Hlavní obsah

Společně proti chaosu. Serena a Federer zase děsí konkurenci

Marek BurkertSport.czPrávo

I když všude kolem řádí anarchie, na dvě jména je pořád spoleh. Najít tenisty, kteří charakterizují 21. století, není až tak složité. Mají shodně 17 grandslamových titulů a o víkendu v Cincinnati ukázali, že hodlají sbírku nadále rozšiřovat. Roger Federer a Serena Williamsová budou na US Open usilovat o osmnáctý zářez z turnajů velké čtyřky.

Foto: Al Behrman, ČTK/AP

Švýcarský tenista Roger Federer se raduje z vítězství nad Španělem Davidem Ferrerem ve finále turnaje v Cincinnati.

Článek

Věhlasné tenisové ikony dokázaly hned šestkrát vyhrát stejný grandslam. Kromě Flushing Meadows 2008 triumfovali Američanka se Švýcarem ve dvouhře i na Australian Open 2007 a 2010. Ples pro wimbledonské šampióny si pak společně odbyli hned třikrát (2003, 2009, 2012). Týden před startem US Open opět patří Williamsová s Federerem k hlavním aspirantům na titul.

Letošní sezóna je přitom pro velká tenisová esa grandslamově skromná. Třiatřicetiletý basilejský rodák se od předloňského Wimbledonu zasekl, letos však v All England Clubu ukázal, že je zase třeba s ním počítat: v epickém finále s Djokovičem prohrál až v pěti setech.

To Williamsová v tomto roce  nepostoupila do čtvrtfinále ani v Melbourne, ani na pařížské antuce, ani ve Wimbledonu, což se jí naposled přihodilo v roce 1998... V New Yorku ale Serena i ‚FedEx' pokaždé pookřejí. „Vždycky to bude pro mě to nejlepší místo na světě," prohlásila pětinásobná šampiónka US Open. Pouze její slavná krajanka Chris Evertová má v tzv. open éře o jeden newyorský triumf navíc.

Kdo by měl letos Williamsové na betonu konkurovat, není moc jasné. Po Wimbledonu si odpočinula a vyhrála ve Stanfordu, v Montrealu sice v semifinále po pěti letech podlehla sestře Venus, ale Cincinnati znovu patřilo Sereně. „Dostala jsem lekci, jak se má na betonu servírovat," povzdechla si srbská finalistka Anna Ivanovičová.

Skoro to vypadá, jako by svalnatá Američanka mohla soupeřkám zopakovat slova legendárního basketbalisty Larryho Birda, která kdysi oznámil soupeřům před soutěží ve střelbě trojek: „Vyhraju já a vy si můžete zazávodit o druhé místo..."

Vše hraje pro Federera

Okolnosti ale hrají do karet i Federerovi, jenž má ve sbírce také pět titulů z US Open. Kvůli zranění pravého zápěstí se z turnaje v pondělí definitivně stáhla světová dvojka Rafael Nadal, vládce trůnu Novak Djokovič zase těžce zápasí s betonovými kurty - v Torontu dostal nařezáno od Francouze Tsongy, v Cincinnati prohrál překvapivě se Španělem Robredem. Předloňský newyorský vítěz Andy Murray se pro změnu trápí nekonzistencí výkonů.

Federer si uprostřed všeho toho chaosu s úsměvem dokráčel pro 80. turnajový titul kariéry a zvolna, ovšem jistě se blíží i magické hranici 1000 výher na okruhu ATP. Schází mu jich jen 28, než vstoupí do exkluzivní společnosti Jimmyho Connorse (1253) a Ivana Lendla (1071).

„Moje hra je přesně tam, kde chci, aby teď byla," prohlásil Federer. „Můžu se ještě zlepšovat, ale s touto úrovní jsem schopná dojít na US Open k titulu," řekla brzy třiatřicetiletá Williamsová. Obě věty musí jejich konkurentům připadat jako temná výhrůžka.

Srovnání tenisových ikon
Serena WilliamsováRoger Federer
32 let/USAvěk/země33 let/Švýcarsko
62turnajové tituly80
17grandslamy17
202 týdnůjako číslo 1302 týdnů
56 897 689prize money v USD84 035 204
670:118bilance ve dvouhře972:224

Reklama