Hlavní obsah

Berdych si může ve Wimbledonu zopakovat čtvrtfinále s Djokovičem. Začne proti Rumunovi

Londýn
Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych zahájí letošní Wimbledon utkáním s Victorem Hanescuem z Rumunska. Ve čtvrtfinále by šestý nasazený hráč mohl stejně jako vloni narazit na světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska, jenž ho před rokem na londýnské trávě dál nepustil.

Foto: Toby Melville, Reuters

Tomáš Berdych na turnaji v londýnském Queen's Clubu.

Článek

Šestku ženského pavouka Petru Kvitovou čeká v 1. kole český duel s Andreou Hlaváčkovou, s níž má bilanci 1:0. Wimbledonská šampiónka z roku 2011, která ve čtvrtek kvůli zranění stehenního svalu odstoupila z turnaje v Eastbourne, může ve čtvrtfinále narazit na druhou nasazenou vítězku Australian Open Li Na z Číny.

S Hanescuem, který momentálně ve světovém žebříčku figuruje na 103. místě, se Berdych ve Wimbledonu utkal už v roce 2008, kdy ho ve druhém kole vyřadil. Osmadvacetiletý Čech vyhrál i druhý vzájemný zápas letos na antuce v portugalském Oeiras.

Radku Štěpánkovi přidělil los na úvod Wimbledonu Pabla Cuevase z Uruguaye a pokud uspěje, mohl by si ve 2. kole zahrát s Djokovičem. Český tenista, jenž minulý týden vyřadil v Queen's Clubu úřadujícího šampióna Andyho Murrayho, musel vloni ve Wimbledonu právě 2. kolo kvůli zranění skrečovat.

Rosol může záhy narazit na Nadala

Lukáš Rosol zahájí turnaj duelem s Francouzem Benoitem Pairem a hned pak by se mohl utkat s Rafaelem Nadalem. Španělského tenistu v roce 2012 ve stejné fázi senzačně vyřadil.

Držitele divoké karty Jiřího Veselého čeká v All England Clubu debut proti Victoru Estrellovi Burgosovi z Dominikánské republiky a Jan Hernych, který do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace, se utká s Němcem Tobiasem Kamkem.

Klára Koukalová, která do Londýna přijede minimálně coby semifinalistka generálky v Hertogenboschi, se pokusí potvrdit formu v duelu s Američankou Taylor Townsendovou. Česká dvojka Lucie Šafářová (nasazená jako číslo 23) se utká s Julií Görgesovou z Německa. Barbora Záhlavová-Strýcová bude hrát s Ruskou Allou Kudrjavcevovou.

Karolína Plíšková vstoupí do turnaje duelem s Karin Knappovou, její dvojče Kristýna, hrající na divokou kartu, narazí na Jaroslavu Švedovovou z Kazachstánu. Petru Cetkovskou čeká Srbka Jovana Jakšičová a Tereza Smitková se pokusí navázat na tři výhry v kvalifikaci v duelu se Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu.

V horní polovině mužského pavouka se vedle loňského poraženého finalisty Djokoviče ocitl i domácí favorit Murray, který vykročí za obhajobou titulu duelem s Belgičanem Davidem Goffinem. Dlouholetí rivalové Roger Federer a Nadal jsou ve spodní půlce a mohou se tak teoreticky, stejně jako Djokovič a Murray, utkat v semifinále. Sedminásobný šampión ze Švýcarska začne proti Paolu Lorenzimu z Itálie, Nadala čeká Slovák Martin Kližan.

Jednička ženské dvouhry Serena Williamsová zahájí boj o šestý wimbledonský titul duelem s krajankou Annou Tatishviliovou, dvojka Li Na se utká s Paulou Kaniaovou z Polska. Další z velkých favoritek na zisk trofeje, úřadující vítězka z Roland Garros, Ruska Maria Šarapovová bude hrát s domácí Samanthou Murrayovou. Loňská překvapivá finalistka Sabine Lisická z Německa narazí na Julia Gluškovou z Izraele.

Los českých zástupců v tenisovém Wimbledonu:
Muži - dvouhra, 1. kolo:
Hanescu (Rum.) - BERDYCH (6-ČR)
ŠTĚPÁNEK (ČR) - Cuevas (Urug.)
VESELÝ (ČR) - Estrella (Dom. rep.)
Kamke (Něm.) - HERNYCH (ČR)
Paire (Fr.) - ROSOL (ČR)
Ženy - dvouhra, 1. kolo:
KVITOVÁ (6-ČR) - HLAVÁČKOVÁ (ČR)
ŠAFÁŘOVÁ (23-ČR) - Görgesová (Něm.)
KOUKALOVÁ (31-ČR) - Townsendová (USA)
Kudrjavcevová (Rus.) - ZÁHLAVOVÁ-STRÝCOVÁ (ČR)
Jakšičová (Srb.) - CETKOVSKÁ (ČR)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (ČR) - Knappová (It.)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (ČR) - Švedovová (Kaz.)
SMITKOVÁ (ČR) - Hsieh Su-Wei (Tchaj-wan)

Reklama

Související témata: