Hlavní obsah

Berdych musí zkrotit rakouského Dominatora, který slzí u Titaniku

New York

Letní forma a zdravotní problémy Tomáše Berdycha žádný převratný výsledek na US Open nesignalizovaly. Osmadvacetiletý tenista je však znovu poslední českou nadějí v singlu a zničehonic se před ním otevírají nemalé šance. Další úkol zní: umravnit v osmifinále rakouského mládence Dominika Thiema.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Talentovaný rakouský tenista Dominic Thiem dnes vyzve Tomáše Berdycha.

Článek

Berdych se po suverénní výhře nad Rusem Gabašvilim už patrně chystal na další rundu se Španělem Felicianem Lópezem, jedním ze svých nejméně oblíbených soupeřů, s nímž prohrál oba letošní zápasy, jak v Queen's Clubu, tak v Torontu. Jenže co se nestalo! López dostal nepěkně naloženo od dvacetiletého nováčka ve Flushing Meadows. „Hezký pocit, poprvé na US Open a hned mezi šestnácti. Dobré," vykládal Thiem angličtinou se silným vídeňským přízvukem.

Loni v srpnu ještě figuroval ve třetí stovce světového žebříčku, do sezóny 2014 vstupoval jako č.139. A teď? Po US Open se přestěhuje mezi nejlepší čtyřicítku. Pokud tedy neporazí Berdycha, to už by byl mezi třiceti... „Ještě jsme spolu nikdy nehráli, ale je mi jasné, že to bude těžký duel," prorokuje Thiem, doma přezdívaný Dominator.

S českými soupeři má letos mladý Rakušan bilanci 4:0. Dvakrát porazil Veselého, ale získal i skalpy dalších daviscupových reprezentantů Štěpánka a Rosola. Na americkém betonu se ovšem trápil ještě o něco víc než Berdych. V prvním kole vyhučel jak v Torontu, tak v Cincinnati. „Nejradši mám totiž antuku," připustil obdivovatel rakouské legendy Thomase Mustera, vítěze French Open 1995, který byl šest týdnů světovou jedničkou.

Výzva pro Berdycha

Na newyorské tenisové party ale ušatý rodák z Wiener Neustadtu neskutečně pookřál. Po krátkém procesu se Slovákem Lackem dokázal otočit ze stavu 0:2 i duel s nasazenou jedenáctkou Ernestsem Gulbisem.

Radostí ovšem zrovna neskákal. Rakušan a Lotyš mají totiž společného trenéra Güntera Bresnika. Nikoho z hráčů světové špičky nezná Thiem ze společných tréninků tak dobře jako Gulbise. „Vyhrát pětiseťák je sice skvělé, ale radši bych, kdyby se mi to povedlo proti komukoli jinému, než proti Ernestsovi. Je to kamarád, " líčil rozpolcené pocity rakouský tenista.

Proti příštímu soupeři už ho rozpaky určitě nepřepadnou. „Těch mladých kluků je v poslední době nějak hodně," povzdechl si Berdych, kterému bude příští září třicet. „Každopádně je to výzva porážet tyhle borce."

Čeští fanoušci krajanovi před osmifinále v drtivé většině věří a doufají, že Rakušan nebude mít daleko k pocitům, které prožívá u sledování filmu Titanic. „Ten mě vždycky rozpláče," svěřil se v New Yorku Thiem.

Nejlepší hráči ATP do 21 let:
1. Dominic Thiem (Rak./20 let)
2. Nick Kyrgios (Aus./19)
3. Bernard Tomic (Aus./21)
4. Jack Sock (USA/21)
5. Jiří Veselý (ČR/21)
6. Alexander Zverev (Něm./17)
...
27. Adam Pavlásek (ČR/19)
Postoupí Tomáš Berdych přes Rakušana Dominika Thiema do čtvrtfinále US Open?
Ano
85,2 %
Ne
14,8 %
Celkem hlasovalo 7873 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články