Hlavní obsah

Šarapovová titul ve Wimbledonu neobhájí

LONDÝN

Ruská tenistka Maria Šarapovová loňské vítězství ve Wimbledonu neobhájí. Turnajová dvojka nestačila ve čtvrtečním semifinále na Venus Williamsovou a prohrála po setech 6:7 a 1:6. Americká tenistka se ve finále utká s vítězkou duelu Lindsay Davenportová - Amélie Mauresmová, který byl přerušen kvůli dešti a bude dohrán v pátek.

Článek

Starší ze sester Williamsových si finále ve Wimbledonu zahraje popáté. Na grandslamovém turnaji však na tuto chvíli čekala dva roky. Venus se zároveň postarala o to, že rodina Williamsova bude již pošesté za sebou zastoupena ve finále. Starší ze sester odjížděla jako královna z Wimbledonu v letech 2000 a 2001, další dva ročníky ovládla Serena a tu loni ve snaze o hattrick zastavila Šarapovová.

Ve čtvrtek však obletovaná Ruska nestačila odvracet přesné údery Venus Williamsové od základní čáry do rohů kurtu a dělala příliš mnoho chyb. Za stavu 5:3 v první sadě měla Američanka dva setboly, ale dočkala se až v tie-breaku. Poté už mladá Ruska nebyla Williamsové vyrovnanou soupeřkou, v konečném součtu zahrála jen 13 vítězných úderů, Američanka o deset více.

Za stavu 5:1 při prvním mečbolu sice bývalá světová jednička snadný volej ještě napálila do autu, ale úsměv dokumentoval její psychickou pohodu. Po následné shodě a výhodě pro Šarapovovou se na raketu Williamsové vrátil klid a druhá nasazená Ruska své šance pohřbila sama úderem do autu.

Venus se řídila radou Sereny

Williamsové fandila na dálku i sestra Serena, která se s turnajem rozloučila ve třetím kole. "Serena mně psala, abych byla ze všech nejlepší. Tak se řídím tím, co řekla," citovala šťastnou Američanku stanice BBC Sport.

Šarapovová měla po vyřazení slzy na krajíčku. "Jsem moc smutná, protože turnaj ve Wimbledonu po mě znamená víc než jakýkoli jiný podnik. Mám před sebou ale ještě hodně let, abych se na wimbledonský trůn opět vrátila," slíbila si ruská hráčka.

Semifinálové duely ženské dvouhry byly na dvorcích All England Clubu rozehrány s více než čtyřhodinovým zpožděním způsobeným deštěm. Déšť večer přerušil i druhé semifinále za stavu 6:7, 7:6 a 5:3 pro Davenportovou a pořadatelé odložili dohrávku utkání na pátek.

Wimbledon
Muži
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Björkman, Mirnyj (1-Švéd./Běl.) - Schüttler, Waske (Něm.) 7:5, 6:3, 6:2.
Ženy
Dvouhra - semifinále:
V. Williamsová (14-USA) - Šarapovová (2-Rus.) 7:6 (7:2), 6:1, Davenportová (1-USA) - Mauresmová (3-Fr.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:4), 5:3 - přerušeno pro déšť.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Hanley, Perebijnisová (Austr./Ukr.) - Hood, Dulková (Arg.) 6:3, 6:4.

Reklama