Hlavní obsah

Federerovi stačily k hattricku tři sety

LONDÝN

Roger Federer se zařadil mezi wimbledonské legendy. Turnaj na trávě v londýnském All England Clubu dokázal vyhrát potřetí v řadě, když v nedělním finálovém duelu mužské dvouhry bez větších potíží porazil Američana Andyho Roddicka po setech 6:2, 7:6 a 6:4. Švýcar současně vylepšil svůj rekord na jednadvacet vyhraných finále v řadě.

Článek

Federera o koncentraci nepřipravila ani krátká dešťová přeháňka, která na několik minut přerušila utkání po druhém setu. První hráč světového žebříčku tak na své cestě za třetím wimbledonským titulem ztratil jediný set, o nějž jej ve třetím kole připravil Němec Nicolas Kiefer.

Třetím triumfem se Federer zařadil po bok legend Peta Samprase a Björna Borga. "Je to smůla pro Andyho, ale hrál jsem, jak nejlépe umím," řekl Federer krátce po utkání pro BBC Sport.

"Jsem na sebe velice pyšný. Je to potřetí, což je velmi vzácné," řekl Švýcar a moc ho těšilo, že stojí po boku Borga a Samprase. "Sampras je hráčem všech dob a Borg byl prostě fantastický," uvedl Federer.

Federer drtí soupeře brilantní a bezchybnou hrou. Neobstál proti němu dnes ani Roddick, a to již jako celkově šestatřicátý vyzyvatel na trávě. Třiadvacetiletý Švýcar nejenže prodloužil svou vítěznou šňůru, ale vyhrál jednadvacáté finále v řadě a třicátý titul v kariéře, z toho pátý grandslamový.

Connors něco podobného ještě neviděl

"Něco takového jsem ještě nikdy neviděl," prohlásil uznale dvojnásobný wimbledonský šampión Jimmy Connors již po druhém setu. Do té doby Federer nasbíral jen tři nevynucené chyby.

Roddick neměl stejně jako v loňském finále na "posvátné" londýnské trávě šanci, a když po 101 minutách nevybral soupeřův servis, předpokládaný scénář turnaje byl naplněn. Zatímco v sobotu Venus Williamsová radostí poskakovala jako pominutá a zubila se, Federer se v návalu emocí jen svalil na zem.

Nejdůležitější tenisový turnaj na světě ovládl potřetí za sebou a ručníkem si utíral uslzené oči. S klidem v duši poté pózoval se zlatým pohárem, k čemuž náleží prémie 945 000 eur, a upevnil si post světové jedničky. V lóži měla radost přítelkyně Mirka Vavrinecová i jeho český fyzioterapeut Pavel Kováč.

Roddickovi hra na síti nepomohla

Federer nastřádal 49 vítězných úderů a jen 12 nevynucených chyb, což je nevídaná bilance. Roddick neměl při výměnách od základní čáry šanci a držel se jen servisem. Zkoušel útoky k síti, ale tam ho Federer často přivítal přesnými prohozy.

Posilněn třetím titulem po sobě a vítěznou šňůrou měl Federer po finále odvážné představy o budoucnosti. "Doufám, že se to ještě nezastaví a možná přidám čtvrté vítězství," řekl.

Do Londýna přijel s porážkami v semifinále grandslamových turnajů v Melbourne a Paříži. Ve Wimbledonu se proto očekávalo, že konečně opět zvítězí. "I přes ten tlak jsem sem přijel bez velkého očekávání a nevím proč, ale každým vyhraným kolem jsem se cítil lépe a lépe. No a teď držím trofej," smál se Federer.

Roddick prohrál s Federerem poosmé z devíti vzájemných zápasů. "Radši bych šel na pivo, než tady hovořil," řekl Roddick v žertu. "Nemohu chtít víc, tenhle chlapík je prostě nejlepší. Z mnoha důvodů a zaslouží si respekt. Je to kompletní hráč," vysekl Američan Federerovi poklonu. "Asi bych mu musel jednu vrazit, abych vyhrál," přidal Roddick další vtip.

Blackové se podařila obhajoba ve čtyřhře

Wimbledonský titul obhájila i Cara Blacková ze Zimbabwe. V deblu se společně s ní radovala paradoxně její loňská finálová soupeřka Liezel Huberová z Jihoafrické republiky. Druhý nasazený pár porazil duo skvělých singlistek Světlanu Kuzněcovovou a Amélii Mauresmovou hladce 6:2 a 6:1.

Blacková loni v All England Clubu získala trofej společně s Australankou Rennae Stubbsovou. Huberová tehdy hrála s Ai Sugijamaovou z Japonska.

Wimbledon
Muži
Dvouhra - finále:
Federer (1-Švýc.) - Roddick (2-USA) 6:2, 7:6 (7:2), 6:4.
Ženy
Čtyřhra - finále:
Blacková, Huberová (2-Zimb./JAR) - Kuzněcovová, Mauresmová (Rus./Fr.) 6:2, 6:1.
Smíšená čtyřhra - semifinále
Bhúpathí, Pierceová (Indie/Fr.) - Björkman, Raymondová (3- Švéd./USA) 7:5, 6:1, Hanley, Perebijnisová (Austr./Ukr.) - Ullyett, Huberová (4- Zimb./JAR) 6:3, 6:4.
Finále:
Bhúpathí, Pierceová (Indie/Fr.) - Hanley, Perebijnisová 6:4, 6:2.
Junioři
Čtyřhra - finále:
Levine, Shabaz (USA) - Groth, Kennaugh (Austr./Brit.) 6:4, 6:1.
Juniorky
Čtyřhra - finále:
Azarenková, Szavayová (1-Běl./Maď.) - Erakovicová, Niculescuová (2-N. Zél./Rum.) 6:7 (5:7), 6:2, 6:0.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články