Hlavní obsah

Štěpánek - Anderson 1:6, 6:3, 6:2České semifinále v Londýně nebude, Berdych Štěpánka nenapodobil

Londýn
Aktualizováno

České semifinále v londýnském Queen’s Clubu nebude. Radek Štěpánek, překvapivý přemožitel domácího Andyho Murrayho, si sice poradil i s Kevinem Andersonem, ale Tomáš Berdych si cestu mezi nejlepší čtyři do boje proti svému daviscupovému spoluhráči neproklestil. Štěpánkovi se první čtvrtfinálový set vůbec nepodařil. Jihoafričan získal sadu hladce 6:1, ve druhém ale český tenista vyhrál 6:3 a ve třetím 6:2. Berdych první set se Španělem Felicianem Lópezem nezvládl, podlehl v něm 4:6, druhý prohrál 6:7. Promarnil přitom čtyři setboly, soupeř pak využil hned první mečbol.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Radek Štěpánek se v Queen's Clubu raduje po postupu do semifinále přes Jihoafričana Kevina Andersona.

Článek
Fotogalerie

Patnáctý nasazený Štěpánek na londýnské trávě postupně vyřadil Kukuškina, Tomice a naposledy i ve dvou setech Murrayho poměrem 7:6 a 6:2. Teď zkušený tenista poslal ze hry  sedmého nasazeného Jihoafričana Kevina Andersona, s nímž letos prohrál na antuce v Madridu a před čtyřmi lety ho porazil na tvrdém povrchu v Memphisu. V semifinále turnaje ATP je po více než dvou letech, naposledy byl mezi poslední čtyřkou v únoru roku 2012 v Memphisu. V Queen's Clubu postoupil mezi nejlepší čtyři před devíti lety.

V duelu se sedmým nasazeným Andersonem nezachytil Štěpánek začátek zápasu a hladce za necelou půlhodinu prohrál první set. Český veterán, jehož stejně jako v předchozích zápasech podporoval z lóže brankář fotbalistů Chelsea Petr Čech, se ale nevzdal a podařilo se mu utkání otočit. Dvoumetrovému Jihoafričanovi tak oplatil letošní porážku z madridské antuky.

"Měl jsem pomalý start. I když bych to možná ani pomalým startem nenazval, protože Kevin hrál v prvním setu téměř dokonale," ocenil soupeře Štěpánek. "Musel jsem si počkat na jeho slabší moment, který přišel v jeho prvním gamu na servisu. Získal jsem náskok a pak už jsem prošel následujícími dvěma sety docela jednoduše," dodal český tenista, jenž zakončil zápas pátým esem.

Naopak dvojchybou završil své vystoupení proti Lópezovi druhý nasazený Berdych, jenž v londýnské generálce na Wimbledon vypadl ve čtvrtfinále i loni. Lópezovi ve vyrovnaném duelu podlehl 4:6, 6:7.

Ve druhé sadě měl Berdych šanci na to, aby si vynutil rozhodující set, nicméně nevyužil brejkbol na 3:1 a pak ani čtyři setboly v tie-breaku. Ve zkrácené hře vedl český tenista 6:3 a 7:6, nicméně z postupu se po výhře 9:7 ve zkrácené hře radoval López.

S dvaatřicetiletým Španělem má Štěpánek výrazně pozitivní bilanci 8:2, nicméně z posledních čtyř duelů vyhrál každý z nich po dvou.

Veselý i Rosol jsou už mezi čtyřmi nejlepšími

Ve skvělé formě hrající Jiří Veselý postoupil po vítězství nad Španělem Rubenem Ramirezem Hidalgem dvakrát 6:2 do semifinále challengeru Prague Open. Vítěz prostějovského challengeru Czech Open z minulého týdne si připsal osmou vítěznou dvouhru v řadě a navíc neztratil ani set. V semifinále je i turnajová jednička Lukáš Rosol.

Druhý nasazený Veselý získal v utkání s 208. hráčem světa Ramirezem Hidalgem, kdysi světovou padesátkou, od stavu 1:2 v prvním setu deset her za sebou. Pak sice prohrál servis, ale zápas o dvě hry později po hodině a půl ukončil přímým bodem z podání.

"Škoda toho konce, který jsem si tak zkomplikoval. To by se mi mohlo v dalších zápasech vymstít," řekl Veselý pro web turnaje a souhlasil, že podal nejlepší výkon v soutěži. "Pořád to není ono, jsou tam ještě velké rezervy, ale nedělal jsem moc chyb. Snažil jsem se soupeře rozběhat a byla to správně zvolená taktika."

Příštím soupeřem dvacetiletého Veselého (74. v žebříčku ATP) bude o tři roky starší čínský tenista Čang Ce (205.). "Čekám těžký zápas, ale doufám, že tu vítěznou sérii zase o kus natáhnu," věřil Veselý v účast ve finále. "Vyhrál jsem v poslední době spoustu zápasů a přijel jsem, abych pravdu řekl, turnaj tady vyhrát."

Ve finále může teoreticky narazit na Rosola, kterého porazil v 1. kole French Open. Rosol je na antukovém turnaji na kurtech Sparty ve Stromovce nasazenou jedničkou, ve čtvrtfinále porazil Itala Lorenza Giustina 7:6 a 6:2. Jeho soupeřem v semifinále bude Švýcar Michael Lammer, který postoupil z kvalifikace.

Záhlavová-Strýcová si po dvou letech zahraje o finále

Barbora Záhlavová-Strýcová porazila ve čtvrtfinále v Birminghamu 6:4, 6:2 Belgičanku Kirsten Flipkensovou a po téměř dvou letech si zahraje o finále na WTA Tour. Ve čtvrtfinále se s travnatým turnajem rozloučila Klára Koukalová.

Dvaašedesátá hráčka světa Záhlavová-Strýcová zdolala turnajovou čtyřku Flipkensovou za 74 minut. O finále se osmadvacetiletá plzeňská rodačka utká s o rok starší Australankou Casey Dellacquaovou, nasazenou šestnáctkou.

V semifinále turnaje WTA hrála Záhlavová-Strýcová naposledy v červenci 2012 na antuce v Palermu, kde nakonec podlehla v zápase o titul Italce Saře Erraniové.

Koukalová prohrála s turnajovou jedničkou Anou Ivanovičovou ze Srbska za 73 minut 1:6, 4:6. Dvaatřicetiletá Koukalová, jež Ivanovičovou letos v Dubaji dokázala na třetí pokus poprvé v kariéře porazit, tentokrát neměla od počátku šanci.

První set prohrála za necelou půlhodinu a poté si vzala čas na ošetření. S obvázaným levým stehnem ve druhé sadě sváděla se soupeřkou vyrovnaný boj, třetí set si ale nevynutila.

Ivanovičová se v semifinále utká s Čang Šuej. Číňanka, jež v osmifinále vyřadila Petru Cetkovskou, dnes porazila turnajovou trojku Sloane Stephensovou z USA.

Tenisový turnaj mužů v Londýně (tráva, dotace 809 600 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Štěpánek (15-ČR) - Anderson (7-JAR) 1:6, 6:3, 6:2
Berdych (2-ČR) - F. López (10-Šp.) 4:6, 6:7 (7)
Dimitrov (4-Bulh.) - Dolgopolov (8-Ukr.) bez boje
Wawrinka (1-Švýc.) - Matosevic (Austr.) 7:5, 6:3
Semifinálové dvojice:
Wawrinka - Dimitrov
Štěpánek - F. López
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Benneteau, Roger-Vasselin (7-Fr.) - Paes, Štěpánek (4-Indie/ČR) 4:6, 6:3, 10:6
Tenisový challenger Prague Open (antuka, dotace 42 500 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Rosol (1-ČR) - Giustino (It.) 7:6 (7:3), 6:2
Veselý (2-ČR) - Ramirez Hidalgo (Šp.) 6:2, 6:2
Lammer (Švýc.) - Marcora (It.) 6:4, 6:4
Ce Čang (Čína) - Diez (Kan.) 6:1, 6:2
Semifinálové dvojice: Rosol - Lammer, Veselý - Čang Ce
Tenisový turnaj žen v Birminghamu (tráva, dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Flipkensová (4-Belg.) 6:4, 6:2
Ivanovičová (1-Srb.) - Koukalová (6-ČR) 6:1, 6:4
Čang Šuaj (9-Čína) - Stephensová (3-USA) 6:3, 6:1
Dellacquaová (16-Austr.) - Dateová-Krummová (Jap.) 6:1, 6:0
Semifinálové dvojice: Ivanovičová - Čang Šuaj, Dellacquaová - Záhlavová-Strýcová
Tenisový turnaj mužů v Halle (tráva, dotace 809 600 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (2-Švýc.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) bez boje
Nišikori (4-Jap.) - Johnson (USA) 6:1, 7:6 (7:4)
Kohlschreiber (Něm.) - Brown (Něm.) 6:4, 5:7, 7:6 (18:16)
Falla (Kol.) - Gojowczyk (Něm.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2)
Semifinálové dvojice:
Kohlschreiber - Falla
Federer - Nišikori

Reklama

Související témata: