Hlavní obsah

Fed Cup s Itálií odstartuje Peschkeová

LIBEREC

Zápas českých tenistek s Itálií o postup do elitní Světové skupiny Fed Cupu začne v sobotu v liberecké hale Květa Peschkeová. Osmifinalistka Wimbledonu nastoupí v den svých třicetin k úvodní dvouhře proti Francesce Schiavoneové. Ve druhé dvouhře se utkají česká jednička Nicole Vaidišová s Flavií Pennettaovou.

Článek

Nedělní program zahájí dvouhra jedniček týmů, pak by měly hrát dvojky a pro závěrečnou čtyřhru jsou nahlášeny páry Peschkeová, Iveta Benešová a Pennettaová, Roberta Vinciová. Nedělní nasazení do zápasů mají kapitáni možnost změnit.

"Vyšlo to, jak jsem si přál. Jasnými favority nejsme, ale díky povrchu a domácímu prostředí věřím, že vyhrajeme," řekl český kapitán Tomáš Petera po losování. Jeho italský protějšek Corrado Barazzutti připomněl, že jde o postup mezi nejlepší fedcupovou osmičku týmů. "Pro český tým je kurt opravdu výhodou, ale Světová skupina je obrovský důvod hrát skvěle a snažit se postoupit. K tomuto cíli směřujeme," uvedl Barazzutti.

Petera vybíral singlistky z čtveřice Vaidišová, Peschkeová, Klára Koukalová a Benešová a nominaci oznámil až v pátek. "Rozhodl jsem, jak jsem rozhodl a doufám, že správně," komentoval Petera svoji volbu. Rychlý povrch neměl na jeho výběr vliv. "Všechny jsou na něm schopné podat stejný výkon," řekl.

Peschkeová chtěla začít

Se Schiavonneovou hrála Peschkeová před čtyřmi lety v Bratislavě a ve třech setech vyhrála. "Za ty roky se hrozně zlepšila," řekla Peschkeová o Italce, 23. hráčce světa. "Nehraje až tak nátlakový tenis, což může být pro mě na tomto povrchu určitou výhodou, ale je zkušená a bude to těžké," uvedla.

Peschkeová uvítala, že utkání začne. "I na turnajích mám ráda, když hraji hnedka první zápas. Budu se snažit udělat první bod a doufám, že mi to pořádně sedne," přála si Peschkeová.

Šestnáctiletá Vaidišová povede fedcupový tým jako jednička. Svoji premiéru zažila v dubnu proti Japonkám a na Štvanici jednou vyhrála a prohrála. "Budu se cítit lépe a těším se. Povrch mi vyhovuje," řekla 28. hráčka žebříčku WTA a stejně jako kapitán věřila v postup. "Nemůžu říci, že vyhrajeme, ale díky výhodě domácího prostředí a povrchu máme větší šance než loni," řekla Vaidišová. Před rokem Češky prohrály v Itálii na antuce 1:3 na zápasy.

Hrát se bude pod střechou

Pennettaová loni Vaidišovou porazila na antuce v Acapulku. "Má šikovnou ruku, hraje dobře umístěné míče, ale nehraje nátlakově a hala pro ni nebude nejlepší," řekla Češka. "Je hrozně rychlý," uvedla Italka o povrchu. "Vaidišová má výborný servis a razantní hru, ale šanci určitě mám," doufala.

Utkání se uskuteční v hale, což je vzhledem k deštivému počasí šťastné. Hrát v červenci pod střechou je ale přeci jen poněkud nezvyklé. "To si nevzpomenu, kdy jsem v létě byla naposledy v hale," řekla Peschkeová. "To bude dávno," marně pátrala Vaidišová v paměti na letní tréninky v hale. "Trochu jsme si musely zvyknout, ale problém to nebyl," řekla Peschkeová.

Fed Cup Česko vs. Itálie - los
Sobota (11:00)
Peschkeová - Schiavoneová, Vaidišová - Pennettaová
Neděle (11:00)
Vaidišová - Schiavoneová, Peschkeová - Pennettaová, Peschkeová, Benešová - Pennettaová, Vinciová

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori