Hlavní obsah

Od vrávorání k masakru soupeřek! Serena může stíhat Grafovou. Nebo dostane přednost dítě?

Soupeřky dostávaly strašidelné výprasky, byly to skoro tenisové masakry. Serena Williamsová byla nehratelnou protivnicí. Od památného vrávorání ve Wimbledonu dokráčela na kurtech během pár týdnů k velkolepé suverenitě při US Open. Osmnáctý grandslamový triumf si připsala tam, kde získala i ten vůbec první v roce 1999 ve svých sedmnácti. New York viděl její třetí vítězství v řadě. A potřetí - po letech 2002 a 2008 - vyhrála turnaj bez ztráty jediného setu.

Foto: Mike Segar, Reuters

Serena Williamsová pozvedla pohár pro vítězku US Open pošesté v kariéře.

Článek
Fotogalerie

Znovu si užívala ten zvláštní moment - dokonale zazářit na domácí půdě. Co víc? Počtem grandslamových triumfů vyrovnala legendy - Chris Evertovou a Martinu Navrátilovou. „Nikdy by mě to nenapadlo," tvrdila Williamsová.

Byla to vskutku velkolepá jízda. Soupeřkám v setu povolila nanejvýš tři hry. Ani finálová protivnice, její dánská kamarádka Caroline Wozniacká, ji neohrozila. „Ale nebyly to tady snadné zápasy," podotkla Williamsová poté, co odvrátila možnost, že by zažila sezónu bez grandslamového vítězství.

Do mozaiky úspěchů, které si jen těžko dokázala představit, když s raketou začínala, přidala  další z vysněných triumfů. „Vyhrát US Open, to byl jeden ze snů. A už jsem ani nemyslela, že se to povede šestkrát. Měla pět vítězství z Austrálie i z Wimblednou, teď se to tady ale najednou přehouplo na šest," připomněla newyorský čistý hattrick.

Kromě odměny tři milióny dolarů za výhru v turnaji a miliónový bonus za americkou sérii dostala i náramek. „Nemám moc šperků. Uvidím, jestli se s ním dá hrát," usmívala se.

Dopřála si oddech, pomohlo to

Před pár týdny ve Wimbledonu přitom zažívala obří zklamání, v jednom ze zápasů takřka zkolabovala. „To bylo po hodně tvrdé práci. Ale pomyslela jsem si, že bych neměla tolik trénovat, zkusit něco nového. Nedostávat se tolik pod tlak, vždyť ani nemusím, vyhrála jsem toho už dost. Chtělo to prostě se uvolnit," líčila po newyorském vítězství, co ji vedlo k obratu.

Dopřála si oddech, byla k vidění u moře. Zažívala příjemné chvíle. Děje se pro ni něco zvláštního mimo tenis? „Dobrá otázka," reagovala zvesela při tiskové konferenci. „Nemám děti, takže bych si něco takového dokázala představit. Je to docela vysoko na mém seznamu," nastiňovala, ale snažila se vrátit debatu k tenisu.

I trenér (a nepotvrzený partner) Patrick Mouratoglou ji prý v přípravě spíše brzdil. „Trénuju tvrdě a nikdy nevím, kdy přestat. Ptala jsem se Patricka, jestli to je normální a on řekl, že ne," smála se tenistka, před níž v žebříčku podle počtu vyhraných grandslamových turnajů je už jen Steffi Grafová s 22 triumfy.

„Už myslím na devatenáctý," přiznala Williamsová. „Ale neříkám nic o čísle 22, beru to jedno po druhém," vyhlížela příští grandslamový rok, během něhož by se čtvrtým triumfem v řadě na US Open vyrovnala Evertové, která turnaj ovládla v letech 1975 až 1978. A celkově v něm může dohnat slavnou Němku...

Snad i proto zřejmě nemá se sestrou Venus myšlenky na blízký konec kariéry. „To nás čeká ještě za dlouho. Pořád chceme vyhrávat," dodala Serena.

Čeho se podle vás Williamsová dočká za rok?
V New Yorku získá sedmý titul při US Open, z toho čtvrtý v řadě
46,8 %
Najde se soupeřka, která její další vítězství nepřipustí
38,4 %
Bude mít dítě
14,8 %
Celkem hlasovalo 1257 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články