Hlavní obsah

Bouzková - Kalininová 6:4, 7:6Bravo! Tenistka Bouzková je první českou vítězkou juniorky US Open

New York

Šestnáctiletá naděje českého tenisu Marie Bouzková je první Češkou, která vyhrála dvouhru juniorek na US Open. Bouzková v nedělním finále v New Yorku porazila turnajovou devítku Anhelinu Kalininovou z Ukrajiny 6:4 a 7:6.

Foto: Český tenisový svaz

Úspěšná česká juniorka Marie Bouzková.

Článek

„Jsem šokovaná, že jsem vyhrála. Od prvního zápasu jsem byla soustředěná a z každé výhry jsem měla radost, ale teď jsem úplně nadšená," řekla Bouzková, kterou ve Flushing Meadows doprovázel její otec Milan Bouzek. Na otázku, jak jí zní, že je grandslamovou vítězkou, se chytila za čelo a odvětila: „To je ohromné!"

Soutěží prošla Bouzková při svém pátém startu v grandslamové juniorce bez ztráty setu a v šesti zápasech porazila čtyři nasazené soupeřky včetně dvojky Julie Ostapenkové z Lotyšska. O rok starší Kalininovou, s kterou v New Yorku loni prohrála v 1. kole, přetlačila ve výměnách díky skvělému pohybu a větší vyrovnanosti úderů.

V utkání dlouhém dvě hodiny a tři minuty měla Bouzková první dva mečboly za stavu 6:5, ale ani jeden nevyužila a uspěla až v tie-breaku. V tom se za stavu 4:4 nenechala rozhodit sporným výrokem rozhodčího a při třetím mečbolu zápas ukončila. Před vyhlášením pak na lavičce plakala štěstím a zároveň se smála.

Před Bouzkovou si finále juniorky na US Open zahrály dvě Češky: Barbora Záhlavová-Strýcová neuspěla v roce 2002 a Andrea Holíková v roce 1985. Mezi juniory se ve Flushing Meadows z triumfu radoval Dušan Lojda v roce 2006.

Poslední českou vítězkou juniorky na grandslamu před Bouzkovou byla Kristýna Plíšková, která před čtyřmi lety uspěla na trávě ve Wimbledonu.

Bratři Bryanovi mají 100. titul

Američtí tenisoví bratři Bob a Mike Bryanovi získali na US Open jubilejní 100. titul ve čtyřhře. Šestatřicetiletá dvojčata porazila ve finále newyorského grandslamu 6:3, 6:4 španělskou dvojici Marcel Granollers, Marc López.

US Open vyhráli Bryanovi popáté a získali šestnáctý grandslamový titul, což je také rekord. „To, že jsme to dokázali tady, před tímhle publikem, je o to mimořádnější," uvedl Mike a bratr ho doplnil: „Měli jsme na své straně výhodu domácího prostředí. To nám dnes ohromně pomohlo," řekl Bob.

Nejlepší deblový pár poslední dekády tak díky dnešnímu triumfu na poslední chvíli odvrátil hrozbu, že poprvé od roku 2004 zakončí sezonu bez zisku grandslamového titulu. Před New Yorkem se Bryanovi radovali naposledy loni ve Wimbledonu.

První ze stovky turnajů vyhrála americká dvojčata v roce 2001 v Memphisu. Další rok získal Mike ještě dva tituly bez svého bratra, nicméně v roce 2003 se už Bryanovi stali světovými jedničkami, kterými jsou s krátkými přestávkami dosud.

US Open 2014
Muži, čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Granollers, M. López (11-Šp.) 6:3, 6:4
Juniorky, dvouhra - finále:
Bouzková (ČR) - Kalininová (9-Ukr.) 6:4, 7:6 (7:5)

Reklama

Související témata: