Hlavní obsah

Štěpánek - Djokovič 4:6, 3:6, 7:6, 6:7Štěpánek trápil favorita, s Djokovičem ale nakonec prohrál. Berdych a Kvitová postupují

Aktualizováno

Skvělé české představení na grandslamovém Wimbledonu pokračuje. Do třetího kola postoupilo ve středu pět českých tenistů. Barbora Záhlavová-Strýcová zdolala Rusku Jelenu Vesninovou 6:4, 6:2. Na dvorci v All England Clubu se dlouho nezdržela ani Petra Kvitová, která smetla Němku Monu Barthelovou 6:2 a 6:0. Lucie Šafářová udolala Slovinku Polonu Hercogovou 7:6 a 7:5. Dařilo se i teprve devatenáctileté Tereze Smitkové, která zvítězila nad Američankou Coco Vandewegheovou 6:3, 7:6. Na třetí kolo se může těšit také Tomáš Berdych. Česká jednička porazila Australana Bernarda Tomice 4:6, 7:6, 7:6 a 6:1. Neuspěli pouze Jan Hernych a Radek Štěpánek, jenž svedl statečný boj s favorizovaným Novakem Djokovičem. Nejvýše nasazenému Srbovi však nakonec po vyrovnaném zápase podlehl 4:6, 3:6, 7:6 a 6:7.

Foto: Toby Melville, Reuters

Český tenista Radek Štěpánek v duelu se Srbem Novakem Djokovičem.

Článek
Fotogalerie

Záhlavová-Strýcová, nedávná finalistka turnaje v Birminghamu, si zahraje ve Wimbledonu třetí kolo znovu po čtyřech letech. Ruské tenistce dokázala hned třikrát sebrat podání a sama naopak odvrátila všech devět brejkbolů.

Plzeňskou hráčku, která se v této sezóně potýká s bolestmi achilovky, čeká ve třetím kole druhá nasazená Číňanka Li Na.

Bez potíží pronikla do třetího kola i Petra Kvitová. Němce Barthelové povolila jen dvě hry. Další soupeřkou české hráčky, která opět nastoupila se zavázaným pravým stehenním svalem, bude bývalá světová jednička a pětinásobná vítězka turnaje Venus Williamsová. Se čtyřiařicetiletou Američankou se Kvitová utkala dosud čtyřikrát a třikrát vyhrála, včetně letošního souboje v Dauhá. Na trávě spolu ale ještě nehrály. "Bude to určitě těžké utkání, i ona hraje na trávě dobře, ale já si na trávě věřím," řekla Kvitová.

"Obě hrajeme podobný tenis, jdeme si pro výhru," uvedla Venus, starší ze sester Williamsových. "Patří mezi hráčky, které jsou nebezpečné," dodala k české soupeřce.

Berdych otočil duel s Tomicem

Berdych hrál s Tomicem tři sety vyrovnaný zápas a dlouho se nemohl prosadit při podání soupeře. O svůj servis přišel v páté hře úvodní sady, kterou proto ztratil, ale pak dvakrát zvládl tie break. Až ve třetím setu měl Berdych, který si nechal ošetřit levé zápěstí a vzal si i prášek proti bolesti, převahu a jasně ho získal.

Jeho příštím soupeřem bude Marin Čilič. Chorvata porazil letos ve finále turnaje v Rotterdamu a celkem s ním má pozitivní bilanci 5:2.

Úspěšný kvalifikant Jan Hernych se do třetího kola Wimbledonu neprobojoval. Až 285. hráč světa nestačil na Španěla Roberta Bautistu, kterému podlehl 5:7, 6:4, 2:6 a 2:6.

Radek Štěpánek si v poslední době užívá velmi dobrou formu. Na travnatém turnaji v Queensu došel nedávno až do semifinále a připsal si mimo jiné skalp wimbledonského šampióna Andyho Murrayho. Ve středu čelil na centrálním wimbledonském dvorci nasazené jedničce Novaku Djokovičovi, kterému nakonec podlehl, za svůj výkon si však vysloužil ovace publika.

Ve čtvrtek mohou na dnešní úspěchy navázat další čeští zástupci, o 3. kolo dvouhry jich bude usilovat ještě pět.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 25 miliónů liber):
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Štěpánek (ČR) - Djokovič (1-Srb.) 4:6, 3:6, 7:6 (5:7), 6:7 (7:5)
Bautista (Šp.) - Hernych (ČR) 7:5, 4:6, 6:2, 6:2
Berdych (6-ČR) - Tomic (Austr.) 4:6, 7:6 (5), 7:6 (3), 6:1
Čtyřhra - 1. kolo:
Begemann, Rosol (Něm./ČR) - García-López, Oswald (Šp./Rak.) 4:6, 6:4, 6:3, 7:5
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Vesninová (32-Rus.) 6:4, 6:2
Kvitová (6-ČR) - Barthelová (Něm.) 6:2, 6:0
Šafářová (23-ČR) - Hercogová (Slov.) 7:6 (9:7), 7:5
Smitková (ČR) - Vandewegheová (USA) 6:3, 7:6 (7:4)
Čtyřhra - 1. kolo:
Hradecká, Krajicková (13-ČR/Niz.) - Dabrowská, Rosolská (Kan./Pol.) 5:7, 6:4, 6:2
Petkovicová, Rybáriková (Něm./SR) - Peschkeová, Srebotniková (3-ČR/Slovin.) 7:5, 6:3
Koukalová, Niculescuová (ČR/Rum.) - Klemenschitsová, Olaruová (Rak./Rum.) 6:1, 6:4
Babosová, Mladenovicová (14-Maď./Fr.) - Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) 6:3, 6:7 (5:7), 12:10
Dateová-Krummová, Záhlavová-Strýcová (Jap./ČR) - Fichmanová, Vekičová (Kan./Chorv.) 6:1, 6:2
Keysová, Riskeová (USA) - Cetkovská, Kingová (ČR/USA) 7:6 (7:5), 6:2
Ostatní výsledky středečních zápasů najdete zde.

Reklama

Související témata: