Hlavní obsah

Finalistka US Open Bouzková má hrát tenis pro radost, aby neskončila předčasně

New York
Aktualizováno

Největší česká želízka v ohni už jsou sice na posledním grandslamu sezóny ze hry venku, přesto se tuzemský tenis dočkal za mořem finálové účasti. Růžky totiž vystrčil další velký talent tohoto sportu u nás. Šestnáctiletá Marie Bouzková okusila i slavnou akademii Nicka Bollettieriho na Floridě, ale pod vedením otce Milana jde vlastní cestou, která v sobotu vyústila v postup do velkého finále dvouhry juniorek, které ji na grandslamovém US Open čeká dnes od 18 hodin.

Foto: Český tenisový svaz

Úspěšná česká juniorka Marie Bouzková.

Článek

Bouzkovi žijí napůl v Česku a napůl v Americe, kde mladá tenistka i přes internet studuje střední školu. Základem je ale tenis, i když otec nechce svoji dceři hru znechutit. „Není důležité vyhrát Wimbledon, ale vzít si wimbledonského vítěze," řekl s nadsázkou Milan Bouzek.

Dcera se slovům otce lehce usmála, už je zná a taky ví, že její otec nechce, aby dopadla jako Nicole Vaidišová a Daniela Bedáňové, které vyletěly jako mladé komety, ale záhy raketu odložily. „Chci, aby se ještě ve třiceti u tenisu smála. Aby v osmnácti neskončila jako většina holčiček, co tady dneska hraje," řekl Bouzek.

Přesto je tenis u Bouzků číslem jedna. V devíti letech Maruška nebo Mary, jak jí otec střídavě říkal, trénovala v Bollettieriho akademii třeba od šesti od rána do šesti do večera. Pak odešli, aby se mohla rozvíjet individuálně. Chvilku ji trénoval i bývalý pátý hráč světa Jiří Novák, nyní má jednoho kouče v Praze a dalšího v USA.

„Mám rozum a dohlížím, aby nebyla přetrénovaná. Hlídám techniku. Já jsem v tomhle tolerantní," tvrdil Bouzek. Kvůli tenisové budoucnosti dcery s rodinou střídají Evropu a Ameriku už sedm let. „Jdeme svojí cestou. Je to náročné, ale funguje to dobře. Maruška odmalička vyhrávala, to pomáhá."

Za vzory má Serenu Williamsovou, Halepovou i Kvitovou

Mladá hráčka vzhlíží k Sereně Williamsové a aktuálně se jí líbí styl Rumunky Simony Halepové. „A i Petra Kvitová hraje skvěle, to se mi líbí. Je úžasné, co dokázala," ocenila dvojnásobnou wimbledonskou vítězku.

Na dvorci působí Bouzková sebejistě, málo v New Yorku kazí a ve vypjatých okamžicích vždy předvede nejlepší úder. „To má v sobě," řekl otec. Sama tenistka věří, že přechod mezi ženy nemusí být složitý. „Vím, že velké hráčky jdou porazit a že všechny hrají stejně, jen mají lepší servis a zkušenosti," uvedla Bouzková.

Otec dohlíží i na to, aby si plnila školní povinnosti. Ve Wimbledonu ji třeba vzbudil o půlnoci, aby udělala zkoušku. „Dělím tenis a školu na půl. Když tenis nevyjde, tak půjdu na univerzitu, a když půjde tenis, tak můžu třeba dělat i obojí," míní.

Že ji studium baví, dokládá třeba i matematika mezi koníčky, které uvádí ve svém profilu. „Jo, matika mě baví. Vždycky je na něco jeden vzoreček a platí na všechno. Může to být společné s tenisem," přemýšlela Bouzková.

O finanční zajištění hráčky pražské Sparty se stará rodina za pomoci vlastních investic a příjmů od sponzorů. „Kdo nemá připravený finanční plán, tak by se do tenisu vůbec neměl pouštět," konstatoval Milan Bouzek.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová