Hlavní obsah

Tenistky prohrály s Itálií duel o elitní osmičku Fed Cupu

LIBEREC

České tenistky měly na dosah účast v elitní osmičlenné Světové skupině Fed Cupu v příští sezoně. Na rychlém povrchu v liberecké hale ovšem nedotáhly do vítězného konce vedení 2:1 a s Italkami prohrály 2:3. V dosahu výhry držela český tým šestnáctiletá Nicole Vaidišová. Jednička týmu vyhrála své obě dvouhry, ale na rozdíl od předchozího duelu s Japonskem se zápas nevydařil Květě Peschkeové.

Článek

Ta "oslavila" své třicáté narozeniny porážkami ve dvouhře i v deblu.

"Je jedno, jestli jsme nešťastní nebo nespokojení, prostě jsme prohráli dva tři, a to je škoda," řekl kapitán Tomáš Petera po utkání. "Z výsledku jsem zklamaná, ale to se nedá nic dělat. Příští rok to musíme zkusit znovu," doplnila Vaidišová.

Sobotní dvouhry začala Peschkeová prohrou s třiadvacátou hráčkou světa Franceskou Schiavoneovou. "Myslela jsem, že se s povrchem až tak nespřátelí. Hrála nátlakově, ale hlavně výtečně servírovala," řekla Peschkeová. "Musela jsem oba dny hrát na riziko kvůli povrchu," řekla v neděli italská jednička.

Vaidišovou kapitán chválil

Vaidišová pak stav vyrovnala po jednoznačném průběhu utkání s Robertou Vinciovou, která na kurtu nahradila nemocnou Flavii Pennettaovou. "Výborně zpracovala změnu italské sestavy, skvěle servírovala, měla zápas plně ve svých rukách," řekl Petera.

Další slova chvály na účet Vaidišové mohl přidat po úvodní nedělní dvouhře. Talentovaná 181 centimetrů vysoká Vaidišová si suverénně poradila se Schiavoneovou. "Byl to excelentní výkon," řekl Petera. "S dvouhrami jsem spokojená," uvedla tenistka.

Přidat třetí bod mohla Peschkeová, ale dvouhodinové klání s uzdravenou Pennettaovou prohrála 1:2. Šanci měla na začátku třetí sady, kdy ale nevyužila dva brejkboly na 2:0 a záhy prohrávala 1:5. "Mohlo to vypadat jinak, ale čároví rozhodčí nás nepodrželi," řekla Peschkeová. "Možná jeden brejkbol rozhodl o všem. V tu chvíli byla Květa lepší a zdálo se, že to může uhrát," řekl Petera.

Do čtyřhry nastoupily obě jedničky

Do rozhodující čtyřhry kapitáni změnili původně nahlášené obsazení párů a poslali na kurt obě jedničky týmů, Vaidišovou místo Ivety Benešové a Schiavoneovou místo Pennettaové. "Benešová byla studená a nerozehraná a přišlo mi, že Vaidišová je v tak velké formě, že bude pro debl přínosem," rozhodl se Petera.

Od začátku čtyřhry vévodily Italky a české dvojici nepovolily za utkání ani jeden brejkbol. V každé sadě jednou prohrála podání Peschkeová, což znamenalo konec nadějí. "Italky hrály skoro bezchybně, nadstandardně servírovaly a nedaly holkám šanci dostat se do zápasu," komentoval kapitán čtyřhru.

Mečbol proměnily Italky trochu kuriózně. Vinciová zahrála forhendový volej do autu, ale Peschkeová nestačila na základní čáře rychlému míči uhnout a dotkla se balonu nohou. "To se mi ještě nestalo, byla to smutná premiéra," řekla Peschkeová.

ČR - Itálie 2:3
Vaidišová, Peschkeová - Schiavoneová, Vinciová 4:6, 4:6.

Reklama

Související témata: