Hlavní obsah

Kapitán fedcupového výběru řeší, které tenistky pošle do dvouher

LIBEREC

Příjemný a zároveň složitý rébus řeší kapitán českých tenistek. Z kvarteta Nicole Vaidišová, Klára Koukalová, Květa Peschkeová a Iveta Benešová musí Tomáš Petera vybrat dvě hráčky do dvouher víkendového utkání Fed Cupu s Itálií. To se uskuteční v nové liberecké hale a půjde v něm o postup do elitní Světové skupiny.

Článek

Na rychlém povrchu se všechny hráčky jeví suverénně. V žebříčku jsou skoro sousedkami a většina z nich má za sebou dobré období. Česká jednička Vaidišová hrála třetí kolo Wimbledonu, Peschkeovou dělil v Londýně jediný míč od čtvrtfinále a Koukalová před osmnácti dny vyhrála turnaj WTA v Hertogenboschi.

"Vybrat sestavu bude mnohem složitější než proti Japonkám," řekl ČTK Petera po středečním dopoledním tréninku. "Holky už si na povrch hodně zvykly a hrají moc dobře. Je super, že máme na výběr, ale bude to zapeklité rozhodování," uvedl kapitán. Hráčky do dvouher vybere ve čtvrtek odpoledne, losuje se v pátek.

Tenistky si zvykají na nový povrch

V dubnu proti Japonsku vyšel Peterovi v Praze na Štvanici tah s Peschkeovou, kterou poslal do hry až v neděli. Peschkeová nejdříve ve dvouhře vyrovnala stav na 2:2 a pak přidala spolu s Benešovou vítězný bod v závěrečné čtyřhře.

Taraflexový povrch, položený v novotou vonící liberecké hale, je rychlejší než wimbledonská tráva. "To určitě, ale je to dobrý a určitě mi povrch vyhovuje," uvedla osmadvacátá hráčka světa Vaidišová. "Je to prostě mýdlo. S trávou se to vůbec nedá srovnat, ale už si začínáme zvykat," dodala Peschkeová.

Rychlý povrch by měl pomoci tenistkám překonat Italky, s kterými loni prohrály na antuce. Bude-li to skutečně výhoda, ukáže až zápas. "Dopředu nelze říci, zda to bude fungovat, to jsou jen teorie. Ale snad to bude v náš prospěch," řekla Peschkeová.

Italky mají raději antuku

Italský kapitán Corrado Barazzutti s úsměvem řekl, že Italky mají raději sluníčko a antuku než halu a tvrdý povrch. "A tohle je skutečně rychlé," řekl ČTK Barazzutti. Byl však přesvědčen, že se jeho tým s povrchem dobře vyrovná. "Osobně bych přivítal něco pomalejšího, ale já hrát nebudu a hráčky se s tím vypořádají," řekl bývalý hráč Barazzutti, člen italského týmu, který Češi porazili ve finále Davisova poháru v roce 1980 v Praze.

V tréninku měl Barazzutti Robertu Vinciovou, Antonellu Serraovou-Zanettiovou a poprvé Flavii Pennettaovou. První italská hráčka Francesca Schiavoneová přijede až večer. "Schiavoneová je výborná hráčka a dokáže hrát na jakémkoli povrchu podobně jako Pennettaová. Pro Vinciovou je tohle dobrý povrch, protože umí servis a volej a má skvělý bekhend," uvedl italský kapitán.

Reklama