Hlavní obsah

Pořadatelé chtějí delší grandslamy, tenistky protestují

Pořadatelé grandslamových turnajů s výjimkou Wimbledonu uvažují o prodloužení soutěží o jeden den. Nedělní začátek by organizátorům Australian Open, Roland Garros a US Open přinesl pět až deset miliónů dolarů, ale předním světovým tenistkám se tato myšlenka vůbec nelíbí. Pořadatelé French Open by přitom rádi svůj turnaj prodloužili na patnáct dnů už příští rok.

Článek

"Další víkendový den by umožnil rodinám vychutnat si úvodní den turnaje," vysvětlili své pohnutky pořadatelé grandslamu na pařížské antuce, k nimž se zřejmě přidají i zástupci Australian a US Open.

Podle předních světových tenistek je však hlavním motivem žádosti finanční zisk, což odmítají akceptovat. "Nechápu, proč grandslamy mluví o přidání dalšího dne, když WTA pracuje na snížení nebezpečí zranění a omezení tlaku na hráčky tím, že například zkracuje sezónu," řekla loňská wimbledonská šampionka Maria Šarapovová.

Světová jednička Lindsay Davenportová s ní souhlasila. "Grandslamy mají spoustu času na rozvržení všech zápasů a zdá se mi to jako finančně motivované rozhodnutí," poznamenala zkušená Američanka.

Tenistkám se nelíbí, že s nimi nikdo zamýšlené prodloužení největších turnajů nekonzultoval. Stranou diskuse by navíc podle nich neměli zůstávat ani pořadatelé turnajů těsně před grandslamy, kterých se opatření může rovněž výrazně dotknout.

Výkonný ředitel WTA Larry Scott rovněž považuje jednání se všemi zúčastněnými stranami za nezbytné. Na konci Wimbledonu se chystá setkat se zástupci Grandslamového výboru, zastřešujícího všechny čtyři turnaje. "Spousta hráčů a pořadatelů turnajů se bojí, že z jednoho dne navíc by se brzy staly dva a začínalo by se už v sobotu, aby se hrálo tři víkendy," dodal.

Reklama