Hlavní obsah

Federer - Raonic 6:4, 6:4, 6:4Federer si zahraje finále Wimbledonu proti Djokovičovi. Štěpánek ve čtyřhře neuspěl

Londýn
Aktualizováno

K revoluci nastupující tenisové generace v semifinále Wimbledonu nedošlo. Novak Djokovič po třech hodinách a pěti minutách udolal Grigora Dimitrova, když Bulhara porazil ve čtyřech setech 6:4, 3:6 a dvakrát 7:6. Nasazenou jedničku v nedělním finále doplní sedminásobný wimbledonský šampión Roger Federer. Švýcar si poradil s Kanaďanem Milosem Raonicem třikrát 6:4. Do finále čtyřhry se naopak nedostali Radek Štěpánek s Indem Leandrem Paesem, kteří nestačili na kanadsko-americký pár Vasek Pospisil, Jack Sock a prohráli 6:7, 3:6 a 4:6.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Švýcar Roger Federer v semifinálové bitvě s Milosem Raonicem z Kanady.

Článek
Fotogalerie

Federer má šanci získat rekordní osmý titul a odpoutat se od Američana Peta Samprase, který v Open éře také vyhrál ve Wimbledonu sedmkrát. "Osmý titul by byl hodně vzácný, protože jsem tady prožil hodně krásných let," prohlásil švýcarský tenista.

V utkání s Raonicem udeřil brejkem hned v první hře, což mu k zisku úvodní sady stačilo. Proti tvrdě servírujícímu Kanaďanovi hrál soustředěně, jistě si držel vlastní podání a trpělivě čekal na další šance. Ty ve druhém a třetím setu shodně v devátém gamu proměnil v zisk soupeřova podání a přesvědčivě vyhrál.

"Rozhodla koncentrace. Věděl jsem, že musím být připravený na každý míč a být opatrný při svém podání. Byl jsem neuvěřitelně efektivní a jsem opravdu nadšený, že jsem tady v dalším finále," usmíval se Federer po utkání. V Londýně si zahraje už deváté finále, což je rovněž rekord. V boji o titul podlehl jen v roce 2008 v pětisetové bitvě Španělovi Rafaelu Nadalovi.

S Djokovičem se Federer střetne už po pětatřicáté a vyrovnanou bilanci vede Švýcar 18:16. "Těším se na další skvělý zápas s Novakem. Je to velký hráč. Ví, jak tady vyhrát, takže to bude určitě velký zápas."

Djokovič se proti Dimitrovovi nadřel 

Djokovič si potřetí zahraje finále Wimbledonu. Nejvýše nasazený hráč proti turnajové jedenáctce Dimitrovovi využil zkušenosti z 22 grandslamových semifinále a utnul desetizápasovou vítěznou šňůru soupeře, která začala už na turnaji v londýnském Queen's Clubu.

"Hrál jsem proti budoucí hvězdě, která vyřadila ve čtvrtfinále Murrayho a zaslouží si respekt. Ve svém prvním velkém semifinále bojoval a bylo to těžké. Pustil jsem ho ve druhém setu do zápasu a jsem rád, že jsem to pak zvládl," řekl Djokovič.

Favorizovaný Djokovič získal díky jednomu brejku první set, ve druhém však neudržel dvakrát podání a se čtvrtfinálovým přemožitelem obhájce titulu Brita Andyho Murrayho prohrál 3:6. Další dva sety ale ovládl v tie breaku. Vítěz z roku 2011 Djokovič si zahraje čtrnácté grandslamové finále, z posledních třinácti turnajů velké čtyřky mu účast v závěrečném zápase unikla jen třikrát. Poslední ze svých šesti titulů získal loni na Australian Open a od té doby tři finále prohrál.

"Jelikož jsem pár posledních grandslamových finále prohrál, tak mám teď o to větší chuť uspět. Už se na to těším," prohlásil Djokovič. Finálového soupeře si nevybíral. "V každém případě to bude velký zápas a musím hrát co nejlépe."

Štěpánek ani Hlaváčková si finále čtyřhry nezahrají

Ještě před začátkem semifinále dvouher mužů skončila pouť pavoukem wimbledonské čtyřhry pro Andreu Hlaváčkovou, která po boku Číňanky Čeng Ťie zůstala před branami finále. Česko-čínský pár v semifinále podlehl Italkám Saře Erraniové a Robertě Vinciové 3:6, 2:6.

Hlaváčková hrála ve Wimbledonu finále debla před dvěma roky s Lucií Hradeckou, s níž se ale po minulé sezóně rozešla. Plzeňská tenistka poté ukončila spolupráci i s Lucií Šafářovou a po French Open začala nastupovat vedle Čeng Ťie.

Štěpánek s Indem Leanderem Paesem skončili stejně jako loni v semifinále poté, co nestačili na kanadsko-americký pár Vasek Pospisil, Jack Sock a prohráli 6:7, 3:6 a 4:6. Štěpánek a Paes, vítězové grandslamových čtyřher na Australian Open 2012 a US Open 2013, tentokrát narazili na agresivní hru syna českých rodičů Pospisila se Sockem, který v utkání podával rychlostí až 215 km/h. Paes tak nenaváže na svůj jediný deblový titul z All England Clubu, který získal před patnácti lety.

Stejně jako na nedávném French Open postoupila už do semifinále dvouhry juniorek Markéta Vondroušová. Patnáctiletá hráčka I. ČLTK Praha, která je v Londýně turnajovou dvanáctkou, ve čtvrtfinále porazila Španělku Paulu Badosaovou 6:3, 6:2. O finále bude hrát s nenasazenou Lotyškou Jelenou Ostapenkovou.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 25 miliónů liber):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Dimitrov (11-Bulh.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:2), 7:6 (9:7)
Federer (4-Švýc.) - Raonic (8-Kan.) 6:4, 6:4, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Pospisil, Sock (Kan./USA) - Paes, Štěpánek (5-Ind./ČR) 7:6 (7:5), 6:3, 6:4
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Erraniová, Vinciová (2-It.) - Hlaváčková, Čeng Ťie (9-ČR/Čína) 6:3, 6:2
Babosová, Mladenovicová (14-Maď./Fr.) - Petkovicová, Rybáriková (Něm./SR) 6:1, 6:3
Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Vondroušová (12-ČR) - Badosaová (Šp.) 6:3, 6:2

Reklama

Související témata:

Pavouk - Wimbledon 2014 mužská dvouhra

  • Osmifinále

  • Francie Jo-Wilfried Tsonga Srbsko Novak Djokovič
    3 : 6; 4 : 6; 6 : 7
  • Francie Jérémy Chardy Chorvatsko Marin Čilič
    6 : 7; 4 : 6; 4 : 6
  • Velká Británie Andy Murray Jižní Afrika Kevin Anderson
    6 : 4; 6 : 3; 7 : 6
  • Bulharsko Grigor Dimitrov Argentina Leonardo Mayer
    6 : 4; 7 : 6; 6 : 2
  • Švýcarsko Stanislas Wawrinka Španělsko Feliciano López
    7 : 6; 7 : 6; 6 : 3
  • Španělsko Tommy Robredo Švýcarsko Roger Federer
    1 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • Kanada Milos Raonic Japonsko Kei Nišikori
    4 : 6; 6 : 1; 7 : 6; 6 : 3
  • Španělsko Rafael Nadal Austrálie Nick Kyrgios
    6 : 7; 7 : 5; 6 : 7; 3 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Chorvatsko Marin Čilič
    6 : 1; 3 : 6; 6 : 7; 6 : 2; 6 : 2
  • Velká Británie Andy Murray Bulharsko Grigor Dimitrov
    1 : 6; 6 : 7; 2 : 6
  • Švýcarsko Stanislas Wawrinka Švýcarsko Roger Federer
    6 : 3; 6 : 7; 4 : 6; 4 : 6
  • Kanada Milos Raonic Austrálie Nick Kyrgios
    6 : 7; 6 : 2; 6 : 4; 7 : 6
  • Semifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Bulharsko Grigor Dimitrov
    6 : 4; 3 : 6; 7 : 6; 7 : 6
  • Švýcarsko Roger Federer Kanada Milos Raonic
    6 : 4; 6 : 4; 6 : 4
  • Finále

  • 06.07.14      15 : 00 Londýn
    Srbsko Novak Djokovič Švýcarsko Roger Federer
    6 : 7; 6 : 4; 7 : 6; 5 : 7; 6 : 4