Hlavní obsah

Venus Williamsová je potřetí královnou Wimbledonu

Američanka Venus Williamsová dosedla po čtyřech letech opět na tenisový trůn ve Wimbledonu. Starší ze sester Williamsových v sobotním finále ženské dvouhry přehrála svou krajanku Lindsay Davenportovou ve vyrovnaném třísetovém duelu, triumf v All England Clubu slaví potřetí v kariéře.

Článek

Radostným křepčením po kurtu slavila Williamsová svůj návrat na wimbledonský trůn. V Londýně předtím vyhrála v letech 2000 a 2001, pak dvakrát prohrála se sestrou Serenou. "Je to velké uvolnění, protože zápasy přinášejí tolik stresu a napětí. Je to těžké, ale nemohu mít lepší kariéru," řekla vítězka.

V jednom z nejdelších finálových zápasů v historii, které trvalo dvě a tři čtvrtě hodiny, dokázala Williamsová otočit nepříznivý vývoj. Po prohrané první sadě podávala Davenportová v druhém setu za stavu 6:5 na výhru, ale Venus jí nepovolila ani fiftýn a tie-break získala pro sebe. V rozhodující sadě vedla Davenportová 4:2 a 40:15, ale zápas k vítězství nedotáhla, ani když jí v desáté hře Williamsová nabídla dvojchybou mečbol.

Podle Venus, která získala rozhodující brejk v patnácté hře třetího setu, kvalita hry Davenportové pomohla i jejímu stylu ve finále. "Nemohla jsem si přát lepší soupeřku a ona hrála tak dobře, že jsem se musela o kus zlepšit," řekla Williamsová.

Davenportová si nechala ve třetím setu ošetřit záda, ale ve hře ji to neomezilo. "Venus pokaždé, když měla namále, tak zahrála neuvěřitelně. Myslím, že jsem hrála dobře, ale ona mě ani jednou nenechala využít mojí výhodu," řekla Davenportová.

Navrátilová nezíská titul v deblu ani v mixu

Američanka Martina Navrátilová letos na rekordní 21. vítězství ve Wimbledonu nedosáhne. Česká rodačka a Němka Anna-Lena Grönefeldová vypadly v semifinále čtyřhry, když dnes jako turnajové osmičky prohrály s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou a Amélií Mauresmovou z Francie dvakrát 4:6.

Navrátilová poté skončila i ve smíšené čtyřhře. Pátý nasazený pár Navrátilovou s Američanem Mikem Bryanem porazili ve čtvrtfinále turnajové čtyřky Kevin Ullyett ze Zimbabwe a Liezel Huberová z Jihoafrické republiky 6:3, 4:6 a 7:9.

Wimbledon
Ženy
Dvouhra - finále
V. Williamsová (14-USA) - Davenportová (1-USA) 4:6, 7:6 (7:4), 9:7.
Čtyřhra - semifinále:
Kuzněcovová, Mauresmová (Rus./Fr.) - Navrátilová, Grönefeldová (8-USA/Něm.) 6:4, 6:4.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále
Ullyett, Huberová (4-Zimb./JAR) - M. Bryan, M. Navrátilová (5-USA) 3:6, 6:4, 9:7, Björkman, Raymondová (3-Švéd./USA) - Woodbridge, Stosurová (6-Austr.) 6:2, 7:6 (15:13).

Reklama