Hlavní obsah

Tenisové hattricky: Federer v Halle, Roddick v Londýně

LONDÝN/HALLE/BIRMINGHAM

Hned dva světoví tenisté se mohli v neděli pochlubit tím, že vyhráli potřetí za sebou podnik ATP. Andy Roddick napodobil Johna McEnroea a Lleytona Hewitta a stejně jako loni a předloni opět vyhrál turnaj v londýnském Queen's Clubu, v německém Halle zase potřetí v řadě triumfoval Roger Federer. Oba tenisté budou patřit k největším favoritům Wimbledonu, jenž začne za týden.

Článek

Na travnatém povrchu Federer prodloužil svou vítěznou šňůru už na 29 zápasů, ale od rekordu Björna Borga ho ještě pořádný kus dělí. Bývalá švédská hvězda to dotáhla v letech 1976 až 1980 na 41 utkání.

S aktuální formou je nicméně Federer nadmíru spokojený. "Pro Wimbledon jsem načerpal hodně sebevědomí. Když hraju tak konstantně, jsem těžko k poražení. Proto jsem světová jednička," řekl po dvouhodinovém finále s Maratem Safinem z Ruska. Federer naposledy na trávě prohrál v červnu 2002, od té doby na pažitu kraluje.

Nad Safinem získal švýcarský favorit první set 6:4, druhý ale patřil po tie-breaku ruskému tenistovi. V třetím gamu třetího dějství se však Federerovi podařil klíčový brejk. Při vlastním podání jej následně potvrdil a cestu za další trofejí měl otevřenou.

Safin se po promarněných brejkbolech vztekal, mlátil raketou a křičel na rozhodčí, když nebyl spokojený s jejich výrokem. "Byl to ale skvělý zápas, nevzpomínám si, kdy jsem naposledy tak dobře hrál," uvedl Safin.

HALLE
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Safin (2-Rus.) 6:4, 6:7 (6:8), 6:4.

Andy Roddick porazil ve finále v londýnském Queen's Clubu Chorvata Iva Karloviče dvakrát 7:6. Zařadil se tak po bok Johna McEnroea a Lleytona Hewitta, kteří zde rovněž dokázali vyhrát třikrát v řadě. Finále trvalo hodinu a 20 minut, Roddick dal dohromady deset es, Chorvat o šest více.

Karlovič, s 208 centimetry nejvyšší tenista na okruhu ATP, dnes nastoupil ke svému prvnímu finále, ale nervozita ho nesvazovala. Duel dvou 'dělostřelců' se v obou setech rozhodoval až v tie-breaku, protože ani jednomu se nepodařilo prorazit soupeřův servis. Až Roddick to ve zkrácené hře dokázal a na jeho stranu v klíčových okamžicích převážily zkušenosti.

"Servis je jeho největší zbraní, dokud nestojíš na druhé straně, nepocítíš tu skutečnou sílu. Někdy to nebyla sranda. Jsem rád, že jsem to ustál," řekl Roddick novinářům. Přesně takové finále prý očekával a slíbil pořadatelům, že za rok znovu přijede.

LONDÝN
Dvouhra - finále:
Roddick (2-USA) - Karlovič (Chorv.) 7:6 (9:7), 7:6 (7:4).
Čtyřhra - semifinále:
Björkman, Mirnyj (1-Švéd./Běl.) - Čermák, Friedl (6-ČR) 6:3, 5:7, 7:5.

Tenistka Maria Šarapovová obhájila titul na turnaji v Birminghamu. Na tamních travnatých kurtech osmnáctiletá Ruska porazila ve finále třetí nasazenou Jelenu Jankovičovou ze Srbska a Černé Hory 6:2, 4:6, 6:1. Příprava na Wimbledon tak jeho šampionce vyšla nejlépe, jak mohla.

Šarapovová na trávě vyhrála už posedmnácté za sebou, za dnešní další vítězství inkasovala 31 tisíc dolarů. Počet turnajových prvenství zvýšila na deset, z toho tři turnaje WTA vyhrála ruská teenagerka letos.

BIRMINGHAM
Dvouhra - finále:
Šarapovová (1-Rus.) - Jankovičová (3-SČH) 6:2, 4:6, 6:1.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články