Hlavní obsah

Dvořák zařídil výhru Edmontonu

NEW YORK

Hokejisté Dallasu přijeli ke třetímu utkání play off na led Edmontonu a ačkoliv dlouho vedli, na vítězství nedosáhli. Vítězný gól Oilers vstřelil na začátku třetí třetiny Radek Dvořák. V zápasech celků Východní konference dělí jediná výhra od postupu New Jersey, které porazilo Boston 3:0 a stejným poměrem vede i sérii.

Foto: ČTK

Niko Kapanen z Dallasu ohrožuje gólmana Edmontonu Tommyho Sala.

Článek

Martin Brodeur nastoupil v Bostonu ke svému 70. utkání v play off a vychytal počtrnácté nulu. John Madden byl u všech tří gólů Devils - jeden sám vstřelil a na dva nahrál. Navíc Madden spolu s Jayem Pandolfem, který měl v utkání gól a přihrávku, splnili beze zbytku své defenzivní úkoly, když uhlídali Joe Thorntona a Glena Murraye.

"To je play off," řekl Madden. "Nemůžete se spolehnout jen na jednu nebo dvě řady, aby rozhodly zápas. Když jste na ledě, musíte se tlačit na branku a snažit se dát góly, i když hrajete třeba ve čtvrté formaci," prohlásil.

Gólman Ďáblů Martin Brodeur udržel čisté konto

Thornton připustil, že jeho tým je před čtvrtým zápasem, který se hraje v úterý znovu v Bostonu, v obtížné pozici. "Musíme vyhrát čtyřikrát, jim stačí jedna výhra. Když se vám nedaří, jste otrávení. Když nevyhráváte, jste taky otrávení. Takže je to pro nás teď těžké," uvedl bostonský útočník.

Východní konference
Boston - New Jersey 0:3
Třetiny: 0:0, 0:1, 0:2. Branky: 22. Stevens, 53. Pandolfo, 59. Madden. Střely na branku: 29:22. Diváci: 15.759. Výsledky předešlých zápasů: 1:2, 2:4. Stav série: 0:3.

Dallas těsné vedení neudržel

Edmonton prohrával po dvou třetinách 0:1, ale už dvě a půl minuty po začátku třetího dějství vyrovnal Georges Laraque. Hráči Oilers nesložili zbraně ani poté, co za dalších 50 sekund dostal Jere Lehtinen hosty opět do vedení.

Hokejisté Dallasu se z něj radovali jen minutu a sedmnáct sekund, než vyrovnal Fernando Pisani. Divoký úvod třetí třetiny, který rozhodl o osudu utkání, uzavřel 58 sekund po Pisaniho trefě Dvořák.

Český útočník, který přišel do Edmontonu 11. března v den uzávěrky přestupů z New Yorku Rangers, převzal puk na útočné modré, prohodil si jej mezi nohama obránce Richarda Matvichuka a zápěstím prostřelil gólmana Martyho Turka. Byl to teprve druhý Dvořákův gól v play off. Poprvé se trefil v roce 1996 v dresu Floridy.

Olejáři se radují, podruhé pokořili Dallas

"Byla to moje oblíbená klička," řekl Dvořák. "Obránce na mě vyjel a já mu prohodil puk mezi bruslemi. Chtěl jsem původně zakončovat mezi betony, ale Turco vysunul hokejku, tak jsem si puk stáhl zpátky a snažil jsem se vystřelit nad hokejku."

Gólman Turco přiznal, že na Dvořákovo zakončení neměl. "Dvořák to udělal výborně. Měl rychlost, ale já nezpanikařil, v tréninku takových situací řeším spousta. Jenže Dvořák udělal dobrý pohyb a výborně vystřelil, nemohl jsem s tím nic dělat," litoval.

Edmonton podržel Tommy Salo, který si dokonce připsal asistenci na Laraqueho gól. Švédský brankář zneškodnil 30 střel Dallasu včetně obrovské šance Jereho Lehtinena, který se před ním objevil 13 minut před koncem úplně sám, ale Salo jeho ránu ukryl do lapačky. Čtvrtý zápas se hraje v úterý v Edmontonu.

Západní konference:
Edmonton - Dallas 3:2
Třetiny: 0:1, 0:0, 3:1. Branky: 43. Laraque, 45. Pisani, 46. Dvořák - 11. Arnott, 44. Lehtinen. Střely na branku: 25:32. Diváci: 16.839. Výsledky předešlých zápasů: 2:1, 1:6. Stav série: 2:1.

Reklama

Související témata: