Hlavní obsah

A. Radwaňská - V. Williamsová 6:4, 6:2Radwaňská má první titul v sezóně, Tsonga zdolal ve finále Federera

Aktualizováno

Svůj první titul v letošní sezóně slaví polská tenistka Agnieszka Radwaňská. Nasazená trojka porazila ve finále turnaje v kanadském Montrealu Američanku Venus Williamsovou hladce 6:4 a 6:2 a získala čtrnáctý triumf v kariéře. Švýcar Roger Federer v Torontu na 80. titul v kariéře nedosáhl. Ve finále prohrál s Jo-Wilfriedem Tsongou 5:7 a 6:7. Francouz ukončil po roce a půl čekání na turnajové vítězství. Na podniku série Masters triumfoval Tsonga podruhé v kariéře a vrátí se do první desítky světového žebříčku.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Agnieszka Radwaňská s trofejí pro vítězku turnaje v Montrealu.

Článek

Williamsová v semifinále po pěti letech dokázala zdolat svou mladší sestru Serenu, světovou jedničku, ale proti Radwaňské výkon nezopakovala. V úvodní sadě prohrávala už 1:4, než dokázala soupeřce vzít podání a set zdramatizovat. Pětadvacetiletá Polka přišla o servis pouze jednou i v druhém setu a za 88 minut vybojovala první titul od loňského září. "Je to jeden z mých nejcennějších titulů, v pavouku byly samé výborné hráčky," radovala se.

Sedminásobnou grandslamovou šampiónku porazila Radwaňská celkem hladce potřetí za sebou, celkovou bilanci s Venus má 4:5. "Celý týden hrála výborně. Vždycky mi udělá větší radost, když porazím Venus ve formě," uvedla na adresu bývalé světové jedničky, jejíž výkony v posledních letech ovlivnily vleklé zdravotní problémy.

Williamsová díky finálové účasti překonala jako třetí hráčka historie na turnajových odměnách hranici 30 miliónů dolarů. Více vydělaly tenisem jen její sestra Serena (přes 56 miliónů) a Ruska Maria Šarapovová (30,5 miliónu).

Tsonga se vrátí do top ten

Třináctý nasazený Francouz na Rogers Cupu dal zapomenout na nevýrazné výkony z poslední doby. Cestou do finále vyřadil světovou jedničku Novaka Djokoviče, dvojnásobného šampióna kanadského turnaje Andyho Murrayho a v semifinále semifinalistu Wimbledonu Grigora Dimitrova.

Na závěr soutěže si Tsonga poradil i s Federerem, který hrál 120. finále na okruhu ATP. Sedmnáctinásobného grandslamového šampióna, který usiloval o třetí titul z tohoto turnaje, porazil popáté v kariéře. Jedenáctkrát se Švýcarem prohrál.

V celém zápase prohrál podání pouze Federer za stavu 5:6 v prvním setu. V druhé sadě se situace málem opakovala v desátém gamu, ale tehdy ještě švýcarský tenista mečbol odvrátil. V tie-branku od stavu 3:3 Tsonga nenechal soupeři už ani jeden míč.

Challenger v Praze pro Argentince Schwartzmana

Challenger Prague Open na Štvanici vyhrál nejvýše nasazený Argentinec Diego Schwartzman. V nedělním jihoamerickém finále porazil Brazilce Andrého Ghema 6:4, 7:5 a připsal si druhé vítězství na podniku této kategorie. Předloni zvítězil rovněž na antuce v rodném Buenos Aires.

Na Štvanici potvrdil Schwartzman roli hlavního favorita, nejvíce práce měl 98. hráč světového žebříčku v sobotním semifinále s Jaroslavem Pospíšilem. Posledního českého zástupce v soutěži udolal až po téměř třech hodinách.

Vedle vítězné trofeje, kterou převzal od bývalého prezidenta a předsedy pořádajícího I. ČLTK Václava Klause, obdržel Schwartzman prémii 6150 eur a 80 bodů do žebříčku ATP.

Toronto - muži (tvrdý povrch, dotace 3,77 miliónu dolarů):
Dvouhra - finále:
Tsonga (13-Fr.) - Federer (2-Švýc.) 7:5, 7:6 (7:3)
Čtyřhra - finále:
Peya, Soares (2-Rak./Braz.) - Dodig, Melo (4-Chorv./Braz.) 6:4, 6:3
Montreal - ženy (tvrdý povrch, dotace 2,44 miliónu dolarů):
Dvouhra - finále:
A. Radwaňská (3-Pol.) - V. Williamsová (USA) 6:4, 6:2
Čtyřhra - finále:
Erraniová, Vinciová (1-It.) - Blacková, Mirzaová (4-Zimb./Indie) 7:6 (7:4), 6:3
Cincinnati - muži (tvrdý povrch, dotace 4 017 355 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Hewitt (Austr.) - J. Melzer (Rak.) 3:6, 6:4, 6:4
Querrey (USA) - Falla (Kol.) 6:3, 6:1
Challenger Prague Open na Štvanici (antuka, dotace 42 500 eur):
Dvouhra - finále:
Schwartzman (1-Arg.) - Ghem (Braz.) 6:4, 7:5

Reklama

Související témata: