Hlavní obsah

VIDEO: Musela jsem se změnit ve spoustě věcí, přiznala Kvitová. Už se naučila říkat: Ne!

Jan ŠkvorSport.cz

Po třech letech znovu ovládla grandslamový Wimbledon a tenisový svět se jí klaní. Čtyřiadvacetiletá Petra Kvitová přiznává, že od roku 2011 se musela vyrovnat s tlakem na svou osobu a spoustu věcí, na kurtu i mimo něj, musela změnit. „Ale zocelilo mě to, víc jsem se naučila říkat: Ne,“ tvrdí nejlepší česká tenistka současnosti.

Petra Kvitová a trenér Kotyza o vítězství ve WimbledonuVideo: Sport.cz

 
Článek

Po kterém z triumfů probíhaly bouřlivější oslavy?

Po tom letošním. I proto, že jsem si trošku víc uvědomovala, čeho jsem dosáhla. Tehdy jsme si připili šampaňským u šatny, kdežto letos jsme pozvali celý náš box do šatny. Bylo tam dvacet lidí, a připili jsme si přímo tam. Bylo to emotivnější.

Pociťujete, že jste se za ty tři roky hodně změnila?

Moc ne, to spíš lidé v mém okolí to vnímají víc. Ale rozhodně jsem se musela změnit ve spoustě věcí. A to nejen na kurtu, ale i mimo něj.

V čem hlavně?

Musela jsem se vyrovnat s tlakem okolí, zájmem médií, všechno kolem nebylo zrovna nejlehčí. Ale zocelilo mě to, víc jsem se naučila říkat ne.

I proto jste opět wimbledonskou šampiónkou a tenisový svět se vám za vaše výkony klaní. Jaké to je poslouchat pochvalná slova takových legend, jakou je třeba Martina Navrátilová?

Hezký pocit, nebudu říkat, že ne. Mám štěstí, že je Martina tak velkou mojí fanynkou a tolik mi věří. Uvidíme, jestli se vyplní její slova, že to nebyla moje poslední grandslamová výhra.

Když jste v Londýně triumfovala před třemi lety, ve zbytku sezóny jste pak vyhrála i Fed Cup a Turnaj mistryň. Může se stejný kousek povést i nyní?

Nevím, jestli to půjde zopakovat. Bylo by to hezké, ale každý týden ve sportu je jiný a sezóny se porovnávat nedají. Budu ráda, když se kvalifikuju na Turnaj mistryň do Singapuru. To je teď to jediné, co mě momentálně zajímá.

Dá se ale očekávat, že wimbledonským vítězstvím vás různí sponzoři budou lákat k mimotenisovým aktivitám. Ať už půjde o focení, či jiné záležitosti. Jste připravená zase někdy říci ne?

Moje práce je tenis a u toho zůstanu. Jiné myšlenky mě teď nenapadají a ani je nebudu vymýšlet. Prostě to nechám tak, jak to je.

Co plánujete v nejbližších dnech? Odpočinete si?

Čas na to v tomto týdnu určitě bude. Půjde sice o pasivní odpočinek, ale určitě si půjdu i zaběhat. Bez pohybu bych to totiž nedala.

A co oslava ve Fulneku, kde jste vyrůstala?

Něco se chystá. Ale nemyslím si, že by to bylo až tak velké jako před třemi lety. Tehdy to bylo výjimečné, protože šlo o první titul. Teď už to bude v klidnějším duchu.

Vyhraje Petra Kvitová Wimbledon i příští rok?
Ano
56 %
Ne
44 %
Celkem hlasovalo 15014 čtenářů.

Reklama

Související témata: