Hlavní obsah

Kvitová chtěla na US Open dojít dál, teď plánuje útok na Turnaj mistryň

New York

Tenistka Petra Kvitová věřila, že konečně i na závěrečném grandslamu sezóny prorazí. Jenomže ani letos se na US Open daleko nedostala a vypadla ve třetím kole. Z New Yorku rychle odletí domů a doufá, že se i letos kvalifikuje na Turnaj mistryň, který se hraje poprvé v Singapuru.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Nespokojená Petra Kvitová.

Článek
Fotogalerie

"Čekala jsem letos od sebe v tomhle turnaji o trošku víc. Opravdu jsem chtěl dojít dál, než jsem tady dosud dokázala," říkala smutná Kvitová po nečekané porážce s běhavou srbskou kvalifikantkou Aleksandrou Kruničovou dvakrát 4:6.

"To je tenis. Jednou jste nahoře a podruhé dole," řekla světová čtyřka Kvitová. "Člověk se musí ráno vzbudit a dál pracovat. A to já teď udělám."

Nejdále se Kvitová ve Flushing Meadows dostala do osmifinále (4. kola) v letech 2009 a 2012. To je ve srovnání se zbylými grandslamy málo - Wimbledon už dvakrát vyhrála a na French Open i na Australian Open byla v semifinále.

"Nemyslela jsem na to, že se mi tady nedaří, Chtěla jsem to změnit," opakovala Kvitová na tiskové konferenci. Před třemi lety po prvním triumfu ve Wimbledonu dokonce na US Open vypadla v 1. kole. "To se letos nestalo, zvládla jsem to lépe, což není špatné, ale samozřejmě nemůžu být spokojená. Jsem zklamaná."

Vypadly i další favoritky

V utkání s Kruničovou, až 145. hráčkou světa, která hraje teprve podruhé v hlavní soutěži grandslamu, byla Kvitová velkou favoritkou. "Samozřejmě, ale o to je to těžší. Tenis se hodně vyrovnává a není lehký zápas. Ona neměla co ztratit, šla do toho naplno a povedlo se jí to. Hrála neuvěřitelný tenis," řekla Kvitová, která měla zavázaný stehenní sval. "Trochu jsem to cítila, ale neomezovalo mě to," uvedla.

Kvitová není jedinou favoritkou, která se s US Open už rozloučila. Před ní vypadly světová dvojka Rumunka Simona Halepová, pětka Agnieszka Radwaňská či devítka Anna Ivanovičová. "Na každém grandslamu se to letos stalo. Rozdíly mezi hráčkami se zmenšují a každá může porazit tenistky ze špičky, a proto je obtížnější se na vrcholu udržet. Tlak od ostatních je obrovský," řekla česká hráčka.

Tlak je podle Kvitové ale i dobrým znamením. "Bez něj by to nebylo ono a je to ukazatelem, že se vám daří. Jen je potřeba se s tím vyrovnat," řekla.

Pro zbytek sezóny má Kvitová dva cíle. Prvním je finále Fed Cupu v Praze proti Německu a druhým dostat se počtvrté za sebou na Turnaj mistryň, který při své premiéře v roce 2011 vyhrála. "Udělám cokoli, abych se kvalifikovala, což by znamenalo, že ukončím sezónu na vysoké úrovni," řekla Kvitová.

Reklama

Související témata: