Hlavní obsah

Senzačnímu titulu z US Open Češka nemohla uvěřit! Vzhlížím ke Kvitové a Berdychovi, přiznává Bouzková

Český tenis dosáhl na grandslamovém US Open dosud nevídaného úspěchu. Teprve šestnáctiletá Marie Bouzková jako první Češka v historii získala ve Flushing Meadows juniorský titul, navíc coby nenasazená hráčka. Po finálové výhře nad Ukrajinkou Anhelinou Kalininovou 6:4 a 7:6 nemohla svému senzačnímu triumfu uvěřit.

Foto: Profimedia.cz

Tenistka Marie Bouzková se jako první Češka raduje z triumfu ve dvouhře juniorek na US Open.

Článek

„Je to úžasné, vůbec jsem něco takového nečekala. Vyhrát tenhle turnaj, to je pro mě něco naprosto neuvěřitelného," dělila se o první dojmy na tiskové konferenci. „Přitom ve finále jsem začala trochu pomaleji, než jsem chtěla. Postupně jsem ale se soupeřkou srovnala krok, klíčové momenty jsem ustála a dokázala jsem si svoji hru i hlavu udržet až do konce," pokračovala čerstvá šampiónka.

Svým triumfem tak zastínila Barboru Záhlavovou-Strýcovou a Andreu Holíkovou, které v minulosti svoji finálovou účast na juniorce US Open v konečné vítězství neproměnily. To se povedlo jen mezi juniory Dušanu Lojdovi, který turnaj vyhrál v roce 2006. „Ani nevím, jak to oslavím. Možná půjdu na Pátou avenue, půjdu asi nakupovat," usmívala se.

Celá jsem se rozklepala

Ale i pro Bouzkovou rozhodně nebylo jednoduché dovést zápas do vítězného konce. V jednom gamu nedokázala využít dva mečboly, dílčí neúspěch ji však nezlomil. „Byla jsem extrémně nervózní. Podávala jsem při mečbolu na celkové vítězství na US Open a celá jsem se rozklepala. Musela jsem to ale rychle hodit za hlavu. Věděla jsem, že hraju dobře, jen jsem se potřebovala víc soustředit," vracela se ke koncovce zápasu hráčka pražské Sparty.

Po životním úspěchu ji nyní čeká rozhodování, zda dál pokračovat na juniorských turnajích, nebo se pokusit uspět mezi profesionálkami.  „Už jsem na pár profesionálních turnajích byla. Zahraju si ještě možná na turnajích jako Eddie Herr nebo Orange Bowl. Uvidím příští sezónu, zda budu ještě hrát juniorky, spíš bych se chtěla už zaměřit na profesionální turnaje," má jasno.

I v zámoří si všimli, že český ženský tenis, ať už profesionální či juniorský, zažil mimořádně úspěšné léto, jehož vrcholem byl pochopitelně wimbledonský titul Petry Kvitové.

„My v České republice máme špičkové tenisty. Jsme malá země a máme tolik skvělých tenistů. To mi dodává motivaci, že i já můžu být dobrá. Hodně vzhlížím k Petře Kvitové a Tomáši Berdychovi. Dodávají mně sebevědomí," přiznala pražská rodačka.

Zároveň ale dodala, že neočekává, že by se v záplavě gratulací objevily sms i od jejích vzorů: „Ne to si nemyslím, ale možná se i dozvěděli o tom, že jsem vyhrála, takže..."

Úspěch vycházející naděje ale pozornosti pochopitelně neunikl. "Veliká gratulace Marii Bouzkové k juniorskému titulu na US Open! Českoooo!" jásala na svém twitterovém účtu Kvitová.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner