Hlavní obsah

Wozniacká - Pcheng Šuaj 7:6, 4:3 skreč.Čínskou soupeřku Wozniacké z kurtu odvezli. Serena za hodinu zdemolovala Rusku

Aktualizováno

Caroline Wozniacká se stala první finalistkou tenisového US Open. Její soupeřka Pcheng Šuaj vzdala, ve vedru ji po dlouhých výměnách zničily křeče. Definitivně Číňanka ze semifinále odstoupila ve chvíli, kdy dánská hráčka vedla 7:6, 4:3. Pcheng Šuaj odvezli na kolečkovém křesle. Soupeřkou Wozniacké v boji o její první grandslamový titul v neděli bude domácí Serena Williamsová, která pak za pouhou hodinu zdemolovala ruskou soupeřku Jekatěrinu Makarovovou 6:1, 6:3.

Foto: Mike Segar, Reuters

Američanka Serena Williamsová v semifinále US Open s Jekatěrinou Makarovovou z Ruska.

Článek
Fotogalerie

"Je mi Pcheng moc líto, protože hrála skvěle. Takhle nechce nikdo vyhrát. Snad bude brzy v pořádku," řekla Wozniacká po semifinále.

Zápas Wozniacké s Pcheng Šuaj se hrál pod spalujícími paprsky slunce a v každé hře se dlouho bojovalo o každý fiftýn. První set získala nasazená desítka Wozniacká po hodině a šesti minutách v tie-breaku, který vyhrála jasně 7:1.

Ve druhém setu za stavu 4:3 pro Wozniackou a 30:40 při podání Dánky po skoro další hodině hry Číňanka zůstala stát u zadní bariéry kurtu a nemohla se hnout. Plakala bolestí a s pomocí odešla do šatny na ošetření. Po deseti minutách se vrátila, ale odehrála jen pět míčů a znovu zkolabovala. Klekla si na kurt a vzdala.

Wozniacká obešla síť a došla za čínskou tenistkou. Místo radosti z postupu do finále pak jen smutně přihlížela, jak trpící soupeřku odvážejí do útrob stadiónu.

Dánka bude mít druhou šanci získat vytoužený grandslamový titul. Před pěti lety ve finále v New Yorku prohrála s Belgičankou Kim Clijstersovou.

Třetí titul v řadě má na dosah

Světová jednička Williamsová má na dosah třetí titul na US Open za sebou a celkově šestý v New Yorku v kariéře. Makarovové nedala šanci, na US Open vyhrála dvacátý zápas za sebou. Makarovová sice dokázala v úvodu utkání vyrovnat na 1:1, ale pak téměř tři čtvrtě hodiny nevyhrála ani game a skóre mezitím vyletělo na 6:1 a 4:0.

Pokud se dvaatřicetileté Williamsové podaří vyhrát US Open potřetí za sebou, dokáže to jako první žena od dob Chris Evertové. Ta v New Yorku završila vítězný hattrick v roce 1977 a o rok později přidala ještě čtvrtý triumf.

Soares umí vybrat partnerku

Indicko-brazilský pár Sania Mirzaová a Bruno Soares splnil roli favoritů a vyhrál smíšenou čtyřhru. Nasazené jedničky ve finále porazily Američanku Abigail Spearsovou s Mexičanem Santiagem Gonzálezem 6:1, 2:6 a v dramatickém supertie-breaku poměrem 11:9.

Sedmadvacetiletá Mirzaová získala svůj třetí titul v mixu a první v New Yorku. V minulosti se radovala na Australian Open 2009 i na French Open 2012 s krajanem Mahešem Bhúpathím a chybí jí už jen titul z Wimbledonu.

"Nevím, proč se mnou Bruno nehrál celý rok?" divila se po finále Mirzaová a krátce po mečbolu se s Brazilcem dohodla na startu v Melbourne na Australian Open 2015. Soares v New Yorku navázal na svůj předloňský titul, který získal s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou. "Umím si prostě vybrat partnerku. A taky díky fanouškům, kteří nás dovedli ze zadních dvorců až k titulu na centru," řekl Soares.

Finále smíšené čtyřhry rozhodl potřetí za čtyři roky supertie-break. Mirzaová se Soaresem už v něm vedli 9:4, ale všech pět mečbolů promarnili. Radovali se až po šestém, při kterém poslala Spearsová úder až za základní čáru.

Spearsová s Gonzálezem tak na US Open prohráli ve finále podruhé za sebou. Loni je porazili Češka Andrea Hlaváčková s Bělorusem Maxem Mirným. "Za rok se vrátíme a snad to do třetice všeho dobrého vyjde," doufal González.

Hlaváčková hrála letos s Rakušanem Alexanderem Peyou a jako turnajové dvojky nečekaně prohráli hned v 1. kole.

Tenisový grandslamový turnaj US Open (dotace 38,251 miliónu dolarů):
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (1-USA) - Makarovová (17-Rus.) 6:1, 6:3
Wozniacká (10-Dán.) - Pcheng Šuaj (Čína) 7:6 (7:1), 4:3 skreč.
Smíšená čtyřhra:
Finále:
Mirzaová, Soares (1-Indie/Braz.) - Spearsová, Gonzalez (USA/Mex.) 6:1, 2:6, 11:9
Juniorky:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Bouzková (ČR) - Kalinská (11-Rus.) 6:2, 6:2

Reklama

Pavouk - US Open 2014 ženská dvouhra

  • Osmifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Estonsko Kaia Kanepiová
    6 : 3; 6 : 3
  • Itálie Flavia Pennettaová Austrálie Casey Dellacquaová
    7 : 5; 6 : 2
  • Srbsko Aleksandra Kruničová Bělorusko Victoria Azarenková
    6 : 4; 4 : 6; 4 : 6
  • Ruská federace Jekatěrina Makarovová Kanada Eugenie Bouchardová
    7 : 6; 6 : 4
  • Švýcarsko Belinda Bencicová Srbsko Jelena Jankovičová
    7 : 6; 6 : 3
  • Česká republika Lucie Šafářová Čína Pcheng Šuaj
    3 : 6; 4 : 6
  • Ruská federace Maria Šarapovová Dánsko Caroline Wozniacká
    4 : 6; 6 : 2; 2 : 6
  • Itálie Sara Erraniová Chorvatsko Mariana Lučičová-Baroniová
    6 : 3; 2 : 6; 6 : 0
  • Čtvrtfinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Itálie Flavia Pennettaová
    6 : 3; 6 : 2
  • Bělorusko Victoria Azarenková Ruská federace Jekatěrina Makarovová
    4 : 6; 2 : 6
  • Švýcarsko Belinda Bencicová Čína Pcheng Šuaj
    2 : 6; 1 : 6
  • Dánsko Caroline Wozniacká Itálie Sara Erraniová
    6 : 0; 6 : 1
  • Semifinále

  • Spojené státy Serena Williamsová Ruská federace Jekatěrina Makarovová
    6 : 1; 6 : 3
  • Čína Pcheng Šuaj Dánsko Caroline Wozniacká
    6 : 7; 3 : 4
    skreč
  • Finále

  • Spojené státy Serena Williamsová Dánsko Caroline Wozniacká
    6 : 3; 6 : 3