Hlavní obsah

Bautista - Rosol 6:3, 4:6, 6:2Rosol na druhý titul v kariéře nedosáhl. Sestry Plíškovy ovládly čtyřhru v Bad Gasteinu

Aktualizováno

Český tenista Lukáš Rosol svůj druhý titul na okruhu ATP nezískal. Ve finále antukového turnaje ve Stuttgartu podlehl třetímu nasazenému Španělovi Robertu Bautistovi 3:6, 6:4 a 2:6. Radost měly naopak Karolína a Kristýna Plíškovy, které ovládly čtyřhru v Bad Gasteinu. Ve finále zdolaly slovinsko-španělskou dvojici Andreja Klepačová, María Teresa Torróová v poměru 4:6, 6:3 a 10:6.

Foto: Daniel Maurer, ČTK/AP

Lukáš Rosol ve finále antukového turnaje ve Stuttgartu proti Španělovi Robertu Bautistovi.

Článek

Rosol cestou do finále vyřadil pátého nasazeného Němce Philippa Kohlschreibera či v semifinále turnajovou dvojku Rusa Michaila Južného, na Bautistu ale od počátku ztrácel. Španěl získal hned jeho první servis a vedení 2:0 dotáhl k vítězství 6:3.

Ve druhé sadě český daviscupový reprezentant postupně zlepšoval hru a užíval si přízně početného stuttgartského publika. Rosol byl vždy o game napřed a vítěz červnového turnaje v nizozemském Hertogenboschi Bautista tlak nakonec neustál za stavu 4:5, takže rozhodnout musel až třetí set.

V něm však 48. hráč světa Rosol nestihl začátek a soupeře, kterému v žebříčku patří 23. příčka, pustil do rozhodujícího náskoku 3:0. Šestadvacetiletý Bautista už nezaváhal a dočkal se druhého turnajového triumfu v tomto roce i v kariéře.

"Klíčové bylo stát se zdí a pokusit se Lukáše rozhýbat," uvedl Španěl. V pondělí se poprvé posune do první dvacítky světového žebříčku. "Od začátku sezony jsem věřil sobě i tomu, co dělám. Dařilo se mi a byla jen otázka času, kdy se to povede," komentoval svůj posun v pořadí ATP.

Rosol se mohl stát třetím českým vítězem ve Stuttgartu po Tomáši Šmídovi (1979) a Ivanu Lendlovi (1985). "Dneska mi to úplně nešlo. Snažil jsem se najít správný rytmus, ale nefungovalo mi podání. Musel jsem spoustu úderů hrát na riziko. Nehrál jsem tak dobře jako v předchozích zápasech, což je škoda, protože jsem se cítil tenhle týden dobře," prohlásil.

Na okruhu ATP hrál finálový zápas potřetí, dosud to bylo pokaždé v Bukurešti. Na rumunské antuce loni hladce zdolal Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze, letos v dubnu na ní podlehl ve dvou setech Bulharovi Grigoru Dimitrovovi.

Sestry Plíškovy triumfovaly ve čtyřhře

Češky ztratily s pátým nasazeným párem první sadu, ve druhé přišly o svůj servis a prohrávaly 2:3, ale poté soupeřkám nenechaly ani jeden game. V rozhodující sadě Plíškovy nabraly manko 0:5, nakonec ovšem zvítězily 10:6.

Společně slaví dvaadvacetiletá dvojčata druhý deblový titul, ten první získala také v Rakousku loni v říjnu v Linci. Ve finále neuspěla jen minulý rok v červenci v Palermu. Karolína ještě vyhrála letos v květnu turnaj v Norimberku, kde hrála s Nizozemkou Michaellou Krajicekovou.

Ve dvouhře uspěla Němka Andrea Petkovičová díky výhře dvakrát 6:3 nad Shelby Rogersovou ze Spojených států a slaví tak svůj čtvrtý turnajový triumf.

Premiérový titul pro Cuevase

Uruguayec Pablo Cuevas vyhrál v Bastadu poprvé turnaj ATP. Až 111. hráč světového žebříčku v nedělním finále zdolal Portugalce Joaa Sousu hladce 6:2, 6:1 za necelou hodinu.

Osmadvacetiletý Cuevas, který dosud nikdy finále nehrál, se stal třetím uruguayským vítězem turnaje elitního okruhu v kariéře. Navázal na Diega Péreze a Marcela Filippiniho, jenž získal pět titulů.

Sousovi, který byl před turnajem v žebříčku o 71 míst výš, oplatil Cuevas porážku z dosud jediného vzájemného duelu z loňského podniku v Kuala Lumpuru.

Hewitt vyhrál v Newportu

Australan Lleyton Hewitt vyhrál v Newportu potřicáté turnaj ATP. Ve finále zvítězil bývalý první hráč světa nad Chorvatem Ivem Karlovičem 6:3, 6:7 a 7:6.

Karloviče porazil Hewitt teprve podruhé v kariéře a poprvé na trávě. Na tomto povrchu s ním prohrál všechny tři předchozí duely včetně utkání prvního kola Wimbledonu v roce 2003, kdy mu chorvatský dlouhán záhy překazil snahu o obhajobu titulu na londýnském grandslamu.

Finále v Newportu hrál třiatřicetiletý Australan i v minulých dvou letech, ale triumfu se dočkal až na třetí pokus. Rozhodnout mohl už ve druhém setu, ale za stavu 6:5 neproměnil při soupeřově podání dva mečboly.

V tie breaku třetí sady využil Hewitt hned první možnost ukončit zápas, který trval dvě a půl hodiny. Karlovičovi nepomohlo ani 26 es, vítěz jich zahrál pět.

Alespoň 30 titulů na okruhu ATP mají z aktivních hráčů vedle Hewitta už jen Švýcar Roger Federer (79), Španěl Rafael Nadal (64) a Srb Novak Djokovič (45).

V Bukurešti zvítězila domácí Halepová

První ročník turnaje WTA v Bukurešti vyhrála domácí favoritka Simona Halepová. Ve finále zdolala Italku Robertu Vinciovou 6:1 a 6:3.

Světová trojka získala druhý titul v sezóně. V únoru Halepová triumfovala v Dauhá, pak hrála finále v Madridu a na Roland Garros, v nichž neuspěla.

Na antuce před domácím publikem ale splnila roli hlavní adeptky na vítězství a vyhrála osmý turnaj WTA v kariéře. V celé soutěži ztratila jediný set v semifinále s krajankou Monicou Niculescuovou.

Ve finále si Halepová poradila s Vinciovou za 70 minut a zdolala ji potřetí za sebou. Vzájemnou bilanci si vylepšila na 4:2.

Tenisový turnaj mužů ve Stuttgartu (antuka, dotace 485 760 eur):
Dvouhra - finále:
Bautista (3-Šp.) - Rosol (ČR) 6:3, 4:6, 6:2
Čtyřhra - finále:
Kowalczyk, Sitak (Pol./Rus.) - García-López, Oswald (Šp./Rak.) 2:6, 6:1, 10:7
Bad Gastein (antuka, dotace 250 000 dolarů)
Dvouhra - finále:
Petkovicová (4-Něm.) - Rogersová (USA) 6:3, 6:3
Čtyřhra - finále:
Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (2-ČR) - Klepačová, Torróová (5-Slovin./Šp.) 4:6, 6:3, 10:6
Tenisový turnaj žen v Bukurešti (antuka, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Halepová (1-Rum.) - Vinciová (2-It.) 6:1, 6:3
Čtyřhra - finále:
Bogdanová, Cadantuová (Rum.) - Büyükakcayová, Knappová (Tur./It.) 6:4, 3:6, 10:5
Tenisový turnaj mužů ve švédském Bastadu (antuka, dotace 485 760 eur):
Dvouhra - finále:
Cuevas (Urug.) - Sousa (5-Portug.) 6:2, 6:1
Čtyřhra - finále:
Brunström, Monroe (4-Švéd./USA) - Chardy, Marach (Fr./Rak.) 4:6, 7:6 (7:5), 10:7
Tenisový turnaj mužů v Newportu v USA (tráva, dotace 539 730 dolarů):
Dvouhra - finále:
Hewitt (3-Austr.) - Karlovič (2-Chorv.) 6:3, 6:7 (4:7), 7:6 (7:3)
Čtyřhra - finále:
Guccione, Hewitt (Austr.) - Erlich, Ram (Izr./USA) 7:5, 6:4

Reklama

Související témata: