Hlavní obsah

Čilič - Berdych 6:2, 6:4, 7:6Berdych se proti Čiličovi trápil a na US Open končí ve čtvrtfinále

New York
Aktualizováno

Ve čtvrtfinále skončila pouť Tomáše Berdycha grandslamovým US Open. Sedmý nasazený Čech v něm nestačil na Chorvata Marina Čiliče, jemuž podlehl po setech 2:6, 4:6 a 6:7. Poslední český zástupce ve dvouhrách nezachytil začátek zápasu a brzy prohrával 0:2 na sety, ve třetí sadě už byl duel vyrovnanější, ale Čilič uspěl v tie breaku. Po výhře ve Wimbledonu tak chorvatský tenista vyřadil Berdycha z grandslamového turnaje v letošním roce už podruhé. Čiličovým soupeřem v semifinále bude pětinásobný šampión Roger Federer ze Švýcarska, který v noční pětisetové bitvě udolal nebezpečného Francouze Gaëla Monfilse 4:6, 3:6, 6:4, 7:5 a 6:2.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Sen Tomáše Berdycha o postupu do semifinále letošního US Open se rozplynul

Článek
Fotogalerie

Nejhorší možný start do zápasu prožíval proti čtrnáctému nasazenému rodák z Valašského Meziříčí. Úvodní game začal dvojchybou, vzápětí nevyužil u sporného míčku Jestřábí oko a ani jedinkrát se nedokázal trefit do prvního podání. Dvojchybou také úvodní game ukončil.

A jako by první hra zápasu, podobně jako v osmifinále se Dominikem Thiemem, v němž však Berdych servis uhájil, měla určit ráz celého zápasu. Česká jednička totiž znervózněla a i nadále nedokázala udávat tón výměn při svém podání. Míčky do výměn totiž posílal až z toho druhého. Na začátku druhého setu měl šestý nasazený prachbídnou sedmatřicetiprocentní úspěšnost prvního servisu.

Není se proto co divit, že si tvrdě od základní čáry hrající Chorvat v prvním setu ještě dvakrát vyšlápl na servis českého hráče. Podobný průběh měl i začátek druhé sady, v níž se pětadvacetiletý dlouhán dokázal dostat do vedení. Od třetího gamu druhé sady se sice český hráč díky výhrám v několika delších výměnách trochu uklidnil. Čilič ale podával tak tvrdě a přesně, že na zvrat v setu nemohlo být ani pomyšlení.

Jediné Čiličovo zaváhání na úvod třetí sady

Jak skvěle Čilič působil na servisu v dosavadním průběhu zápasu, tak na samotném startu třetí sady dokonale vyhořel. Podobně jako Berdych na začátku zápasu, ani Čilič se nedokázal trefit do prvního podání a dovolil svěřenci trenéra Tomáše Krupy tři brejkboly. Třetí Berdych využil po téměř až symbolické dvojchybě Chorvata.

Zde ale podobnost s úvodními dvě sadami skončila. Čilič se totiž dokázal do vývoje setu vrátit. Stalo se tak v sedmém gamu. Nejdůležitější míček se odehrál za stavu 30:15 pro Berdycha. Při výměně tvrdých úderů od základní čáry Chorvatův míček zavadil o pásku a přepadl na polovinu Čecha. Berdych s vypětím všech sil vsunul raketu pod míček, který už podruhé padal na kurt. Hlavní rozhodčí ale zahlásila dvojítý dopad. Ani několikaminutové protesty nepomohly a rozrušený Berdych vzápětí prohrál svůj servis.

Set doputoval až do tie breaku, jehož vývoj částečně kopíroval průběh třetí sady. Berdych si nejdříve vypracoval minibrejk, ale vzápětí o něj přišel a neústupný Čilič dovedl zkrácenou hru i celý zápas do vítězného konce. Takřka dvoumetrový Chorvat tak Berdycha vyřadil po Wimbledonu i z US Open.

Záhlavová-Strýcová si o titul v deblu nezahraje

Také Barbora Záhlavová-Strýcová se do finále ženské čtyřhry na US Open neprobojovala. Při prvním startu v grandslamovém semifinále s Japonkou Kimiko Dateovou-Krummovou prohrály se čtvrtým nasazeným ruským párem Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová 5:7 a 3:6.

Osmadvacetiletá Záhlavová-Strýcová a japonská veteránka, která koncem září oslaví 44. narozeniny, přitom zápas na kurtu Louise Armstronga výborně rozehrály. V prvním setu vedly nad čtvrtfinálovými přemožitelkami amerických sester Williamsových už 5:2, pak ale při podání Dateové-Krummové nevyužily dva setboly a jejich soupeřkám se povedlo nastartovat velký obrat.

Ruské tenistky ovládly následujících devět gamů, takže v druhé sadě vedly už 4:0. Až pak se povedlo česko-japonské dvojici set zdramatizovat. Snížila na 3:5, když v osmé hře odvrátila při servisu Dateové-Krummové dva mečboly. V devátém gamu už Rusky žádné drama nepřipustily a Makarovová za stavu 40:15 proměnila další mečbol esem.

US Open (dotace 38,251 miliónu dolarů)
Muži, dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (6-ČR) - Čilič (14-Chorv.) 2:6, 4:6, 6:7 (4:7).
Ženy:
Čtyřhra .- semifinále:
Makarovová, Vesninová (4-Rus.) - Dateová-Krummová, Záhlavová-Strýcová (Jap./ČR) 7:5, 6:3.
Juniorky:
Dvouhra - 3. kolo:
Bouzková (ČR) - Fridmanová (16-Ukr.) 7:5, 7:6 (8:6).
Další čtvrteční výsledky US Open zde.

Reklama

Pavouk - US Open 2014 mužská dvouhra

  • Osmifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Německo Philipp Kohlschreiber
    6 : 1; 7 : 5; 6 : 4
  • Francie Jo-Wilfried Tsonga Velká Británie Andy Murray
    5 : 7; 5 : 7; 4 : 6
  • Švýcarsko Stan Wawrinka Španělsko Tommy Robredo
    7 : 5; 4 : 6; 7 : 6; 6 : 2
  • Japonsko Kei Nišikori Kanada Milos Raonic
    4 : 6; 7 : 6; 6 : 7; 7 : 5; 6 : 4
  • Česká republika Tomáš Berdych Rakousko Dominic Thiem
    6 : 1; 6 : 2; 6 : 4
  • Chorvatsko Marin Čilič Francie Gilles Simon
    5 : 7; 7 : 6; 6 : 4; 3 : 6; 6 : 3
  • Bulharsko Grigor Dimitrov Francie Gaël Monfils
    5 : 7; 6 : 7; 5 : 7
  • Španělsko Roberto Bautista Agut Švýcarsko Roger Federer
    4 : 6; 3 : 6; 2 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Velká Británie Andy Murray
    7 : 6; 6 : 7; 6 : 2; 6 : 4
  • Švýcarsko Stan Wawrinka Japonsko Kei Nišikori
    6 : 3; 5 : 7; 6 : 7; 7 : 6; 4 : 6
  • Česká republika Tomáš Berdych Chorvatsko Marin Čilič
    2 : 6; 4 : 6; 6 : 7
  • Francie Gaël Monfils Švýcarsko Roger Federer
    6 : 4; 6 : 3; 4 : 6; 5 : 7; 2 : 6
  • Semifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Japonsko Kei Nišikori
    4 : 6; 6 : 1; 6 : 7; 3 : 6
  • Chorvatsko Marin Čilič Švýcarsko Roger Federer
    6 : 3; 6 : 4; 6 : 4
  • Finále

  • 08.09.14      23 : 00
    Japonsko Kei Nišikori Chorvatsko Marin Čilič
    3 : 6; 3 : 6; 3 : 6