Hlavní obsah

Češi byli po prvním kole Wimbledonu spokojení

PRAHA

Úspěšný start mají za sebou čeští reprezentanti na nejslavnějším tenisovém turnaji historie Wimbledonu. Na londýnské trávě vyhrálo svůj úvodní duel sedm z deseti Čechů, další mají svoji letošní wimbledonskou premiéru před sebou v úterý.

Foto: ČTK

Barbora Strýcová

Článek

Tenista Tomáš Berdych si poprvé zahraje ve druhém kole wimbledonské dvouhry. Po tvrdě vybojovaném vítězství nad Anthonym Dupuisem z Francie byl proto spokojený. "On hrál opravdu dobře. Výborně servíroval a když potřeboval, tak si vždycky servisem pomohl," ocenil hru Francouze.

Berdych měl jeden nepříjemný pád, ale jeho další účinkování na turnaji by podle jeho slov neměl ovlivnit. Na kurtu občas dával najevo nespokojenost s výroky rozhodčího a po zápase novinářům řekl, že se samotným Wimbledonem není příliš spokojen, protože nerad hraje na trávě a nepříznivě na něj působí natlačené kurty. "Ale co se dá dělat, je to Wimbledon a není to nic, s čím by se nedal turnaj přetrpět," prohlásil.

Strýcová na oblíbeném Wimbledonu konečně vyhrála zápas

Na třetí pokus uspěla česká hráčka Barbora Strýcová v prvním kole Wimbledonu. V úvodu londýnského turnaje devatenáctiletá tenistka zdolala Američanku Lilii Osterlohovou 6:3 a 7:5 a příště ji čeká nasazená třicítka Dinara Safinová z Ruska.

"Je to můj nejoblíbenější grandslam," řekla po zápase. Postup do druhého kola přivítala jediným slovem: "Konečně!" Samotný Wimbledon je pro Strýcovou tak trochu svátkem už pro to, že na trávě na rozdíl od mnoha jiných tenistek hraje ráda. Rovněž se jí líbí, že se na turnaji hraje v bílém: "Já mám hrozně ráda bílou a myslím si, že to k tenisu patří."

"Je tady jiná atmosféra," líčí své dojmy z areálu All England Clubu, na kterém se jí líbí v první řadě tradice, ale také třeba proslulé wimbledonské jahody se šlehačkou.

Minář se těší na Federera a spoléhá na své podání

Český tenista Ivo Minář si vybojoval za soupeře ve druhém kole Wimbledonu největšího favorita Švýcara Rogera Federera, a tím pravděpodobně zápas na Centrálním dvorci. Na obojí se těší, i když dvojnásobný vítěz turnaje Federer nejspíš jeho další postup turnajem zastaví.

"Hrál jsem s Federerem letos v Dubaji," připomněl Minář po zápase s Michalem Tabarou, kterého porazil třikrát 6:4. "Byl to celkem vyrovnaný zápas," uvedl český tenista, po jehož únorové prohře 5:7, 3:6 a 5:7 v tie-breaku rozhodující sady agentura AFP napsala, že Federer měl hodně práce, aby nakonec "přežil" hru "odvážného a agresivního Čecha". Zápas tehdy trval skoro dvě hodiny.

"Ovšem Dubaj a Centrální dvorec ve Wimbledonu, to je, jako kdybych sem přišel hrát z obýváku," konstatoval Minář. Otatně i Federer na tiskové konferenci v Dubaji o Minářovi řekl, že hrál dobře a zejména dobře servíroval. "Už ho znám a těším se, že si to s ním zase rozdám," řekl švýcarský tenista dnes.

Český duel o třetí kolo

Úspěšně zvládly svoje premiéry ve Wimbledonu i česká jednička Nicole Vaidišová a Michaela Paštiková, které los turnaje svedl proti sobě do boje o třetí kolo. Sedmadvacátá nasazená Vaidišová ve třech setech vyřadila Chorvatku Jelenu Kostaničovou, Paštiková porazila Australanku Samanthu Stosurovou 7:6 a 6:4.

"Byl to můj první zápas ve Wimbledonu, takže jsem byla docela nervózní, ale ve třetím setu už jsem hrála dobře," řekla šestnáctiletá Vaidišová novinářům. S Paštikovou se dosud na okruhu WTA nestřetly. "Ve druhém kole grandslamu si už člověk nemůže vybírat. Je mi jedno, s kým hraju," uvedla Vaidišová.

Wimbledon označila za speciální grandslam, který se od ostatních liší. "Atmosféra je jiná, všichni tenisti jsou oblečeni decentně v bílém. To se mi asi líbí nejvíc," řekla Vaidišová, o kterou se hodně zajímá britský tisk. "Ještě jsem tu nebyla, tak jsem pro ně asi něco nového, ale já noviny nekupuji," řekla.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články