Hlavní obsah

Kvitová - Rybáriková 6:4, 6:2Česká fantazie před US Open. Kvitová i Rosol vybojovali v Americe titul

New Haven
Aktualizováno

Čeští tenisté před grandslamovým US Open září. Světová čtyřka Petra Kvitová se raduje po dvou letech opět z turnajového triumfu v New Havenu, když ve finále zdolala Slovenku Magdalénu Rybárikovou 6:4, 6:2. Lukáš Rosol zase ovládl podnik ve Winston-Salemu, kde po vyrovnané třísetové bitvě porazil ve finále Poláka Jerzyho Janowicze 3:6, 7:6 a 7:5.

Foto: Fred Beckham, ČTK/AP

Česká tenistka Petra Kvitová s trofejí pro vítězku turnaje v New Havenu.

Článek
Fotogalerie

Rosol ve finálovém duelu dokonce odvrátil dva mečboly soupeře a nakonec se radoval ze druhého titulu v kariéře, ovšem vůbec poprvé triumfoval na tvrdém povrchu.

Devětadvacetiletý rodák z Brna už měl před finálovým duelem jistotu, že se poprvé v kariéře posune do elitní třicítky světového žebříčku. V něm si nyní polepší až na 27. příčku.

Souboj o trofej Rosol lépe začal. Jako prvnímu se mu povedl brejk, ale při vedení 2:1 nechal Jakowicze otočit úvodní sadu. Pak se dlouho finále vyvíjelo ve prospěch tenisty z Lodže, jenže Rosol zvládl několik kritických momentů.

Například v 11. gamu za stavu 5:5 při vlastním servisu prohrával už 0:40, ale hru získal pro sebe a vzápětí tie-break ovládl 7:3. V závěru třetího dějství zase měl Janowicz dva mečboly, jenže i tentokrát Rosol odvrátil konec, načež soupeři sebral servis a při vlastním podání po dvou hodinách a 11 minutách esem dramatickou bitvu završil. "Ve třetím setu jsem našel energii, což mi pomohlo doservírovat zápas a vyhrát," řekl Rosol na tiskové konferenci.

Ve Winston-Salemu měl i trochu štěstí. Ve druhém kole mu během druhého setu vzdal Američan Ryan Harrison a čtvrtfinále vůbec nemusel hrát, protože k němu nejvýše nasazený John Isner z USA kvůli zranění ani nenastoupil.

Při třetí letošní finálové účasti se Rosol dočkal titulu, předtím mu poslední krok na antuce v Bukurešti a Stuttgartu nevyšel. Titul letos slavil i na challengerech v Irvingu a v Praze.

Kvitová triumfovala v New Havenu

Vítězka Wimbledonu Petra Kvitová vyhrála turnaj v New Havenu podruhé za uplynulé tři roky. Světová čtyřka porazila ve finále Slovenku Rybárikovou ve dvou setech.

Čtyřiadvacetiletá Kvitová se radovala již ze třináctého titulu v kariéře a vyrovnala se Regině Maršíkové. Lepší z českých hráček jsou už jen Jana Novotná (24), Hana Mandlíková (27) a nedostižná je nejspíše Martina Navrátilová (167).

V New Havenu se Kvitové daří. V druhém největším městě americkém státu Connecticutu triumfovala už předloni a loni tam prohrála až ve finále.

Dvojnásobná wimbledonská šampiónka hrála s Rybárikovou poprvé na okruhu WTA, přičemž na turnajích okruhu ITF vyhrála čtyři z pěti duelů. Ve finále v New Havenu Slovenka občas jen stěží odolávala razanci úderů Kvitové. Svěřenkyně Davida Kotyza vedla 5:2 a při podání soupeřky nevyužila dva setboly. Pak si prohrála servis, ale vzápětí podruhé uspěla při servisu Slovenky a získala první set.

Stejně jako v předchozích zápasech Kvitová ve druhém setu zápas ovládla a dominovala. Ztratila už jen dvě hry, předváděla i výborné voleje a zápas ukončila po hodině a devíti minutách nekompromisním vítězným křížným bekhendem.

"Děkuji trenérovi, který tady někde je, a to nejen za tento týden, protože to se mnou někdy není jednoduché, takže děkuji," smála se Kvitová při slavnostním vyhlášení a ocenila i soupeřku. "Magdaléna hrála skvěle, jsme kamarádky a má tady za sebou výborný týden. Přeju ti, ať se ti daří na US Open," dodala Češka.

Tenisový turnaj žen v New Havenu (tvrdý povrch, dotace 710 000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kvitová (2-ČR) - Rybáriková (SR) 6:4, 6:2
Čtyřhra - finále:
Klepačová, Solerová (Slovin./Šp.) - Erakovicová, Parraová (N. Zél./Šp.) 7:5, 4:6, 10:7
Tenisový turnaj mužů ve Winston-Salemu v USA (tvrdý povrch, dotace 683 705 dolarů):
Dvouhra - finále:
Rosol (7-ČR) - Janowicz (Pol.) 3:6, 7:6(3), 7:5
Čtyřhra - finále:
Cabal, Farah (Kol.) - J. Murray, Peers (3-Brit./Austr.) 6:3, 6:4

Reklama