Hlavní obsah

Český boj o finále Wimbledonu: Kvitová favoritkou, ranařka Šafářová už se ale dotahuje na nejlepší

Londýn

Čistě české semifinále v ženské wimbledonské dvouhře, to je věc nevídaná a naprosto neočekávaná. Ve čtvrtek se na centrálním dvorci (od 14h) londýnského All England Clubu stane realitou a nejen čeští fanoušci už se nyní předhánějí v tipech, zda potvrdí Petra Kvitová roli favoritky a prodá bohatší zkušenosti z velkých zápasů, nebo zvítězí euforie z premiérové účasti v grandslamovém semifinále v podání Lucie Šafářové.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Petra Kvitová bude v českém semifinále favoritkou.

Článek

Letošní Wimbledon nabízí jednu senzaci za druhou, a tak je otázkou zda má ještě cenu vyvozovat z předzápasových statistik jakékoliv závěry. Nicméně čísla hovoří jasně ve prospěch Petry Kvitové. V žebříčku WTA jí patří šesté místo, tedy o sedmnáct pozic lepší postavení, než okupuje její soupeřka. Vzájemná bilance 5:0 rovněž jednoznačně mluví ve prospěch tenistky z Fulneku.

„Petra miluje hru na trávě, už tady dokázala vyhrát titul a je skvělou hráčkou patřící do nejlepší světové desítky. Sice jsem ji nikdy neporazila, ale před dvěma týdny v Eastbourne už jsem byla velmi blízko," připomněla Šafářová nedávnou porážku na trávě 1:6, 7:5 a 6:7.

Ale jak sama zdůraznila, Kvitová už zná atmosféru grandslamových semifinále, v němž si zahraje už popáté v kariéře a před třemi roky dokonce dokázala v All England Clubu vybojovat titul.

Šafářová nemá co ztratit

„Je skvělé být ve Wimbledonu zase v semifinále. Mám tady na to hezké vzpomínky," radovala se Kvitová po čtvrtfinálovém postupu přes další Češku Barboru Záhlavovou-Strýcovou. Před dalším českým soubojem si je vědoma své výhody v podobě zkušeností z velkých duelů, nicméně dobře ví, že leckdy svazující tíha role favoritky je na její straně.

„Zápas s Petrou bude hrozně těžký. Na druhou stranu ale nemám co ztratit, prostě půjdu na kurt a budu si to chtít užít," vzkázala před čtvrteční bitvou brněnská tenistka. Ve Wimbledonu letos zaujala především nebojácnou útočnou hrou a velkým sebevědomím, kterým dříve tolik neoplývala.

Nyní už věří, že v klíčovém okamžiku neselže tak, jako například ve třetím kole letošního Australian Open proti pozdější vítězce celého turnaje Li Na, která jí utekla z mečbolu. „Tohle bylo pro mě opravdu bolestivé. Na druhou stranu to ale znamenalo další motivaci, protože jsem si uvědomila, že už jsem opravdu blízko tomu, abych porážela hráčky nejlepší světové desítky. Už jsem sehrála i pár opravdu těsných zápasů proti Marii Šarapovové," zdůraznila.

S psychickými výkyvy se v poslední době potýkala i Petra Kvitová, ale zdá se, že patřičné sebevědomí ji letos ve Wimbledonu dodalo vítězství v mimořádně obtížném duelu proti bývalé světové jedničce Venus Williamsové, který musela otáčet.

Každopádně je jisté, že obě levoruké Češky se ve vzájemném utkání jen těžko něčím překvapí. Dlouhodobě trénují ve stejném klubu i ve fedcupové reprezentaci. Navíc praktikují podobný styl založený na agresivitě a tvrdých úderech od základní čáry.

„Znám Petru od jejích 14 let. Hrajeme ve stejném klubu, takže jsem byla u toho, když tenisově vyrůstala a dosahoval na skvělé výsledky. Často jsme spolu trénovaly a pro mě bylo motivující vidět někoho blízko sebe, že se mu takhle daří," přiznala Šafářová.

I její soupeřka tuší, že české semifinále bude velmi vyrovnanou bitvou. „Budeme hrát letos spolu už popáté a bude to zase těžké," potvrdila čtyřiadvacetiletá Kvitová.

Petra KvitováJméno a příjmeníLucie Šafářová
8. března 1990, BílovecDatum a místo narození4. února 1987, Brno
ČRStátní příslušnostČR
183 cm, 70 kgVýška a váha177 cm, 62 kg
6.Žebříček WTA23.
1 (Wimbledon 2011)Grandslamové tituly0
11Tituly na okruhu WTA5
23 výher, 10 proherLetošní bilance25 výher, 15 proher
2006Profesionálkou od2002
12 553 901Prize money (USD)4 561 423
Kdo vyhraje české ženské semifinále ve Wimbledonu?
Petra Kvitová
43,2 %
Lucie Šafářová
56,8 %
Celkem hlasovalo 52413 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Wimbledon 2014 ženská dvouhra

  • Osmifinále

  • Kanada Eugenie Bouchardová Francie Alize Cornetová
    7 : 6; 7 : 5
  • Německo Angelique Kerberová Ruská federace Maria Šarapovová
    7 : 6; 4 : 6; 6 : 4
  • Rumunsko Simona Halepová Kazachstán Zarina Dijasová
    6 : 3; 6 : 0
  • Německo Sabine Lisická Kazachstán Jaroslava Švedovová
    6 : 3; 3 : 6; 6 : 4
  • Česká republika Tereza Smitková Česká republika Lucie Šafářová
    0 : 6; 2 : 6
  • Ruská federace Jekatěrina Makarovová Polsko Agnieszka Radwaňská
    6 : 3; 6 : 0
  • Česká republika Petra Kvitová Čína Pcheng Šuaj
    6 : 3; 6 : 2
  • Česká republika B. Záhlavová-Strýcová Dánsko Caroline Wozniacká
    6 : 3; 7 : 5
  • Čtvrtfinále

  • Kanada Eugenie Bouchardová Německo Angelique Kerberová
    6 : 3; 6 : 4
  • Rumunsko Simona Halepová Německo Sabine Lisická
    6 : 4; 6 : 0
  • Česká republika Lucie Šafářová Ruská federace Jekatěrina Makarovová
    6 : 3; 6 : 1
  • Česká republika Petra Kvitová Česká republika B. Záhlavová-Strýcová
    6 : 1; 7 : 5
  • Semifinále

  • Kanada Eugenie Bouchardová Rumunsko Simona Halepová
    7 : 6; 6 : 2
  • Česká republika Lucie Šafářová Česká republika Petra Kvitová
    6 : 7; 1 : 6
  • Finále

  • 05.07.14      15 : 00 Londýn
    Kanada Eugenie Bouchardová Česká republika Petra Kvitová
    3 : 6; 0 : 6