Hlavní obsah

Splachovák! Uragán! Nejlepší ženský výkon všech dob! Experti žasnou nad triumfem Kvitové

Praha

Kanadská naděje Eugenie Bouchardová dostala výprask, na který jen tak nezapomene. Těžko by se ale na okruhu WTA našla v sobotu odpoledne hráčka, jež by byla schopna čelit frontálnímu tenisu Petry Kvitové. O výkonu dvojnásobné wimbledonské šampiónky se mluví jen v superlativech.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Petra Kvitová líbá talíř pro vítězku Wimbledonu.

Článek

Jan Kodeš, wimbledonský vítěz 1973

„Petra prodala svůj tenis na 100 procent a udělila sebevědomé soupeřce travnatou lekci. Kvitová na grandslamech ještě zdaleka neřekla poslední slovo."

Denisa Chládková, wimbledonská čtvrtfinalistka 1997 a tenisová trenérka

„To je splachovák... Vyhrát podruhé Wimbledon je velká paráda. Petra má na trávu úžasnou hru. Je to její povrch a Wimbledon je její turnaj. Když jí to jde, hraje rychle a k tomu přidá dobrý servis, tak je strašně těžko porazitelná. Ty holky to proti ní nestíhají. Dvě tři rány a je hotovo. Však má na trávě nejstabilnější výsledky vůbec."

Jan Kukal, bývalý fedcupový kapitán a kouč

„Uragán! Smršť! V ženském tenise jsem ještě neviděl nikoho takto hrát. Na úrovní totálního rizika, ale zároveň s výborným pohybem. I když se tam vloudila třeba dvojchyba, tak Petra dál pokračovala v tom skvělém výkonu. To samé hrála první set ve čtvrtfinále se Strýcovou. Ženské na něco takového nejsou zvyklé, jsou v šoku a pak se z toho jen těžko dostávají. Už je to taky jiná Kvitová, než když to vyhrála prvně. Je fantastické, jak se atleticky zlepšila, není tam žádná nadváha...

Petra měla klíčový zápas s Venus, který byl hodně těsný, ale vzpomněla si tam, jaké to je na centrkurtu. Bouchardová hraje celou sezónu dobře, ale při té aroganci, jakou v sobě má, jí ten výprask může jen udělat dobře. Najednou zjistí, že si to neumí pořádně nadhodit, vylezou všechny chyby. I tak v ní ale vidím budoucí světovou jedničku, což je ale pozice, o níž by se teď měla pokusit Petra."

Jaroslav Navrátil, daviscupový kapitán

„Takový výsledek mě překvapil, ale Petře ten zápas vyšel se vším všudy. Bylo to krásné finále, Bouchardovou prakticky vymazala z kurtu. Péťa chtěla moc vyhrát, klidně jí to mohlo psychicky svázat, ale šla krok od kroku. Zato Kanaďanka za to finále zaplatila daň. Já jsem strašně rád, že Petra ukázala zkušenosti a potvrdila, že je velkou hráčkou. To asi nečekali ani její nezapřisáhlejší fanoušci, že vyhraje 6:3, 6:0 za 55 minut..."

Lindsay Davenportová, bývalá světová jednička (pro BBC)

„Snem každého hráče je předvést nejlepší výkon na největší scéně. Nemůžete obviňovat Bouchardovou, protože nehrála špatně. Ale prostě neměla šanci. Kvitová jí nic nedovolila. Mám pocit, že by ji dnes neporazil nikdo."

Vladislav Šavrda, bývalý daviscupový kapitán

„Je to fantazie. Ale snad můžu říct, že jsem úplně jednoznačně tipoval Petřinu výhru. V semifinále předvedla Bouchardová při mečbolech dvě dvojchyby, takže mi bylo jasné, že absolutně nemá šanci ustát atmosféru finále."

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová