Hlavní obsah

VIDEO: Vyzrává i jako ženská, říká o Kvitové. Její partnery Kotyza zásadně nehodnotí

Ronil slzy a ani trošku se nestyděl. Když tenistka Petra Kvitová podruhé v kariéře vyhrála Wimbledon, byl její trenér David Kotyza hodně naměkko. „Z profesního hlediska šlo o dva nejkrásnější týdny mého života. Bylo totiž složitější se k triumfu propracovat podruhé,“ vysvětluje Kotyza.

Petra Kvitová a trenér Kotyza o vítězství ve WimbledonuVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Byl i u slavného triumfu v roce 2011, který pak Kvitová vyšperkovala výhrou na Turnaji mistryň a společným vítězstvím ve Fed Cupu. „Mnozí brali tehdejší sezónu jako normu. Jenže málokdy jde kariéra tak přímočaře nahoru. Občas Petra zahnula špatně, vjela do slepé uličky, chvílemi jezdila i na kruhovém objezdu, ale nyní už má zase solidní rychlost a přímý směr," přemítá Kotyza.

Prožil přeměnu Kvitové z dívky v ženu. „Pro mě zůstala pořád normální holkou. Nechci říct, že je obyčejná, protože není. Ale má zdravé kořeny, pochází z pevného a zdravého rodinného zázemí a dostala přísnou výchovu, což je na jejím projevu patrné," říká Kotyza.

Zásadně nemluví tenistce do soukromých věcí. „Řeknu Petře svůj názor, ale zásadně její partnery nehodnotím. Jde přeci o dospělou ženu a sama dokáže vyhodnotit, co je pro ni dobré," vysvětluje Kotyza.

Kvitová už není tak otevřená a důvěřivá

Zásadní proměnu svěřenkyně sleduje hlavně v jejím vystupování směrem k veřejnosti. „Petra ve svých názorech nikdy nezakolísala. Ale už není tak otevřená a důvěřivá jako v minulosti. Více si chrání soukromí. Poznala, že jsme naráželi na spoustu lidí, jejichž charakter se orientoval podle směru větru."

Neušlo mu ale, že v porovnání s tři roky starým triumfem v All England Clubu je nyní Kvitová vyzrálejší. „Dřív byla velkým světem nepolíbená, nechala se vést, ale teď už si taky dokáže prosadit svůj názor. Už je rovnocenná partnerka do diskuzí. Dokáže rozeznat, co jí její kariéru může zkomplikovat a co naopak oživit. Řekněme, že vyzrává jako hráčka i jako ženská."

A Kotyza věří, že sobotní druhý vyhraný grandslam nebude pro jeho svěřenkyni tím posledním. „Může být takovým odrazovým můstkem, aby další úspěch přišel třeba dřív než za další tři roky. Ale garanci vám nikdo neposkytne. Tou jedinou je, že když nebude tvrdě makat, žádného úspěchu se nedočká. Ale já jsem v tomto ohledu optimista. Petra je výjimečná sportovkyně."

Vyhraje Petra Kvitová Wimbledon i příští rok?
Ano
56 %
Ne
44 %
Celkem hlasovalo 15014 čtenářů.

Reklama

Související témata: