Hlavní obsah

Legendární Federer po semifinálovém šoku na US Open věří v šanci vyhrát další grandslam

New York

Ve třiatřiceti letech se letos Roger Federer opět zařadil mezi poslední přeživší borce v turnajovém pavouku velkých turnajů. Ve Wimbledonu skončil těsně pod vrcholem a i na US Open neměl k již 18. grandslamovému titulu kariéry daleko. V semifinále byl ale nad Švýcarovy síly Marin Čilič. Chorvat navíc zvítězil jasně ve třech setech. Federer má však letos před sebou ještě jeden dosud nesplněný cíl - vítězství v Davisově poháru.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Utkání s Marinem Čiličem se od začátku nevyvíjelo podle představ Rogera Federera.

Článek

Mnozí už viděli Rogera Federa, jak zvedá svoji osmnáctou trofej za grandslamový titul. I švýcarský tenista si věřil, že by to mohl na US Open dokázat, ale jeho touhu rázně uťal Chorvat Marin Čilič.

„Jsem opravdu zklamaný, protože jsem si věřil, zvláště tady, že můžu vyhrát," řekl Federer po semifinálové prohře s Čiličem 0:3 na sety. „Dlouho nad porážkou lamentovat nebudu. Marin hrál výtečně, starou dobrou školu. Šel do úderů naplno z každé pozice a vůbec mi nedal šanci, abych do jeho hlavy zasel semínko pochybnosti."

Federer letos vyhrál tři turnaje, ale na další grandslamový triumf čeká od předloňského Wimbledonu. Výsledky a předvedená hra mu dodávají energii i v třiatřiceti letech dál myslet na úspěch. Letos na trávě v All England Clubu prohrál až ve finále a nyní ve Flushing Meadows skončil jen o kolo dříve.

„Tenhle rok pro mě hodně znamená. Vím, že musím dál tvrdě pracovat, abych vyhrával tituly a nejde jen o ten osmnáctý grandslamový," řekl otec čtyř dětí. „Doufám, že tělo vydrží a další šance přijde, třeba už v Austrálii," uvedl vítěz 80 turnajů.

Bývalé světové jedničce ve sbírce chybí „salátová mísa" za Davis Cup, o kterou letos usiluje. „Teď už se soustředím na příští týden," řekl Federer k nadcházejícímu semifinále proti Itálii, jehož vítěz nastoupí proti lepšímu z pařížského duelu Francie - ČR.

Reklama

  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová