Hlavní obsah

Podle Berdycha se měl nejpozději dohraný zápas v historii Wimbledonu přerušit. Vítěz Čilič s ním souhlasil

Londýn

Nestandardní. Tak by se dal označit páteční duel 3. kola mezi Tomášem Berdychem a Marinem Čiličem na půdě slavného Wimbledonu. Utkání sice skončilo už po třech setech jednoznačným vítězstvím Chorvata, ale až ve 21:38, čímž se stalo vůbec nejpozději dohraným na otevřeném dvorci v historii bájného grandslamového turnaje. Favorizovaný Čech sice po porážce sportovně ocenil soupeře, na rozhodčím ovšem zároveň pochopitelně nenechal suchou ani jedinou nit.

Foto: Max Rossi, Reuters

Tomáš Berdych nespokojeně gestikuluje v duelu s Chorvatem Marinem Čiličem.

Článek
Fotogalerie

„Zase z toho nedělejme moc velkou aféru. Není to konec světa. Rád bych řekl, že Marin hrál opravdu skvěle. Od začátku jsem skoro neměl šanci. Jenom jsem v zápase visel. Zasloužil si vyhrát," řekl šestý nasazený Berdych novinářům po překvapivě hladké páteční porážce 6:7, 4:6 a 6:7.

Zápas s Čiličem skončil ve 21:38, což byl nejpozdější konec utkání na otevřeném dvorci ve Wimbledonu v historii. Dokonce i obhájce titulu Brit Andy Murray uvedl, že míč jen stěží v televizi viděl. „V tie breaku bylo vidět špatně," souhlasil Čilič.

Když se ve třetím setu pomalu stmívalo, přestalo fungovat také jestřábí oko. V tu chvíli Berdych nechápal, proč se zápas dohrává. „Kdyby na kurtu vůbec nebylo, bral bych to. Ale proč máme pokračovat, když ani technika nefunguje?" divil se. S hlavním rozhodčím o situaci několikrát diskutoval. „Řekl, že jestřábí oko nefunguje, protože je tma. ´Ale my hrajeme dál?´ ptal jsem se. A on říkal, že hrajeme dál."

Dřívější konec využije k odpočinku

Berdycha mrzelo, že tenisté nemohli kvůli šeru podat ideální výkon. „Nikdo nechce, aby někdo hrál špatně a dělal chyby, protože na to nevidí. Každý by rád podal co nejlepší výkon, jenomže to tentokrát nešlo," řekl.

V utkání si stěžoval i na jednoho z lajnových sudích. Ten podle českého hráče na jeho straně opakovaně chyboval. „Udělal dvě chyby a připravil mě o brejk. Třikrát jsem hlavního žádal o výměnu, ale on ho omlouval, že je to dobrý a musí mu dát šanci. Pak přišel třetí sporný okamžik, já se podívám a zase tam sedí ten samý. Přestal jsem mít chuť s rozhodčím o čemkoli diskutovat," prohlásil Berdych.

Nyní si chce odpočinout a doléčit naražené levé zápěstí z prvního kola Wimbledonu. „Pořádně si oddechnu, což jsem tři roky za sebou v zimě nemohl. Teď si to vyberu, abych rozjel dobře druhou půlku (sezóny)," řekl Berdych deníku Sport. Z Londýna neodjede spokojený, ale ani rozladěný. „Je lepší, když se končí s dobrým pocitem na dvorci. Takový výsledek štve, ale aspoň se nebudu vracet s vědomím, že jsem se v posledním zápase hledal a nevěděl, co se děje. Tohle je drobný plus," uvedl Berdych.

Reklama