Hlavní obsah

Musel jsem makat, přiznal Berdych po nečekaném pětisetovém trápení se Slovákem Kližanem

New York
Aktualizováno

Šestý nasazený hráč letošního US Open Tomáš Berdych měl už ve druhém kole posledního grandslamu sezóny namále. Nenasazený Slovák Martin Kližan totiž neprodal svou kůži na centrkurtu ve Flushing Meadows vůbec lacino a favoritovi nakonec podlehl až po úporné pětisetové bitvě. Ve třetím kole čeká na Berdycha souboj s Rusem Tejmurazem Gabašvilim. „To je další hráč, který se nebojí hrát, a jde mu to navíc velmi dobře,“ předpokládá další tvrdý oříšek na cestě turnajovým pavoukem nejlepší český tenista současnosti.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Tomáš Berdych se raduje během duelu se Slovákem Kližanem ve 2. kole letošního US Open.

Článek
Fotogalerie

Berdych za mořem zatím dokazuje, že problémy se zády a kyčlemi, které jej sužovaly od svátku tenisu ve Wimbledonu, jsou definitivně minulostí. V prvním kole US Open si nejprve hladce ve třech setech poradil s Lleytonem Hewittem, zatěžkávací pětisetový test pak zvládl i v kole druhém.

„Byla to výzva a je dobré zvládnout pětisetový zápas. Podmínky dnes znovu nebyly vůbec lehké. Začínáte ve dne za sluníčka a duel končíte až večer pod umělým osvětlením, navíc docela foukal i vítr,“ vykládal Berdych po vítězné bitvě pro oficiální stránky posledního grandslamu v tomto roce.

Slovák Kližan otočil v prvním kole několikrát zdánlivě ztracený zápas s belgickým kvalifikantem Darcisem. Pomyslnému tenisovému hrobníkovi utekl dokonce z lopaty za stavu 0:2 na sety. V dalších pak prohrával 2:4, resp. 2:5, přesto se nakonec radoval z postupu. Pro zjevně mentálně odolného tenistu měl po vzájemném duelu jen slova chvály také šestý nasazený Berdych.

„Já jsem hrál dobře a i on předváděl skvělý tenis. Víte, to je něco, co mám na tomhle sportu rád - v prvním kole si málem balil kufry, ale otočil to a takové duely vás posílí. Neměl co ztratit, takže jsem rád, že mám doma další skalp,“ přiznal dvojnásobný vítěz Davisova poháru.

Berdych načal druhou stovku vítězných duelů

Dramatický duel trval na centrkurtu ve Flushing Meadows skoro čtyři hodiny a Berdych v něm odvrátil hned 12 ze 14 brejkbolů soupeře, nasázel 57 vítězných úderů a udělal 45 nevynucených chyb. Slovenský soupeř si sice připsal o 7 vítězných úderů méně, ale zase kazil o polovinu méně než český tenista. „Po prohraném druhém setu jsem se musel povzbudit a jít do toho. Musel jsem makat,“ přiznal český tenista.

Berdych načal triumfem ve svém 145. zápase na grandslamovém turnaji druhou stovku vítězných zápasů na turnajích velké čtyřky. Pouze sedm aktivních hráčů jich nastřádalo víc - Federer, Nadal, Djokovič, Hewitt, Murray, Ferrer a Haas. Česká jednička navíc startuje na již 45. grandslamu v řadě, což je historicky osmá nejdelší série.

O zopakování loňského osmifinále na US Open se semifinalista z roku 2012 utká s Rusem Tejmurazem Gabašvilim, jehož v jediném vzájemném duelu před třemi lety na antuce v Bastadu porazil. „Je to další soupeř, který dokáže hrát dobře a může proti mně hrát bez zábran. Je talentovaný a velmi silný. Já se musím připravit a soustředit se na svůj tenis,“ uzavřel český tenista.

Postoupí Berdych přes 3. kolo US Open na úkor Rusa Gabašviliho?
Ano, bude to snadné vítězství.
30,4 %
Čeká jej další nervydrásající bitva, ale postoupí.
60,9 %
Ne, Gabašvili si připíše cenný skalp českého tenisty.
8,7 %
Celkem hlasovalo 4350 čtenářů.

Reklama

Související témata: