Hlavní obsah

Štěpánek je před Wimbledonem v pohodě

Plný zdravého sebevědomí je před startem Wimbledonu tenista Radek Štěpánek. Při přípravě na třetí grandslam sezóny dokráčel na trávě v Queensu až do semifinále. "Odehrál jsem několik dobrých zápasů a před Wimbledonem to bylo příjemné zjištění," říká současný nejlepší český tenista v rozhovoru pro Právo.

Článek

Generálkou na Wimbledon pro vás byl turnaj v Queensu, kde jste se dostal až do semifinále. Jak se cítíte? Jsem v pohodě. Byl to pro mě první letošní turnaj na trávě a moc jsem nevěděl, co od sebe můžu čekat. Výsledky mi ale dodaly velké sebevědomí. V Queensu jsem odehrál několik dobrých zápasů a před Wimbledonem to bylo příjemné zjištění. Po turnaji jsem v Londýně zůstal a chodil trénovat do All England Clubu.

Jak rychle vám trvalo, než jste se přeorientoval na travnatý povrch? Nikdy s tím nemám velké problémy, tráva patří k mým nejoblíbenějším povrchům.

Co pro vás vůbec znamená Wimbledon? Jde o turnaj s obrovskou tradicí, která na člověka dýchne, sotva vkročí do areálu. Je to jeden z nejlepších turnajů, co znám. Je výjimečný i atmosférou. Lidi spí přes noc u areálu, aby sehnali lístky. Takový zájem o tenis musí snad každého potěšit.

Momentálně jste nejlepším českým hráčem a čeští fanoušci do vás vkládají velké naděje. Je to hodně svazující? Pro mě osobně moc ne, já se tím nijak nestresuju. Chci tady zahrát co nejlíp a dostat se co nejdál, žádné konkrétní cíle si nedávám. Tenis je nevyzpytatelný. Můžu se dostat třeba do semifinále nebo uhrát jen dvě kola. Záleží na spoustě okolností. Chci mít ze své hry dobrý pocit a rád bych se zase o něco posunul v žebříčku.

V něm figurujete na patnáctém místě. Jaké máte další ambice?Dostat se do první desítky. Radši si dávám postupné cíle. Vím, že to bude moc těžké, ale rád bych do desítky nakoukl a ještě radši se v ní udržel.

Zvažoval jste na Wimbledonu také účast ve čtyřhře? Ne, na grandslamových turnajích ji hrát nebudu. Časově je to pak hodně náročné a debl ubírá síly do dvouher. Chci se soustředit na singla a při své šesté účasti si vylepšit svoje maximum, kterým je třetí kolo.

Kdo je podle vás největším favoritem? Jednoznačně Švýcar Roger Federer, dvojnásobný wimbledonský vítěz.

Věříte, že by mohl doma konečně vyhrát Brit Henman, který je ve Wimbledonu nejpopulárnějším hráčem? Moc ne. On je tady pokaždé pod obrovským tlakem fanoušků i médií, protože hraje doma. A ten tlak většinou psychicky neunese. Podle mě to tak dopadne i letos, jeden zápas mu nevyjde.

Reklama