šp.) - De Schepper (Fr.) 7:6 (3), 6:7 (4), 7:6 (3)
Wawrinka (1-Švýc.) - Querrey (USA) 6:2, 6:2
Dolgopolov (8-Ukr.) - Nieminen (Fin.) 6:4, 4:2 skreč.
Matosevic (Austr.) - Tsonga (5-Fr.) 6:2, 6:4
Dimitrov (4-Bul.) - Roger-Vasselin (Fr.) 7:6 (7:3), 6:4
Anderson (7-JAR) - Stachovskij (Ukr.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:4)
Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Babosová (Maď.) 6:2, 0:6, 6:3
Čang Šuaj (9-Čína) - Cetkovská (ČR) 6:0, 7:6 (6)
Stephensová (3-USA) - Riskeová (USA) 7:6 (4), 2:6, 6:1
Dateová-Krummová (Jap.) - Hantuchová (7-SR) 6:4, 6:0
Koukalová (6-ČR) - Vandewegheová (USA) 3:6, 7:6 (3), 6:4
Ivanovičová (1-Srb.) - Davisová (USA) 6:1, 6:1
Dellacquaová (16-Austr.) - Stosurová (2-Austr.) 2:6, 6:2, 6:2
Flipkensová (4-Belg.) - Wozniaková (Kan.) 1:6, 7:5, 6:4
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Garciaová, Čang Šuaj (Fr./Čína) - Dateová-Krummová, Záhlavová-Strýcová (Jap./ČR) 1:6, 6:1, 10:7
Tenisový turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 809 600 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Federer (2-Švýc.) - Sousa (Portug.) 6:7 (8), 6:4, 6:2
Johnson (USA) - Gabašvili (Rus.) bez boje
Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) - Karlovič (Chorv.) 7:6 (2), 7:6 (3)
Brown (Něm.) - Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:1
Tenisový challenger Prague Open (antuka, dotace 42 500 eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Veselý (2-ČR) - G. Granollers (Šp.) 6:3, 7:6 (7:5)
Lammer (Švýc.) - Viola (7-It.) 1:6, 6:2, 6:4
Ramirez Hidalgo (Šp.) - Coppejans (Belg.) 7:6 (7:4), 2:6, 6:4
Marcora (It.) - Laaksonen (Švýc.) 6:1, 6:2

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori