Hlavní obsah

Sázky v tenise. Bílý sport špiní černá skvrna

Praha

V pondělí se na facebookové stránce Tomáše Berdycha objevila nečekaně ostrá reakce nejlepšího českého hráče, v níž se kategoricky ohradil proti jakémukoli spojování své osoby se sázkami na zápasy.

Foto: Profimedia.cz

Rus Nikolaj Davyděnko je jedním z tenistů, kteří byli vyšetřováni kvůli podezřelým sázkám.

Článek

„Dostávám šílené zprávy! Rád bych vám řekl, že můj vztah k sázení je 0. Nezajímá mě a nikdy zajímat nebude! Neznám a nechci znát systém a principy sázení! Tak dost!!!" rozlítil se Berdych a nikdo se mu nemůže divit. V souvislosti s 5. borcem světového žebříčku vyznívají ale obvinění natolik absurdně, že nemá smysl o nich diskutovat.

Image tenisu coby sportu gentlemanů s čistým štítem však byla v minulých letech několikrát dost silně zpochybněna. Zlomem byl rok 2007, kdy se rozhořel skandál kolem Rusa Nikolaje Davyděnka. Ten tehdy jako obhájce titulu vzdal na turnaji v Sopotech ve třetím setu Argentinci Vassallovi Arguellovi, na jehož úspěch proti favoritovi byly u internetových kanceláří vsazeny nehorázné sumy.

Davyděnko byl obvinění ze strany ATP zbaven, jeho pověst byla ale zásadně pošramocena i kvůli faktu, že vyšetřovatelé nemohli zkontrolovat tenistovy telefonické hovory, které byly zničeny.

Hernych zápas neprodal

K pokusům o ovlivnění výsledků prý tehdy hojně docházelo na turnajích v Rusku. Neobvyklé telefonáty měl v Moskvě a v Petrohradu v roce 2007 také český tenista Jan Hernych: „Někdo mi volal z recepce na pokoj, jestli nechci prodat zápas. Odmítl jsem. Myslím si, že kdo to vezme, je úplný blázen."

Čas od času se přesto objeví utkání s podivně vysokými sázkami na outsidery. „Když jsem slyšel, že někdo sází na vlastní zápasy, byl jsem šokován. Tito lidé by měli dostávat masivní tresty," horlil i vítěz sedmnácti grandslamů Roger Federer.

Aféra okolo dalších hráčů vyšuměla

ATP ho vyslechla, když předloni uložila doživotní zákaz činnosti Rakušanu Danielu Köllererovi, jemuž bylo prokázáno zmanipulování několika vlastních zápasů. Před třemi lety se na tenis řítil meteorit mnohem větších rozměrů, když deník Svenska Dagbladet zveřejnil seznam 41 jmen vyšetřovaných v souvislosti s kuriózními výsledky. A že mezi nimi nebyly malé ryby – Kohlschreiber, Tipsarevič, ale i Azarenková, Kirilenková nebo Agnieszka Radwaňská.

Aféra sice vyšuměla, zanechala však po sobě nepříjemný odér. Pro milovníky tenisových konspiračních teorií nyní bude podezřelé každé klopýtnutí favorita, ať je za ním únava, zranění, nebo ztráta motivace.

Reklama