Hlavní obsah

Wimbledonské kouzlo trvá. Česká ženská armáda rabuje i v New Yorku

New York

Čtyři české tenistky v osmifinále, tři ve čtvrtfinále, dvě v semifinále a šampiónkou se stala Petra Kvitová. To, co mnozí považovali za jedinečný wimbledonský úkaz, se nyní opakuje i na betonu v New Yorku. Česká ženská armáda rabuje také na US Open.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Karolína Plíšková zatím na US Open neztratila ani set. O překvapení se postarala vyřazení někdejší světové jedničky Any Ivanovičové.

Článek

„Je nás tu nějak moc," povzdechla si Petra Kvitová, které příliš nevoní, když na cestě za vavříny musí porážet české kamarádky. V All England Clubu zarmoutila Andreu Hlaváčkovou, Barboru Záhlavovou-Strýcovou i Lucii Šafářovou. Ve Flushing Meadows si připsala čárku za výhru nad Petrou Cetkovskou.

1. Čím víc jmen, tím větší šance

V první stovce světového žebříčku mají větší zastoupení pouze Američanky. České okteto Kvitová, Šafářová, Záhlavová-Strýcová, Karolína Plíšková, Koukalová, Cetkovská, Smitková, Kristýna Plíšková je druhým nejpočetnějším kontingentem v Top 100.

„Máme širokou plejádu hráček, a když je velký výběr, tak je pravděpodobné, že se párkrát za sezónu urodí opravdu dobrý výsledek," říká manažer tenisového klubu 1. ČLTK Vladislav Šavrda. „Mezi muži jsme donedávna spoléhali na Berdycha se Štěpánkem, k nimž se přiřadili Rosol s Veselým. Ale ten výběr není zdaleka tak široký jako u holek," dodává.

2. Češky nejsou rychlokvašky

Kromě čtyřiadvacetileté Kvitové dospěly k životním výsledkům tenistky, které jsou starší než dvojnásobná wimbledonská šampiónka. Šafářová pronikla do Top 15 v sedmadvaceti, někdejší vítězce juniorky z Australian Open Záhlavové-Strýcové je 29, což je také její momentální pozice ve světovém žebříčku.

„Česká mentalita je jiná. Naši tenisté nejsou rychlokvašky. Bára Strýcová je toho evidentním příkladem, to samé (dvaatřicetiletá) Klára Koukalová. I Štěpánek s Rosolem dozrávali tenisově později," připomíná Šavrda, podle kterého Češky dokážou až v pozdějším věku naplno uplatnit strategii i zkušenosti. „Jižní národy jsou obecně lepší v mládí, ale pak zase dřív vyhasínají..."

3. Tenis - sport pro chytré

Český tenis se zaslouženě pyšní faktem, že je dlouhodobě schopen produkovat hráčky světové desítky. „A bez nějakého velkého historického výpadku," upozorňuje Šavrda. „Po Haně Mandlíkové a Heleně Sukové přišla Jana Novotná, v Top 10 byla Nicole Vaidišová a teď je tam Petra Kvitová."

Z genderového hlediska je však třeba připomenout, že totéž platí u českých tenistů, kde je jasná posloupnost - Kodeš, Lendl, Korda, Nováček, Novák, Berdych... „To se ne každému státu daří a krize jsou někdy až hmatatelné, jako tomu je ve Švédsku nebo před časem v Austrálii. A prošli si tím i Němci," vypočítává Šavrda, podle nějž je tenis pro české hráče dobrým sportem, jelikož vyžaduje „určitou dávku inteligence a chytrosti."

4. Potopa nepřijde

Jaká bude situace za pět let, je v tuto chvíli věštěním z kávové sedliny. Český mužský tenis však může mít velké problémy. „Teď máme čtyři hráče ve stovce, ale po nich je úplná potopa," myslí si Šavrda.

U žen by však při pohledu na zástupy nadějných jmen (sestry Plíškovy, Smitková, Siniaková, Allertová, Krejčíková, Vondroušová) pohroma hrozit neměla. „Pro český tenis je to velmi dobrá zpráva, že se tak mladé hráčky prosazují. Ve Wimbledonu si to prožila Smitková, prožije si to Siniaková i Allertová. U ženských je ale těžší pozice obhajovat a to se ty holky musí naučit," tvrdí Šavrda.

Počty hráček v Top 100 WTA
12 - USA
8 - Česko
6 - Itálie, Německo, Rusko
5 - Rumunsko, Slovensko, Španělsko
4 - Čína, Francie
Počty hráček ve 3. kole US Open
4 - Česko, USA
3 - Itálie, Německo, Rusko
2 - Srbsko

Reklama

Související témata: