Hlavní obsah

Berdych - Hewitt 6:3, 6:4, 6:3Berdych stou výhrou na grandslamu zdolal Hewitta, Šafářová postoupila do 3. kola US Open

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Berdych sice v zápase 1. kola US Open s Australanem Lleytonem Hewittem dvakrát přišel o podání, přesto neztratil ani jeden set. Do druhého kola závěrečného grandslamového turnaje sezóny postoupil po sadách 6:3, 6:4 a 6:3. Pro Berdycha to byla jubilejní 100. nula na grandslamových turnajích. Už do 3. kola ve Flushing Meadows postoupila Lucie Šafářová, která zdolala Číňanku Čeng Saj-saj 6:3, 4:6 a 6:2.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych během zápasu proti Lleytonovi Hewittovi na US Open.

Článek

Berdychovým soupeřem ve 2. kole bude Slovák Martin Kližan, který prohrával s Belgičanem Stevem Darcisem 0:2 na sety, zápas však nakonec otočil a postoupil.

V souboji s Hewittem musel Berdych bojovat o každý game a vítěze US Open z roku 2001 porazil díky agresivnější hře a tradičně drtivému forhendu. Svěřenec trenéra Tomáše Krupy nastřílel 43 vítězných úderů a pomohl si devíti esy.

"Lleyton nevypustí jediný míč a je třeba si dát pozor. Je to s ním vždycky boj. Jsem rád, že jsem utkání zvládl," řekl Berdych. Ve druhé sadě prohrával 1:4, ale pak získal sedm her v řadě. "Tam se zápas zlomil. Začal jsem v té době hrát svou hru a cítit se na kurtu dobře," pochvaloval si osmadvacetiletý Berdych, který Hewitta porazil i potřetí v kariéře.

Na centrkurtu foukal nepříjemný vítr, který ovlivnil Berdychovu hru třeba při jeho porážce v semifinále US Open 2012 s Britem Andym Murraym. "Vítr je pro moji hru vždy nepříjemný, ale dnes jsem se s tím vyrovnal," řekl.

Šafářová postoupila, zahraje si s Cornetovou

Berdych je jediným Čechem ve 2. kole. Před ním své zápasy 1. kola ve Flushing Meadows prohráli Radek Štěpánek, Lukáš Rosol i Jiří Veselý.

Čtrnáctá nasazená Šafářová měla s Čeng Saj-saj plné ruce práce. Až 148. hráčka žebříčku WTA trápila Češku vysokými míči, ale dokázala i zaútočit a jít na síť. Ve druhém setu Šafářová neudržela náskok 3:1 a musela o výhru bojovat ve třetí sadě. V té rychle vedla 4:0 a zápas ukončila po dvou hodinách a 36 minutách.

Semifinalistka Wimbledonu si třetí kolo v New Yorku zahraje počtvrté v kariéře a o premiérový postup do osmifinále bude hrát s Alizé Cornetovou. S Francouzkou se utkala dvakrát a oba zápasy vyhrála.

Tenisový grandslamový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 38,251 miliónu dolarů):
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (6-ČR) - Hewitt 6:3, 6:4, 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
Štěpánek, Paes (6-ČR/Ind.) - Bolelli, Fognini (It.) 7:6 (7:5), 6:2
Veselý, Lu Yen-Hsun (ČR/Tchaj-wan) - Karlovič, Ebden (Chorv./Austr.) 6:7 (1:7), 6:4, 6:4
Rosol, Emmrich (ČR/Něm.) - Gonzalez, Marach (Mex./Rak.) 6:7 (4:7), 6:2, 7:6 (7:4)
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Šafářová (14-ČR) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:3, 4:6, 6:2
Čtyřhra - 1. kolo:
Blacková, Mirzaová (3-Zimb./Ind.) - Kar. Plíšková, Kr. Plíšková (ČR) 6:3, 6:0
Peschkeová, Srebotniková (5-ČR/Slovin.) - Fichmanová, Scheepersová (Kan./JAR) 6:4, 7:6 (7:3)
Cetkovská, Piterová (ČR/Pol.) - Minová, Oudinová (USA) 6:3, 6:3
Záhlavová-Strýcová, Dateová-Krummová (ČR/Jap.) - Falconiová, Tatishviliová (USA) 7:5, 4:6, 6:3
Voráčová, Davisová (ČR/USA) - Gibbsová, Sanchezová (USA) 6:3, 4:6, 6:1
Ostatní výsledky US Open zde.

Reklama